torstai 23. huhtikuuta 2015

Kaupat ovat auki vuorokauden ympäri


Eka kerran kun vierailin USA:ssa, kaverini halusivat käydä ruokaostoksilla aika myöhään illalla. Kello oli melkein 10 illalla, ja olin aivan äimistynyt siitä, etta kaupat olivat auki noinkin myöhään.

Aivan kaikki ei täällä pyöri 24/7, mutta esimerkiksi Walmart on avoinna 24 tuntia päivässä.. eli koko ajan. Ovet sulkeutavat vain kiitospäiväksi ja joulupaivaksi. Ja nykyään kiitospäiväkin loppuu lyhyeen. Laitan tähän liittyvästä Black Friday -ostoskaaoksesta erillisen postauksen jossain vaiheessa lähempänä itse tapahtumaa syksyllä.

Siis supermarkettien tapaisia kauppoja, jotka ovat auki ympari vuorokauden löytyy aika lailla. Ihan tässä omassa lähiymparistössäni niitä ovat Walmart, Meijer ja Kroger -ketjut. Walmart ja Meijer ovat supermarketteja, joissa on ruokaosaston lisäksi vaatteita, elektroniikkaa, vuodevaatteita, puutarhaosasto jne. Krogerit ovat aika lailla vain ruokakauppoja. niissäkin on siellä täällä Supercentereita, joissa on myös huonekaluja ja muuta kodintarviketta.

Kaupat, jotka eivat ole auki 24 tuntia, vaihtelevat aika lailla sitten aukioloajoissaan. Esim. vaatekaupat, ostoskeskusten liikkeet, erikoisliikkeet kuten elektroniikka, aukeavat yleensä arkipäivisin kello 10 aamulla. Target-tavarataloketju ja Trader Joe's -ruokaketju aukeavat klo 8:00. Jos en tiedä milloin jokin kauppa aukeaa varmasti, menen sinne vasta aamukymmeneltä. Tosin osa vaatekaupoista ja -ketjuista aukeaa jo yhdeksältä.. Eli etsin netista ko. liikkeen sivun ja stekkaan sielta. Auki se on, arkisin ja viikonloppuisin, kysymys on vain mihin aikaan.

Target-ketju sulkee ovensa täällä kello 23:00. Trader Joe taitaa sulkea iltayhdeksältä. Ja tämä on arkipäivisin. Lauantaisin osa kaupoista aukaisee ovensa jo tuntia arkea aikaisemmin ja on avoinna pitkään. Sunnuntai on kuin onkin vähän kevyempi päivä. Erikoisliikkeet usein avaavat ovensa vasta kymmeneltä aamulla, ja menevät kiinni jo jopa seitsemaltä illalla. Ainakin ostoskeskukset alkavat autioitua sunnuntai-iltaisin seitsemän jälkeen.

Suomen tapaisia juhlapyhiä kaupat eivat taalla harrasta. Nyt ihan viime vuosina kaupat ovat alkaneet sulkea ovensa pääsiäissunnuntaiksi. Muut juhlapäivät eivat aiheuta ihmeitä aukioloihin. Jouluaattona taidetaan sulkea ovet 'jo' iltakuudelta. Uudenvuodenpäivänä aukaistaan ehka tuntia myöhemmin.. tai aikaisemmin. Tiedän etta joulukuun 26. eli Tapaninpäivänä ovet aukeavat ainakin supermarketteihin poikkeuksellisen aikaisin, koska on vuoden suurin 'tavaranpalautuspäivä!'.

Kokemuksesta voinkin kertoa: Jos olet töissä Retail-alalla, eli vähittäiskaupassa, teet töitä viikonloppuisin, myöhään yöhön ja päivinä, jolloin ei-vähittäiskauppa-alan ihmisillä on vapaata (4th of July eli itsenaisyyspäivä, jouluaatto, uudenvuoden aatto ja -päivä...)

Ja kaupoissa on asiakkaita ihan keskella yöta.. Aamuviiden aikaan on aika hiljaista (kokemusta on siihen aikaan shoppailusta), mutta yksin kaupassa et ole... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti