torstai 23. huhtikuuta 2015

Pizzasta, pepperonilla tai ilman!


Aikanaan kun vierailin Amerikassa eka kertaa, ystäväni veivät minut pizzalle, ja tilasivat pepperonipizzaa. Ajatus jostain ihme makkarasta pizzan päällä kauhistutti! Omat parhaat suomalaiset pizzamuistot olivat pizzan Suomeen, tai ainakin Ouluun tulon alkuajoilta. Mentiin porukalla ulos pizzalle, ja lätty oli melkein puoli metriä halkaisijaltaan, millimetrin tai pari paksu. Ennen ateriaa oli paastottu noin pari päivää että kaikki mahtuisi masuun (paitsi reuna, sen jätin aina syömattä). Suosikkini oli kinkku- ja katkarapupizza. Tonnikalapizza oli halvempi vaihtoehto, ja joskus oli kiva tilata quattro stagioni ja saada 4 erillaista täytettä.

Suomessakin näyttää nyt olevan pepperonipizzoja. Meetvurstipizzan huomasin myös kotipizzan listalla, mutta en ole yhtään meetvurstin ystävä. Pepperoni on sukua salamille, mutta pidän nykyään siitä kovasti (salami menee italialaisessa voileivässä kinkun ja pepperonin kanssa kivasti, mutta ei yksinään).

Pepperoni on täällä se suosituin täyte. Tonnikalaa ei kannata kysella, eika katkarapuja. Anjovis pizzan päällä on lähinnä vitsi.. en ainakaan ole koskaan itse tavannut. Kinkkupizzaa tarjoillaan lähinnä muodossa 'hawaiian pizza', eli kinkkua ja ananasta. Toki voit itse valita täytteet ja rakentaa oman pizzasi (build your own pizza - valitse täytteet) ja ottaa pelkkää kinkkua. Muita suosittuja pizzoja ovat muun muassa 'the meats' , eli useita eri lihatuotteita pizzan päällä: pepperonia, kinkkua, mausteista italialaismakkaraa, salamia ja/tai paistettua jauhelihaa tai minilihapullia.

Kasvisvaihtoehtojakin loytyy, niissä lähinnä sieniä, sipulia, vihreää paprikaa ja oliiveja.

Yleensä pohja on paljon paksumpi kuin suomalaisissa pizzoissa. New York - style on ohuehko, ja sita myydään myäs viipaleittain. Chicago-style on pannupizzaa, vaikka aitoa Chicago-stylea on vain Chicagossa. Mieheni kävi siellä työasioissa, ja suitsuttaa aidon Chicago-stylen perän vieläkin.

Suosituimpia ketjuja täällä Columbuksessa ovat Pizza Hut, Papa John's, Domino's ja Donatos. Useimmiten pizza tilataan kotiin, joko kotiinkannolla tai haetaan itse. Useissa paikoissa ei ole enää varsinaista ravintolaa, saattaa olla pöytä tai pari, tai tuoleja tiskin vieressä.

Aika lailla kaikki pizzapaikat toimittavat pizzan kotiin. Vuosia sitten toimitus oli ilmaista (lisäksi juomarahat toimittajalle), nykyään ainakin meidan käyttämämme paikka lisää automaattisesti pizzan hintaan 2 dollarin toimitusmaksun. Bensan hinnan huima nousu on varmaan vaikuttanut tähän. Mutta jos olet tien päällä illallisaikaan, liikkeellä näkee pizzapaikkojen toimitusautoja yhtä usein kuin jouluaattona autoilevia pukkeja Suomessa.

Emme tilaa pizzaa kovin usein, se on varsinainen rasvapommi. Mutta kun mieli tekee, nykyinen suosikkimme Marco's Pizza toimittaa sen kotiovelle nopsasti. Pizzan voi joko tilata tyyliin 'tuokaa kun se on valmis', (Marco's tulee yleensa puolen tunnin sisällä) tai tilata sen tulemaan määrättynä  kellonaikana. Marco's on aina ajallaan ja pizza on tuore ja tulikuuma. Aikanaan käytimme toista ketjua, ja pizza tuli kun tuli. Aikaisintaan tunnin ja vartin päästä, joskus oli yli kahden tunnin odotus. Ja lätty oli kädenlämmin, juusto hyytynyt. Hyh hyh.

(Olen viime aikoina tehnyt itse ranskanleipäpizzaa.. Halkaistun ranskanleivän päälle ensin valkosipulista oliiviöljyä uunissa 7 minuuttia 200 asteessa , sitten päälle tomaattisosetta, juustoa, pepperonia, herkkusieniä. Takaisin uuniin n. 10 minuutiksi. Maistuu hyvältä eikä tarvitse ährätä pohjan leipomisen kanssa! Kuvan pepperonipakkaus maksaa n. dollarin, ja riittää muutamaan pizzaan.)

Toinen suosikkimme on paikallinen Gahanna Pizza Plus, jonka Ultimate Pizza voitti 'pizzojen maailmanmestaruuden' (tai jotain sinne päin) jokunen vuosi sitten. Ultimate pizzassa on kahta eri herkkusientä ja kahta eri pepperonia. Tavallista ja 'Vanhan maailman pepperonia', joka on pienempää ja mausteisempaa kuin tavallinen pepperoni

Uusia pizzamakuja on alkanut ilmestyä. Katsoin tuossa juuri Pizza Hut'in menua, ja siellä on mm. Buffalo chicken (mausteinen kanapizza), barbecuekanapizza, pekonipizza. Jos haluaa erikoisempia ja vähän parempia pizzoja, on myös ihan hyviä, tasokkaita pizzaravintoloita.

California Pizza Kitchen'in menussa on iso valikoima. Se on varsinainen ravintola, tarjolla on muutakin kuin pizzaa, mutta pizzan takia kannattaa käydä. Siellä on mm. Thai-kanapizza, jossa tomaattikastikkeen tilalla on maapähkinäsoosia. On valkoinen, tomaattikastikkeeton pizza, jossa on erilaisia juustoja ja pekonia. Metsäsienipizzassa on 'kastikkeena' sienipesto. CPK tarjoaa myos 'neopolitan pizzaa', joka on pohjaltaan lähimpänä Suomalaista pizzaa mitä olen täällä tavannut. Paitsi täytteet ovat täkäläistä tyyliä.

Uno's taas tarjoaa erilaisia pannupizzoja. Chicago-stylen tapaisia, mutta ei ihan autenttisia. Chicago-stylen pizzan ovat 'ylösalaisin', juusto pohjalla, sitten täytteet ja vasta päällä tomaatit. Olen yrittanyt tehdä kotona, mutta aika aikaavieviä. Ja Chicagolaiset väittävät, etta autenttiseen Chicago-styleen pitää käyttää Chicagon vettä, muuten maku ei ole aito. Ehkäpä joskus käyn Chicagossa ja maistan aitoa! :)
California Pizza Kitchenin pizzavalikoimaa
Marco's pizza

Pizza Hut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti