torstai 23. huhtikuuta 2015

Täkäläisestä terveydenhuollosta


OK, tästä voi tulla pitkä ja monimutkainen postaus..

Terveydenhuolto Amerikassa on kallista, ja jos sinulla ei ole vakuutusta, voi hoito käydä hyvinkin kalliiksi. Onnekseni itselläni tai miehelläni ei ole sattunut mitään vakavampaa (koputan puuta!) niin että en voi kertoa omankäden kokemuksia leikkauksista tms. vakavammista tapauksista.

Jos sinulla ei ole vakuutusta, voit yrittää hakeutua ilmaiselle klinikalle, jossa saat ainakin perushoitoa. Jos tulosi ovat tarpeeksi alhaiset, voi ainakin saada alennusta. Vakavissa sairauksissa (esim syöpätapaukset ilman vakuutusta..) sairaalat näyttävät tarjoavan maksusopimuksia.. Eli sinua hoidetaan, mutta velkataakkasi tulee olemaan valtava. Olenkin nähnyt kuinka syöpäpotilaat keräävät rahaa internetissa, pitämällä myyjäisiä.. osallistumalla TV-ohjelmiin joista voit voittaa rahaa.

On todella sydäntäsärkevää, kuinka kokkausohjelmassa 10 000 dollarin voittaja itkee, ja kertoo etta voittosumma menee puolison/isän/äidin hoitokuluihin.

Hammaslääkärin kanssa näyttää siltä, etta jos sinulla ei ole varaa hampaan paikkauksiin, halvinta on vetää huono hammas pois. Tunnen ainakin yhden ihmisen, jolla ei ole lainkaan hampaita, eika varaa edes tekohampaisiin.

Itse olen vakuutettu mieheni työnantajan tarjoaman vakuutuksen kautta. Useimmilla vakuutus siis tulee työpaikan mukana. Jos olet töissa esim. pikaruokaravintolassa, voi olla etta sinulle ei ole tarjolla vakuutusta. Siksi jopa yliopistoikaiset opiskelijat ovat usein vielä vanhempiensa vakuutuksen suojassa.

Ja jokaisesta palkasta pidätetään sitten vakuutusmaksu. Mieheni muisteli, etta se on jotain reilu $200 per palkka'shekki'.. ja palkka maksetaan hänen työssa aina kahden viikon välein. Eli yli 400 dollaria kuukaudessa.

Meillä on yleinen 'health insurance', sitten yhdistetty dental ja vison, eli hammas- ja silmälääkäri. Lisäksi tuosta maksusta osa menee 'health savings account'tiin, eli tilille, jolta sitten voi maksaa omavastuun jälkeiset maksut.

Vakuutuskortistani (anteeksi huono kuva!) näkee, etta PCP'n (personal care physician, oma lääkärisi) sekä esim. spesialistin näkeminen on ilmaista. Tämä tällä kertaa. Edellinen vakuutuksemme vaati 10 dollarin maksun jokaisesta lääkärissä kaynnista. Vakuutukset vaihtelevat tarjoajan ja 'pakettisi' mukaan, samoin niiden kuukausimaksu.

Emergency room'issa, eli ensiapupolilla olen joutunut käymään pari kertaa. Silloin vakuutukseni halusi $70 omavastuun maksettavakseni, muu korvattiin. Viilsin sormeeni syvän haavan rikkoutuneesta lasista, ja lähdin ensiapuun tikattavaksi. Itse toimenpide ei ollut mittava: mitattiin kuume, haava desifiontiin, mukaan kipulääkettä. Lekuri tikkasi, taisi olla 8 tikkia.

Perässa tuli lasku, joka oli jotain kolme, neljä tuhatta dollaria! Jopa tikkaushuoneen käytöstä laskutettiin naurettavan iso summa. Niinkuin sanoin, vakuutukseni korvasi tämän, mutta lasku tuli ensin kotiin koska kyseessa oli ensiapu eikä tavallinen lääkärissä käynti. Mutta ilman vakuutusta tuskin olisin kovin halukas käyttämään ensiavun palveluita.

Hätätapauksessa: soittaminen 911-hätänumeroon ja ambulanssin saapuminen ei maksa. Jos maksaisi, suurin osa varmaan jättäisi kutsumatta. Mieheni sai kamalan huimauskohtauksen vuosia sitten, ja soitin yöllä paikalle ambulanssin kun en tiennyt mikä on vikana. Ambulanssi tuli, pitkän odotuksen jälkeen, hoitajat tarkistivat mieheni tilan ja sanoivat ettei ole hengenvaaraa. Jos olisimme halunneet, he olisivat vieneet hänet ensiapuun, mutta sitten kyydistä olisi jo kai pitanyt maksaa. Päätimme pysyä kotona.

Hammashuollon vakuutuksesta sitten pitää maksaa erikseen. Ilmaiseksi saat kaksi vuositarkastusta ja puhdistukset. Paikkaus korvataan tiettyyn määrään asti. Pari vuotta sitten kolme kouluikäisenä amalgaamila paikattua poskihammasta päättivät murentua yhtä aikaa (täytyy syyttää äitini Suomesta lähettamää Fazerin sinista.. Laitoin sen pakastimeen, ja sitten aina välillä haukkasin palan jäista suklaalevyä.)

Kolme kruunua tuli todella kalliiksi. Lähinnä myos siksi että vakuutukseni olisi korvannut enemmän, jos olisin laittanut kruunut teräksestä enka posliinista! Ensimmaisenä tuli mieleen James Bondin Jaws-konna. Kiitos ei teräshampaille!

Anteeksi sekava postaus. Nämä terveydenhuolto- ja vakuutusasiat ovat kuitenkin todella sekavia. Oma kokemukseni on kuitenkin: hoitoa saat. Ja halpaa se ei ole edes vakuutuksen kanssa. Mutta ilman vakuutusta ei uskalla olla. Obama on ajanut edullisempaa, kaikille saatavilla olevaa terveydenhuoltoa, vielä on pitkä matka ennenkuin asiat ovat kunnossa.

Ja jos olet yli 65-vuotias, Medicare -ohjelma tarjoaa (luullaksini) ilmaista terveydenhuoltoa.

OK, seuraavaan postaukseeni pitaa saada jotain iloisempaa asiaa!

1 kommentti:

  1. Surullista ja väärin ettei köyhät saa tarvitsemaansa hoitoa :/ Ei se köyhyys aina ole oma valinta.

    VastaaPoista