torstai 23. huhtikuuta 2015

Tuoretta maissia


Ruokakaupassa käydessaäi mietiskelin, etta mitä laitan täksi illaksi kanalle kaveriksi. Yleensä lisuke on joko riisiä tai perunaa jossain muodossa, kun laitan kokonaisia kananrintoja. Ilokseni huomasin, etta tuoretta maissia on tarjolla!

En huomannut katsoa mista päin maissi on kotoisin. Täällä Ohion keskellä ainakin pellot ovat vielä taysin valmistelematta tai kylvämattä talven jäljiltä. Taitaa olla joko meksikolaista tai floridalaista, kelpaa kuitenkin!

Maissi myydään usein kokonaisina maissintähkinä, lehtien kanssa. Se säilyy paremmin tällä lailla eikä kuivu. Kotona sitten ennen kokkaamista poistan lehdet ja 'corn silk'in. Minä yleensä vain keitän tähkät, veteen sokeria, ei suolaa. Suola kovettaa tähkät, ja sokerimaissin pitaa olla nimenomaan makea ja keitettynä sopivan pehmeä. Sitten tarjoan voi, pippurin ja suolan kanssa. Ja hammastikut valmiiksi!

Joskus olemme myos grillanneet maissintahkiä, mutta tulos ei ollut vaivan arvoinen. Maissi on kuitenkin kasvukautenaan yksi suosituimpia vihanneksia. Tai se ei ole vihannes, vaan heinäkasvi, mutta en usko etta termi 'suosituin heinä' tekee sille oikeutta. Varsinkin Itsenäisyyspäivän aikaan, heinäkuun 4. kaupoissa on maissia, sillä grillit käyvät kuumina.

Maissi, jota ostin on bi-color, eli jyvissä on kahta väriä, valkoista ja keltaista vaikka sitä on aika vaikea kuvasta nähdä. Tämä on tavallisin, halvin laatu. 'Silver Corn' eli kokonaan hopeanvalkoisia jyviä sisältävää maissia on myynnissä, mutta sitä on ollut vaikeampi loytää tavallisista marketeista, ja se on kallimpaa.

Iso osa Ohiossakin kasvatettavasta maissista menee teollisuuden käyttöön. Biopolttoaineeksi, rehuksi, maissiöljyksi.. Onneksi osa päätyy ruokakauppoihin sellaisenaan! Keitettynä herkullista, ja tuoreena namia nakerrella ihan suoraan tähkästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti