torstai 23. huhtikuuta 2015

Apteekeista ja alkoholista!


Täällä käsikauppalääkkeitten ostaminen on vaivatonta, kun joka ruokakaupassa ja supermarketissa on lääkeosasto. Sieltä loytyy niin särky- flunssa ja mahalääkkeet, että laastarit, kurkkupastillit, vitamiinit, laihdutustuotteet.

Ibuprofeenia, Advil on suosittu merkki.
Aikanaan täällä ensin vieraillessani suurinpiirtein pillastuin, kun huomasin etta esim,. ibuprofeenia myydään sadan kappaleen purkeisa, eika ostorajoituksia ole. Ylimmässä kuvassa on Costcosta ostamani kaksoispakkaus ibuprofeenia, eli 2 x 500 tablettia, hinta $10.49.  Ketoprofeenia ei enää saa kasikaupasta. Se vapautui joksikin vuodeksi, mutta painui takaisin reseptilääkkeeksi.

Flunssalaakkeita

Käsikaupassa on muutamia lääkkeitä, jotka pitää käydä ostamassa itse pharmacyn eli apteekin puolelta. Muutama vuosi sitten pseudoefedriinia sisaltävät flunssalääkkeet menivat tiskin taakse, koska niitä alettiin käyttää laittomasti methamfetamiinin eli crystal meth'in valmistuksessa. Jos nyt haluat ostaa ko. ainetta sisältävää lääkettä, joudut esittämään henkkarit apteekissa ja ostosi kirjataan ylös johonkin tietokantaan. Jos ostoja alkaa olla epailyttävän suuri määrä, kotiovellesi ilmaantuu poliisisetiä varmaan alle aikayksikon!

Reseptit pitää toimittaa itse pharmacyyn, joka on avoinna varsinaisen supermarketin sisällä. Farmaseutti sitten laskee ja laittaa ostamasi pillerit apteekin omaan purkkiin. Telkussa ihmisilla näkee oransseja purkkeja lääkekaapeissa, ja siltä ne oikeastikin näyttävät. Apteekista saa myos esim. flunssa- tai jäykkäkouristusrokotuksia. Reseptipuolen apteekit eivat tavallisesti ole avoinna kuin esim. aamuyhdeksästä iltakymmeneen.

Lääkkeitten lisäksi alkoholia saa myös ihan ruokakaupoista. Lait alkoholin myynnistä vaihtelevat osavaltioittain. Ainoa koko maata koskeva laki on, että alle 21-vuotiaalle ei saa myydä alkoholia. Ohiossa ruokakaupoissa saa myydä korkeintaan 21-prosenttisia alkoholijuomia. Oluen ja viinin lisäksi myynnissä on likööreitä ja laimennettuja väkijuomia. Ruokakaupasta voit siis ostaa pullon 21 prosenttista vodkaa, hinta about 4 dollaria. Halvimmat viinit maksavat pikkuisen päälle 3 dollaria, ja maistuvat hintansa mukaisilta.
Walmartin alkoholiosastoa: ginia, rommia, vodkaa,tequilaa.. kaikki korkeintaan 21-prosenttisia

Ruokakaupoilla ja marketeilla on erilaisia sääntöja alkoholin sunnuntaimyynnin suhteen (taas puhun vain Ohiosta). Osassa kaupoista sunnuntaimyynti on kokonaan kielletty. Walmartissa sunnuntaina saa ostaa alkoholia yhden jälkeen iltapäivällä. Meijer, Giant Eagle ja Costco sallivat myynnin jo aamukymmeneltä. Muista en sitten tiedä, kun sen suurempaa viininhimoa ei ole sunnuntaiaamuna vielä sattunut.

Väkevat pitaa ostaa erillisesta viinakaupasta, jonka pitää olla 'state liquor agency'. Näitä viinakaupoja on alkanut putkahtaa supermarkettien sisälle niin etta ne eivat enää ole erillisia. Läheisessa Giant Eagle -kaupassa on juuri tällainen state liquor agency, ja se aukeaa muistaakseni aamuyhdeksalta tai kymmenelta. Sunnuntaisin ei täällä saa myydä väkeviä.
Alkoholi on halpaa verrattuna Suomeen. Litran pullo halvinta vodkaa on muistaakseni noin kymmenen dollarin luokkaa. Finlandia-merkki hyllyltä löytyy myös, mutta on aika tyyristä. Olen kylla huokaillut ison ja kauniin Finlandiapullon perään, mutta en ole vielä ostanut! Vaikka hinnat ovat halvat pysyttelen yleensä viinin parissa.

Viinakaupoissa myynnissa olevissa väkevissä pitoisuus muuten saatetaan ilmoittaa '80 proof', mikä on 40-prosenttista alkoholia. En tieda mistä kyseinen tapa on peräisin. Sitä olen nahnyt vain väkevissa. Mutta jos joskus käyt Amerikassa viinakaupassa, ja pullossa lukee 80 proof, se on 'vain' tavallista 40-prosenttista alkoholia!

Tupakkaa en polta, niin etta siitä ei kannata laittaa kysymyksia. En tiedä hintoja, sen vain etta sita ei saa myydä alle 18-vuotiaille.

Flunssalääkkeitä

Aspiriinia ja muita särkylääkkeitä


Lääkkeitä ripuliin ja närästykseen.

Närästykseen tms. Pepto-Bismolia. 'Pepto-Bismol pink' on tunnettu vaaleanpunaisen sävy.





Multivitamiineja

2 kommenttia:

  1. Onko siellä alkoholiongelmaisia paljon ? Miten kännikulttuuri?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on rattijuoppoja, yleensä viikonloppuisin jää kiinni. Rapajuipoista en tiedä, kodittomia kyllä on, mutta siihen nyt voi olla paljonkin syitä, ei alkoholi. Kännissä huojuvia ihmisiä en ole ulkona nähnyt. Taitaa väki soittaa poliisit heti paikalle jos näkevät sellaista.

      Alkoholia kyllä käytetään, mennään töitten jälkeen drinkeille usein jne. Mutta enempi kännääminen, ainakin nuorison joukossa tapahtuu varmaan seinien sisällä. Ikäraja kun on 21 vuotta, alaikäisten juomista yritetään valvoa aika lailla. Joskus kuitenkin on poliisiraportteja kuinka kotiblieissa oli tarjottu alaikäisille viinaa, ja syytteitä on tulossa.

      Kaikenkaikkiaan ainakin täällä keskikaupungin ulkopuolella en ole koskaan nähnyt yhtään kännissä örisijää. Mutta en käy baareissa, ehkä niitä on siellä sulkemisaikaan :)

      Poista