torstai 23. huhtikuuta 2015

Columbuksessa on satoja kirkkoja - olisi vara valita!



Viimeisimmät postaukset ovat olleet ruokapitoisia, niinpa tässä välissä vähän asiaa kirkoista. Niitä nimittäin täällä on joka lähtöön! Tuntuu, etta joka kadunkulmassa on jonkun uskonsuunnan kirkko tai pyhäkkö. Laitoin Googlen karttoihin haun 'church  Columbus' ja ylläoleva kuva osoittaa punaisilla pisteillä Columbuksen alueella olevat kirkot. Tästä siis puuttuu ei-kristilliset temppelit ja pyhäköt. Ihan meidän alueen lähistöllä (viiden minuutin sisällä on seuraavat kirkot: Seitsemännen päivän adventistit, Kristuksen yhteisön kirkko, Jehovan todistajat, Eastonin yhteisön kirkko - Yhdistetty metodistikirkko ja Kristuksen katedraalikirkko. Lisäksi Eastonin alueella on Vapaamuurarien Aladdinin pyhäkön keskus. Ei kirkko, mutta tulipa mieleen mainita!

On protestanttista, baptistista, luterilaista, presbyteetista, episkopaalista, korealaista.. Temppeleita riittää, myös moskeijoita Columbuksessa on. Asuimme aikanaan lähellä OSU:n kampusaluetta, ja kotikadullamme oli pikkuinen moskeija. Columbuksessa on yksi maan suurimpia somalivöestäjä, ja he ovat muslimeja. Kartalta vilkaisten näyttää että Columbuksessa on 11 moskeijaa. Juutalaisia temppeleitö/synagogia näyttää olevan saman verran. Näyttääpä täällä olevan yksi Scientologian kirkkokin! (Ei ihme että John Travolta suostui filmaamaan täällä!)

Kirkot ovat taalla pääasiassa yksityisiä. Kirkko ja valtio on erotettu toisistaan ihan perustuslaissa. Tämä tarkoittaa esim, etta kouluissa ei saa olla aamuhartauksia. Ja myös sitä, että täällä on uskonnonvapaus. Koska kirkkojen täytyy rahoittaa itsensä, aina silloin tällöin tulee esiin skandaaleja, joissa seurakunnan pääjehut ovat käyttäneet seurakunnan rahoja omaan luksuselamäänsä. Näitä en tiedä tapahtuneet Columbuksessa, mutta täälläkin on ainakin yksi megakirkko, Rod Parsleyn 'World Harvest Church'. Megakirkoissa uskonto tuntuukin olevan ihan bisnestä: osta sitä, osta tätä, ja sielusi on pelastettu. Auttaa myös jos lahjoitat huiman summan rahaa. TV-evangelistojakin riittää joka lähtöön.

En ole kuitenkaan käynyt täällä kirkossa: en tavallisessa, en megakirkossa niin että en osaa sanoa millaisia palvelukset ovat. Kirkko on kuitenkin tarkeä osa elämää suurelle osalle Amerikkalaisia, ja sunnuntai-aamuisin kansaa kirkoissa on paljon. Täällä on tapana, että kirkkoon laitetaan 'pyhävaatteet päälle' . Eli jos sunnuntaina huomaat naisia kauniissa mekoissa ja miehillä ja pikkupojilla on puku päällä, he ovat varmaan joko menossa kirkkoon tai tulossa sieltä. Onneksi kirkot eivat soita kelloja palveluksen merkiksi! Silloin syntyisi varmaan sellainen kakofonia etta kaikki vähemmän hurskaat pakenisivat Pennsylvanian puolelle!

Naapurustoissa kiertää myos usein vakeä 'kutsumaan kirkkoon'. He joko rimputtavat ovikelloa, tai jättävät lappusia kuistille. Yleensa jätän oven avaamatta kun en tahdo tunnustaa olevani kirkossakäymätön syntinen. Onneksi nämä kiertäjät ovat vähemmän agressiivisia kuin Jehovan Todistajat. Jehovalaisiakin täällä kuitenkin kiertää, varsinkin kun heidän temppelinsä on ihan lähellä.

Uusia kirkkoja putkahtelee ilmoille aina silloin tällöin. Itse rakennusten koko ja näkö vaihtelee kovasti. Kauniita kivikirkkojakin näkee, mutta ne ovat useimmiten vanhoja. Uudet usein näyttävät valtavilta talleilta, ja kun niissa ei ole edes kellotapulia vain risti seinässä osoittaa etta tässä on kirkko.

Kaikilla kuitenkin tuntuu olevan kävijänsä, eipa niitä muuten olisi joka paikassa.

Lähellä Ohio State Universityn kampusta on kaunis, vanhempi kirkko


Yksi näitä tallinnaköisiä kirkkoja




Ei kirkko, mutta Vapaamuurarien järjestön tiloja

1 kommentti: