torstai 23. huhtikuuta 2015

Vähän tietoa Ohiosta ja Columbuksesta


Ohion osavaltion on Yhdysvaltain keskilännessä (midwest). Tuossa kuvassa olevaa karttaa katsoessa kyllä näyttää, etta Ohio on enemmän maan itäosassa. Keskilänsi, tai sydänmaa (heartland) kuitenkin kattaa USA: keski- ja pohjoisosat, ja Ohio on keskilännen osavaltioista se itäisin (mutta onhan kotikaupunkini Oulukin Pohjois-Suomessa, vaikka kartalla se on keskellä itse maata).

Tavallinen televisiosarjoissa kuultava Englanti on muuten keskilännen Englantia. Täällä ei ole vahvaa aksenttia kuten esim. Bostonissa tai Texasissa (ellet mene ihan tuppukyliin asti).

Ohion pohjoisosa, mm. Cleveland on yhden suuren järven, Erie-järven rannalla. Cleveland ja Cincinnati ovat hyvinkin mäkisiä, mutta Columbus on aika lailla lättänä. Heti itään mennessä alkavat kukkulat, ja mahtava Hocking Hillsin kansallispuisto on vajaan tunnin ajomatkan päässä (kannattaa tehda Googlella kuvahaku 'Hocking Hills' ). Käymme siellä usein kesäisin tai alkusyksystä, seuraavalla reissulla otan kameran mukaan ja kuvaan parhaita näkymiä.

Ihan OT.. Täällä yleensä etäisyyksiä kuvaillaan kuinka pitkän ajomatkan päässä jokin on. Suomessa joku paikka on 'kymmenen kilsan päässä', täällä se olisi noin 'kymmenen minuutin ajomatka'.. riippuen liikenteesta. Minä en osaa enää ajatella etäisyyksiä matkassa, käytän minuutteja/tunteja.

Ohiossa viljellään lähinnä kahta tuotetta: maissia ja soijapapuja. Pellot alkavat heti tiheämmän asutuksen ulkopuolella. Sekaan mahtuu joitain viljapeltoja (luullakseni ohraa) ja joulukuusifarmeja.

Talvisin lunta on maassa ainakin tammi- ja helmikuussa. Kesäisin toukokuun loppupuolella alkaa sitten tukalan kuuma ja kostea kesäkausi, josta helpotusta tulee joskun syyskuun puolenvälin jälkeen. Elokuun alussa Columbuksessa on suuri maatalousnäyttely, Ohio State Fair. Siellä riittää katsomista (ja syömistä.. 'Fair Food' saattaa sisältää erikoisuuksia joita ei muualla näe.. Esim. Uppopaistettua voita (!!!) on tarjolla (voipötkö dipataan taikinakerrokseen ja uppopaistetaan.. Kaikki mahdollinen uppopaistetaan markkinoilla...) Yleensa käymme siellä jos lampotila on alle 30 astetta. Eli käymme siellä noin kerran viidessä vuodessa!

Columbus itse on Ohion osavaltion pääkaupunki. Se on Yhdysvaltain 15. suurin kaupunki, ja väkiluku nousee yli 2 miljoonan kun mukaan luetaan lähialueet eli Greater Columbus Metropolitan Area. Columbuksessa on maan toiseksi suurin Somaliväesto, eli maahanmuuttajia riittää. Kaupungin pohjoisosassa on paljon hyviä etnisiä ravintoloita, mutta Afrikkalaista ruokaa en ole viela maistanut. Laitan jossain välissa erillista juttua Columbuksen ja Ohion ruokakultuurista.

Alkuperäisväestöstä, eli amerikan intiaaneista täällä ei juuri ole muita huomioita kuin paikalliset nimet. Esim. Olentangy-joki, Delaware (piirikunta). Lisäksi täällä on useita kumpuhautoja (burial mound), jotka ovat suojeltuja. Reservaatteja on lähinnä USA:n lännessa ja luoteessa.

Columbuksen karttakuvasta huomaa useimmille USA:n kaupungeille tyypillisen piirteen: 'kehätie' (meillä I-270) on moottoritie, joka kiertää kaupungin ympäri. Usein paikasta toiseen ajaminen kaupungin sisälläkin on nopeampaa käyttämällä kehätietä toivottuun exittiin asti (nopeusrajoitus 70 mailia tunnissa = 110 kmh). Kaistoja on molempiin suuntiin yleensa 3 tai 4. Lisäksi rekat, joissa on vaarallisia aineita, eivät saa ajaa muilla moottoriteillä kehätien sisällä. EDIT: ihan vastikään luvattomasti kaupungin sisällä olevalla moottorietiellä ajanut bensiinirekka oli kolarissa, ja räjähti.  Kuski saa ainakin syytteen, ja onnea uuden työpaikan etsimiseen.

Tutustumisen arvoista Columbuksessa on shoppailun lisäksi ainakin eläintarha ja vesipuisto. Columbuksen eläintarha valittiin maan parhaaksi jokunen vuosi sitten. Shoppailuun inostuneilla ovat hyviä paikkoja Polaris Mall ja Easton Town Center. Easton on viiden minuttin päässä kotoani - laitan siitäkin erillisen postauksen joskus pikapuoliin. Mukava on, etta siellä on kaupungin suurin elokuvateatteri: Easton AMC, jossa on 30 valkokangasta. Näistä ainakin kaksi on IMAX-kokoista, lisäksi useita dine-in teattereita, joissa voi tilata aterian ja drinkkeja elokuvan aikana.

Ohio State University eli Ohion osavaltionyliopisto on yksi maan suurimmista. Opiskelijoita yli 55 000, kampuksen pinta-ala yli 7 neliökilometriä. Suosituin urheilulaji on college(amerikkalainen)jalkapallo. OSU:n joukkue on mielettömän suosittu ja voitti vasta mestaruuden. OSU:n jalkapallostadiumille mahtuu vaatimattomat 104 000 katsojaa! Täällä on myös NHL:n jääkiekkojoukkue, Columbus Blue Jackets. Olen käynyt katsomassa muutaman ottelun, jotka kaikki hävittiin. Halli kyllä on mahtava, 18 500 katsojaa mahtuu kiekko-otteluun.

OK, juttu alkaa paisua kuin pullataikina. Lopetan tämän nyt, ehkä laitan joskus lisää. Tänään sataa kaatamalla niin etta olen pitänyt pyykkipäivää (aamua) ja kirjoitellut tätä lastien välissä! :) 
Downtownin skyline, nähtynä I-670 -valtatien varrelta

Nationwide arena - mm. Columbus Bluejackets -jääkiekkotiimin kotihalli, takana Nationwide Building.

Nationwide Arena sivulta, edessä asuntoja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti