torstai 23. huhtikuuta 2015

Onko Columbuksessa turvallista asua?




En tieda mitä kuvassa olevalle autolle on tapahtunut. Nappasin kuitenkin Walmartin parkkipaikalla kuvan, koska näky luodinrei'ista etuikkunassa oli ainakin minulle harvinainen. Jos kuva on liian pieni, auton kuskin puoleisessa etulasissa on 4 luodinreikää. Ihmeen alhaalla, toivottavasti kaikki osuivat kojelautaan. Miksi, ei tietoa...

Columbuksessa, kuten missa tahansa suurkaupungissa on paikkoja, joita kannattaa välttää. Itse en ole rikollisuutta täällä kohdannut (koputan puuta), mutta miltei joka aamu paikallisten sanomalehtien verkkoversiot kertovat edellisenä päivänä sattuneesta ampumisesta tai ryöstöstä. Iso osa ampumisista liittyy joko jengien toimintaan tai huumeisiin. Verkon kautta myos saa joka päivä paikallisen rikosreportin, joka listaa haluamasi poliisipiirin alueella tapahtuneet rikokset.


Oman alueeni lähistöllä suurin osa tapauksissa on Eastonin ostoskeskuksen alueella. Yleensä myymälävarkauksia, varastettuja lompakoita ja joskus viikonloppuisin pientä nujakkaa yömyöhöllö. Noin viiden minuutin päässä on iso vuokra-asuntoalue, joka on myos ongelmallinen. Yleensä täällä meidän lahellä vuokra-asunnot ovat hyvätasoisia ja aika hintavia. Tämä Albany Club kuitenkin on hyvin suuri alue, ja sallii 'section 8 housing'in, joka on tarkoitettu vähävaraisille (saavat vuokranmaksuapua). Kuuleman mukaan paikassa sitten pesii huumekauppiaita, ja iso osa asukkaista on vähävaraisia maahanmuuttajia. Asuntomurtoja on tapahtunut paljon, samoin automurtoja.

Ihmeesti täällä muuten ihmiset jättävät talonsa lukitsematta kun lähtevät töihin tai ulos. Samoin autonsa. Asuntomurtoja on tapahtunut myös kun ikkunoita tai autotalleja jätetään auki kun kukaan ei ole kotona. Ja ihmiset jättävät lukitsemattomiin autoihin kallista tavaraa! Sitten ilmoitetaan varastetuksi läppäreitä, tabletteja, lompakkoja.. Tosin myös lukittuihin autoihin murtautumisia tapahtuu, jos tavaraa jää näkösälle. Tämä varmaan pitaa paikkansa myös Suomessa.

Vakivaltarikollisuutta lähistölla ei ole onneksi paljon tapahtunut. Suurin osa kaupungissa tapahtuvista ampumisista tapahtuu köyhemmissä naapuruistoissa. On kaupunginosia joiden lapi ajaminen pelottaa jo päiväsaikaan, saati sitten pimeän aikaan. Sellaisiin paikkoihin en mene. Joskus olemme ajaneet lapi pelottavien naapurustojen, ihan päivällä, ja tuntuu etta kaikki tuijottavat, ja olet väärässä paikassa, väärännäköinen ja ajat liian uudella autolla.

Vanhoja kunnon pankkiryöstöjä sattuu silloin tällöin. Suurin osa ryöstöistä on kuitenkin bensa-asemien tai muitten pienien 24 tuntia päivässä auki olevien paikkojen ryöstöjä. Yleensä aamuyöstä, mutta joskus myos ihan kymmenen aikaan aamulla. Apteekeista käydään myos ryöstelemässä oxycontiinia ja muita huumeita.

Jengitappeluista en ole kuullut, vaikka varmasti jengien välistä nahinaa on. Kun mukaan tulee isot rahat, ja huumekauppa, jengit voivat olla hyvin vaarallisia. Joku kuukausi sitten yläaste/lukioikäinen jengiläinen ammuttiin, ja hautajaisten aikaan alueen yläasteet/lukiot olivat lockdown'issa, pelättiin tappeluita, kun kouluissa voi olla usean eri jengin jäseniä.

Eniten itse pelkään kotiin kohdistuvaa murtovarkautta. Pelkoa helpottaa se, etta meillä on hälytysjarjestelmä, kaksi saksanpaimenkoiraa ja suht' turvallinen alue. Eikä meillä ole asekokoelmaa, kassakaappia, kultakoruja.. Kummasti ihmiset joilla tuollaisia arvotavaroita on joutuvat ryöstetyiksi. Ehka he leveilevat omaisuudellaan.. Yleensä he kuitenkin asuvat noilla ökyrikkaitten alueilla myös.

Uhka tai ei, minulla on pesäpallomailoja, pippurisumutteita ja sumutorvi! (OK, ei ehkä sumutorvea.. mutta mailat ja sumutteet löytyy!) Asetta en uskalla ostaa, vaikka joskus on tehnyt mieli hommata kunnon haulikko.

Road rage -tapauksia myos sattuu silloin tällöin. Kun ottaa huomioon sen, että kaikki ajavat joka paikkaan, osuu mukaan aina muuta hullu. Pahimmassa tapauksessa tällainen hullu katsoo kärsineensa vääryyttä ja jahtaa autoasi, pahimmassa tapauksessa ajat kolarin, tai tyyppi ampuu/hakkaa sinut. Tämä pelottaa lähinna siksi, etta mieheni ajaa joskus kuin pikkupaholainen ja varmaan suututtaa muita tien päällä..

Mutta yleisesi sanoen: Columbus/Ohio on turvallinen paikka elää. Kunhan mietit missä ja milloin liikut. Murtoja ja varkauksia tapahtuu varmasti kaikkialla maailmassa. Joskus Suomessa asuessani tuntui että kaikki, mita ei ole naulatttu kiinni varastetaan! Minulta varastettiin ainostaan pyörä, ja takki yliopiston naulakosta. Asuntoon ei koskaan murtauduttu. Kaikki ystäväni eivat olleet yhtä onnekkaista.. tavaraa katosi urakalla! 

Leonard Ave. ja Skyview Towers - alue oli aikaisemmin vähän levotonta, nykyään jo OK.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti