perjantai 24. huhtikuuta 2015

Kiinalaisesta Ruuasta


Laitoin keskiviikkoiltana ruuaksi paistettua riisiä: kanaa, suikaloitua porkkanaa, punakaalia ja parsakaalia (valmis sekoitus), sokeriherneen palkoja, paistettua munaa silputtuna, vihreitä sipuleita, soijaa ja seesamiöljyä.

Kotona laitan kiinalaista aina silloin talloin, lähinnä juuri paistettua riisiä.  Kun haluamme hyvää kiinalaista, käymme yleensä hakemassa sitä kotiin. Mieliravintolamme on nimeltään 'Chi Thai', ja sieltä saa nimen mukaisesti sekä kiinalaista että thai -ruokaa. 

Entinen mielipaikkamme on Panda Inn. Asuimme aikanaan aika lahellä sitä, ja ruoka oli todella hyvää. Mutta paikka meni 'remontiin' jo kolmatta kertaa,  ja joka 'remontti' sattui aina sen jalkeen, kun terveysviranomaiset olivat  väliaikaisesti sulkeneet sen, jotta tarkastuksessa esille tulleet epäkohdat voitiin korjata. Tämän jalkeen päätimme etsiä uuden suosikin, joka olisi yhtä autenttinen, ja loysimme Chi Thain ihan tästä meidän lähelta!

Usein nämä kiinalaiset ravintolat  ovat myos kiinalaisten omistamia, ja useat palkkavat omistajien perheenjäseniä ja sukulaisia. Ja usein näillä työntekijoillä ei ole englanninkielen taitoa, he eivät ole olleet maassa kovin kauan. Niinpa hygieniamääräyksiä ei aina ymmärretä. Internetissa voi etsia Columbuksen viranomaisten tarkastamia ravintoloita ja lukea raportit, ja Panda Innin kohdalla yleensä kyseessä oli raaka-aineiden väärässä lämpötilassa säilyttäminen, raa'an ja kypsennetyn lihan säilyttaminen yhdessä, työkalujen (esim. veitsien) puhdistamatta jättäminen. Tämä tapahtui kuitenkin jo monia vuosia sitten, ja omistaja on kuulemma vaihtunut useaan kertaan. 

Ehkä käymme siellä vielä uudestaan. Panda Inn oli kaunis ravintola, valkoiset pöytäliinat, viikonloppuisin siellä soitti pianisti tunnelmamusiikkia. Ruokalistoja oli alkuaan kaksi: toinen oli tavallisille amerikkalaisille amerikkalaistettua kiinalaista ruokaa, eli ei mitään outoa, ei liikaa mausteita. Ravintolassa kävi myos paljon kiinalaisia, jotka saivat mandariininkielisen ruokalistan, ja eksoottisempaa tarjontaa. Pyytämällä eksoottista kyllä sai, mutta sitä ei tavalliselle pulliaisella mainostettu.

Myös Chi Thai on kaunis, valkoiset poytäliinat ja himmeä valaistus, pianisti sentään puuttuu. Itse tilaan yleensä Thai-ruokaa, ja mieheni ottaa joko General Tho's chicken - tai Hunan Chicken -annoksen. Useimmiten kyllä siis vain soitamme tilauksen ja haemme sen kotiin.

Kiinalaisia ravintoloita on täällä joka lähtöön. On näitä tasokkaampia kuten Chi Thai. Niihin kuuluu kaupungin pidetyin, Hunan Lion, joka minun makuuni oli aika mieto vaikka yritin tilata tulisempia vaihtoehtoja.

Ihan pieniä ei-ketjuravintoloita on melkein joka 'strip mall' -ostokissa. Ne ovat siistejä, mutta eivat huokuttele romanttiselle illalliselle. Suuri osa näistä taitaa houkuttaa lounastarjonnallaan. Tai illaksi kotiin kannettuna - en tiedä onko lähistöllä kiinalaisia ravintoloita, jotka tuovat ruuan kotiin, kuten pizzan. Näitä varmaan Columbuksessa on, ainakin TV:n mukaan kaikki myöhään töissä työsketelevät tilaavat kiinalaista! Itse en vain ole tähän törmännyt.

Ketjujakin on. Panda Express on ihan pikaruokaketju, en ole kokeillut. Kaupan pakasteosastolta olen joskus ostanut kartongin jonkun sortin kiinalaista, ja se on maistunut karmaisevan makealta! Jostain syystä soijan lisäksi sokeri tai hunaja on halpiskiinalaisen ruuan päämaku.

Pei Wei on pikaruuan ja pikku ravintolan välimuoto, se on myös ketju. Olen yrittänyt sitä pari kertaa, mutta tulos oli myös: liian makeaa, eika maistunut muuten paljon miltään. Mikä vähän ihmetytti, silla Pei Wein omistaa sama ketju, jolla on myos P.F. Changs China Bistro- ravintolat. P. F Changs'in ruoka on maistuvaa, vaikka myös vähän liian kesytettyä. Ihmeesti tykkään tulisimmista versioista, vaikka esimerkiksi Chi Thain 'basil chicken' saa minut itkemään. Kirjaimellisesti. Se on hyvää ne kolme sekuntia ennenkuin suu syttyy tuleen etkä maista enää mitään muuta kuin tulista.. Ja sitten alkaa vesi valua silmistä.. Mutta mina typerys tilaan sita aina silloin tällöin.. :)
Chi Thain päivällismenua

Hunan Housen seafood-osastoa

Pei Wei tarjoaa myos sushia

P.F. Chang's

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti