torstai 23. huhtikuuta 2015

Verotuksesta Amerikan malliin


Yritän tässä saada aikaiseksi jonkunlaisen selityksen Amerikkalaisesta verotuksesta. Tunnustan kyllä, etta mieheni on tehnyt yhteisen veroilmoituksen joka vuosi, niin että en ole juurikaan perehtynyt täkäläisten verojen ihmeelliseen maailmaan.

Ennenkuin yritän kertoa tulojen verotuksesta, olkoon huomion kohteen 'sales tax', (liikevaihtovero). Täällä se ensinnäkin vaihtelee piirikunnittain (county). Columbuksesta suurin osa on Franklin'in piirikunnassa, jossa vero on 7,5 prosenttia. Tätä veroa joudut maksamaan ostoksistasi, melkein kaikista. Reseptilääkkeet ja ruokatavarat ovat verottomia. Mutta ellet osta ruokatavaraa, on turha etsiä tasarahaa hintalapun mukaan. Vero lisätään hintaan kassalla.

Katsoin kuitenkin läpi viimeisimmat kassakuittini, ja joskus näyttää siltä, etta jotkut ruokatavarat ovat verollisia, ja viinillä on erillinen vero. En ole varma, silla kassakuitti ei sitä erittele. Veron kokonaismäärä vain ilmoitetaan, ja sitten loppusumma.

Tästä pikku poikkeuksen tekee pikaruoka. Jos ostat ruokasi 'takeout' - muodossa, eli otat mukaan, veroa ei mene. Jos menet istumaan itse pikaruokaravintolaan ja syöt siellä, maksat veron!

Piirikunnittain maksettava vero kuitenkin voi vaikuttaa siihen, mita haluat ostaa esim. autosi. Tällä hetkella Franklin county'n sales tax on 7,5 prosenttia, ja meistä pohjoiseen Delaware county'n vain 7,0 prosenttia.. Ja Delawaressa on paljon autokauppoja!

(http://www.tax.ohio.gov/portals/0/tax_analysis/tax_data_series/sales_and_use/salestaxmapcolor.pdf ohion sales tax piirikunnittain)

Työtuloista sitten maksetaan ensin 'federal tax', mikä patee koko maassa.. Tästä menee rahaa sekä täkäläiseen työeläkkeeseen, että medicareen (mika on yli 65-vuotiaitten sairausvakuutuskorvauksen(tapainen...?)) Payroll eli 'palkkalista' saa osansa.. payroll käsittelee palkkojen maksun ja varmistaa etta verot on maksettu. Jotain muutakin taisi sisaltyä tähän federal tax'iin, mutta en muista :(

Federal tax'in lisäksi maksetaan myös 'state tax', eli osavaltion vero, joka on pienempi. Anteeksi tämä kurja selitys, mutta mieheni selitti parhaansa mukaan, ja päätäni alkoi särkea.  Enkä nyt muista edes puoliakaan, sillä mies innostui asiasta ja mukaan tuli payrollin, medicaren, state ja county taxin lisäksi jotain muutakin jota en joko muista tai ymmärrä..

Kun olet töissa, verojesi, tai verotuksesi suuruus määräytyy vähennyksien mukaan. Vähennystä saa esim. asuntolainasta ja/tai sen koroista. Myös perheesi suuruus vaikuttaa. Voit 'claim a dependant' eli ilmoittaa että elätät näin monta henkilöä. Jos olet pienituloinen, veroja ei peritä jos tienaat alle $20 000 vuodessa (lähde: mieheni.. jos tieto ei pidä paikkansa, voit syyttaa häntä!). Verojen osuus kasvaa tulojen kasvaessa, mutta jotenkin ökyrikkaat maksavat suhteessa hyvin vähän veroja..

Siinä taas varmaan tulee nämä vähennykset kyseeseen. Jos lahjoitat rahaa hyväntekeväisyyteen, saat laittaa sen (tai osan) vähennykseen.. Kaikki näyttää olevan hyvin monimutkaista. Siksi jos olet rikas, sinulla on tiimi lakimiehiä ja sijoitusneuvojia!

Täällä veroilmoitusten jättöpäivä on huhtikuun 15. Mieheni teki verot jo helmikuussa. Sai palautusta. Kun nyt kyselin näistä veroista, hän sanoi että vuositulosta taisi mennä noin 10 prosenttia veroihin. Siis vähemmän kuin Suomessa.

Toivottavasta tämä selvittaa tätä monimutkaista asiaa edes pikkuisen :) Yritän saada taas postauksia (melkein) päivittäin, mutta uhkaava jännetupintulehdus on saanut minut ottamaan välipäiviä tietomakoneelta. Sain melkein vuosi sitten synttärilahjaksi kannettavan tietomakoneen, ja aluksi käytin hiirtä sohvan käsinojalla. 8 kuukauden jälkeen oikea käsi alkoi käytännöllisesti kiroilla, särkea ja en voinut edes nostaa sitä. Ostin läppäripyödän ja hiirimaton, mutta vieläkin käsivarsi suuttuu aina silloin talloin, ja silloin ei auta kuin parin päivän tauko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti