torstai 23. huhtikuuta 2015

Maistuisiko hampurilainen? Pikaruokaa Amerikasta


Suomessa kotikaupunkiini tuli aikanaan Carrols-hampurilaisravintola. Pikaruoka oli saapunut! Suosikkini oli Pieni Carolina. Jos oli hirveä nälkä, tilattiin Iso Carolina tai Club-burgeri. Rakastin noita hampurilaisia! Nykyään ei Carrolsseja taida olla, McDonaldsitko vieneet niiden paikat. Pikaruokaa on varmaan nykyään Suomessakin enemmän kuin 'silloin ennen'.

Täällä Amerikassa pikaruokapaikoista ei ole pulaa. Tarjontaa on hampurilaisista kanelipulliin. Koska täällä pikaruokapaikkojen ja tavallisten sit-down ravintoloiden määrä on valtava, kirjoitan tällä kertaa vain pikaruokapaikoista. Jätän ravintolat, ja muun ruokakultuurin odottamaan erillista postausta.

Pikaruokaan kuuluvaksi listaan tässä postauksessa ensinnäkin drive-thru -'ravintolat'. Niissä on sisällä pöytiä, eli voit marssia sisään ja tilata tiskiltä. Tai voi ajaa autolla tilauskaistalle ja tilata autostasi. Menun vieressa on kaiutin ja digitaalinäyttä, joka ei toimi puolet ajasta. Kaiutin särisee niin etta et ole varma ymmärsikö toisessa päässä oleva työntekijä mita haluat (on ihan hyviä kaiuttimia ja näyttötauluja, tuntuu vain että minun kohdalleni aina osuu ne rikkinäiset vempaimet. Onneksi mies haluaa ajaa, ja hän tilaa niin ettei mene ihan pelleilyksi). Maksat tilauksesi yhdessä ikkunassa ja tuotteet ojennetaan sinulle seuraavasta ikkunasta.

Pääasiassa ostokeissa on pikaruokakojuja, jotka siis ovat sisätiloissa, joten niihin on vähän hankala päästä auton kanssa. Nämä ovat yleensa 'Food Court' -alueelle, jonne on keskittynyt ostarin ruokapuoli. Putiikkeja on ostokin koosta riippuen parista noin kymmeneen, ja keskellä on sitten on sitten pöytiä joihin voi ruuan kantaa tarjottimella. Siis vähän kuin jättikokoinen kahvio. On monia ketjuja, jotka toimivat vain ostoskeskuksissa. Täällä ainakin Polaris Mall'in Food Courtissa on ihana Japanilainen pulju, jota en ole nähnyt missään muualla. Food Courtin ulkopuolella erillisia kojuja on siella täällä, niiden lähistöllä on yleensä penkkejä joissa voit istua. Nämä Food Courtin ulkopuoliset pikaruokapaikat tarjoavat yleensä makeita vaihtoehtoja, tai jotain joka ei tarvitse aterimia tai tarjotinta: Cinnabon myy valtavia kuorrutettuja kanelispiraaleja, Auntie Anne's pretzeleita (suolaisia tai makeita). On Myös Cheryl's Cookies, ja erilaiset jäätelökojut (Haagen-Dazs!), unohtamatta kahvipuljuja kuten Starbucks tai Coffee Beanery. Starbucksilla on myos erilliset liikkeensä, joissa on drive-thru. Nykyään myös isoilla supermarketeilla on aulassaan yksi tai kaksi ruokapaikkaa. Usein ne myyvät pizzaa. Pizzoista laitoin jo erillisen postauksen, niin etta suurinpiirtein sivuutan ne tässä yhteydessä.

Pikaruokana pidän myös 'vähän hitaampaa' vaihtoehtoa: Menet sisään ja tilaat tiskilta ja maksat samalla. Voit taas joko istahtaa pienelle ruokailualueelle tai viedä ruuan mukanasi. Jos istut syomään, maksat ateriastasi veron. Jos otat mukaan, veroa ei makseta! Tällaisia ketjuja ovat mm. Penn Station ja Jersey Mikes. Kumpainenkin ketju tarjoaa 'sub sandwicheja' (sub, sub sandwich, submarine sandwich), eli täytettyjä voileipiä. Penn Station lähinna kuumia, Jersey Mike's sekä kylmiä että lämpimiä, kylmät suositumpia. Tunnetuin ketju lienee 'Subway', jossa en itse ole koskaan käynyt. Pidän Jersey Mike'n leivistä. Tai Penn Stationin, joka tekee mahtavan Philly Cheesesteak -leivän (ohuesti viipaloitua paistia, sipulia ja tulisia vihreita chilipippureita paistettuna, kuumalla patongilla provolone-juuston kera!). Myos Chipotle, joka tarjoaa burritoja on tämäntapainen liike. Perhetyylisten aterioiden suosituin on 'Boston Market'. Voit ostaa koko aterian tilausikkunasta. Esimerkiksi seuraavanlaisen: paistettu kana, perunamuusia, täytettä, kastiketta. Saat ison pussin täynnä erikokoisia styroksipakkauksia. Tai ainakin viitisen vuotta sitten. Meidan lähella ei ole enää Boston Marketia, ja seuraavaan on aika pitkä matka. Ei ole vaivan arvoista, kotitekoinen muusi on parempaa :)

Osa tällaisista ravintoloista ottaa vastaan tilauksia puhelimitse. Kun haluamme Penn Stationia, soitamme sinne, annamme tilauksen, ja ruoka on valmista noudettavaksi 15 - 20 minuutissa. Tämä pätee erityisesti pizzapaikkoihin.

Hampurilaiset ovat kuitenkin se suosituin pikaruoka. Ja halvin. Ketjuilla on usein 'Dollar Menu', jossa kukin tuote maksaa dollarin, tai '99 cent menu'. Tällä saa esim. pienen hampurilaislättänän, kananugetteja tai pienet ranskalaiset. Hampurilaisen voi valita myös 'Combo' -muodossa, jolloin mukaan tulee ranskalaiset ja limsa. Toki kaikkien hampurilaispaikkojen menussa on muutakin kuin hampurilaisia. Terveellisempiä vaihtoehtoja on alettu lisätä. Saa mm. salaatteja ja kanahampurilaisia, kylmiä sub-voileipia tai wrap-tyyppisia tuotteita, joissa liha ja vihannekset kääritään tortillan tai vastaavan ohuen sämpylänkorvikkeen sisään. Ja toisaalta sitten on näitä pelottavia kaloripommeja. Kuvassa on Wendy's -ketjun hampurilaisvaihtohetoja. Pekonia, juustoa ja useita pihvejä. Ei ihme, etta kansa lihoo, kun hampurilaiset ja ranskalaiset ovat halvin vaihtoehto!

Monet drive-in -paikat ovat auki pitkälle aamuyöhön. Ainakin osa McDonaldseista on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Yömyöhällä ainoastaan pick-up -ikkunat ovat auki, ruokasali suljetaan joskus iltakymmenen - yhdentoista jälkeen, ainakin arki-iltoina. En ole ajoista varma, en ole hengaillut hampurilaispaikan tiloissa yömyöhällä pitkaan aikaan!

Useimmat drive-init myos aukeavat aamulla aikaisin, ja tarjoilevat aamiaista. Ensimmaisena kesänä täällä vieraillessani marssin McDonaldsiin vähän ennen aamukymmentä, kun huomasin sen olevan auki, ja yritin tilata hampurilaisen. Sain kuitenkin kuulla, etta 'Honey, tähän aikaan tarjotaan vain aamiaista!' Pitkistä työmatkoista, ja aamuruuhkasta johtuen osa kansasta nauttiikin aamukahvinsa ja aamiaisen autossa. Kananmuna eri muodoissa näyttaa olevan suosikki. On EggMcMuffinia ja aamiaismunaburritoja, ja aamiaisleipiä, jossa on munaa, makkaraa ja pekonia. Mikäs sen mukavampaa kun auto täynnä kananmunanhajua heti aamusta!

Täällä Ohiossa on useita 'alueellisia (regional) ketjuja, joita löytyy ehkä vain Keskilännestä, tai Ohiosta. Julkimoiden suosima In-n-Out -burger -ketju on vain länsirannikolla :( Hampurilaisketjujen Wendy's ja White Castle pääkonttorit ovat Columbuksessa, samoin pizzaketju Donatos'in päämaja.

Kuin mietin ihan tässä meidän lähella olevia pikaruokapaikkoja, niita on liian paljon listatakseni. Jo McDonaldseja on 10 minuutin säteella ainakin kolme.

Listaanpa nyt kuitenkin, ettei postauksesta vain tule liian lyhyt!

Columbuksessa on ainakin seuraavat hampurilaisketjut: McDonalds, Burger King (suosikkini, Whopper on melkein yhta hyvä kuin Carrolsin Carolina), Wendy's, White Castle, Sonic Drive-in, Rally's, 5 Guys, 'Cheeseburger, cheeseburger',

Meksikolaista: Taco Bell, Chipotle, Hothead burrito

Kanaa: Chick-Fil-a, KFC (Kentucky Fried Chicken), Boston Market, Church's Chicken (tällä ei pitaisi olla mitään tekemista kirkon kanssa!), Popeye's

Pizzaketjuja on melkein yhtä paljon kuin hampurilaisketjuja! Pizza Hut, Papa John's, Domino's, Donatos, Mellow Mushroom, CiCi's pizza, Little Caesar's.

Täytettyjä voileipia: Subway, Jersey MIke's, Penn Station, Potbelly, Jimmy John's, Quizno's, Panera Bread

Makeampaa linjaa tarjoavat mm. Dairy Queen, Jamba Juice, Cinnabon, Dunkin' Donuts, Smoothie King

Muita vähän omalaatuisempia ovat:
Skyline Chili: Ohion oma erikoisuus on Cincinnati-style chili, jossa jauhelihachili maustetaan mm. suklaalla ja kanelilla. Tarjoilutapoja on joko spagetin kanssa tai hot dogin päällä.
Arby's tarjoaa ohueksi viipaloitua paahtopaistia, hampurilaisen tapaan kahden sämpylänpuolikkaan välissa. Omat suosikkini on kuitenkin Chicken Fingers & Curly Fries. Curly fries ovat ranskalaisia, jotka ovat pitkiä, korkkiruuvin muotoisia perunasuikaleita.

Long John Silver's tarjoaa mm. leivitettyjä, paistettuja katkarapuja ja kalaa (en ole koskaan kokeillut). Samoin Captain D's.

Panda Express - kiinalaista pikaruokaa. En ole uskaltautunut tännekaan. Kiinalaista haen mieluummin ihan oikeasta ravintolasta.

Pää menee pyörälle, kun katson tuota listaa. Ja tässä vain ne, joiden tiedän olevan tässä 'lähistöllä' (noin alle 15 minuutin päässä). Ja jotka muistan.

Ja vaikka kategorioin nämä ketjut niiden pääasiallisten tuotteiden mukaan, (melkein?) kaikista saa kahvia, limsaa, salaatteja, jälkiruokaa (pehmytjäätelöä, pikkuleipiä).

Pikaruokaa on siis helposti saatavilla, ja nopeasti. Yleensä saat tilauksesi muutamassa minuutissa. Pahimpaan ruuhka-aikaan voit joutua odottamaan 10 minuuttia ('Sorry, meiltä loppui juuri [lisää tuotteen nimi]. Uusi erä on valmis 5 minuutissa!)

Itse haemme pikaruokaa ehkä kerran viikossa tai kahdessa illalliseksi, kun oikein laiskottaa tai iskee himo Taco Belliin tai Skylineen. Mieheni syö joka työpäivä lounaaksi Jersey Mike'n Italialaisen voileivän!

Vahinko ettei täältä saa kunnon Suomalaista grillin hampurilaista, kaikilla täytteillä, tai käristemakkaraa!
Arby's

Taco Bell

KFC

Penn Station

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti