sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Sunnuntain resepti: Blackened Cajun Chicken




Kana on valmista! Metallinen piikki on lämpömittarini probe
Cajun-mausteinen kana on yksi suosikkini! Ruskistan maustetut luuttomat, nahattomat  fileet ensin pannulla, sitten viimeistelen uunissa. Täällä cajun-ruuat ovat suosittuja, ja 'blackened'-tyylissä liha ruskistetaan pannulla erittäin kovalla lämmöllä mausteiden kanssa niin, että pinta näyttää melkein mustalta.

Blackened Cajun Chicken Sandwich oli suosikkini T.G.I. Fridays -ravintolassa. Olen alkanut tehdä siitä kotona oman versioni. Cajun-mausteista kanaa viipaloituna ranskanleivän päällä. Leivän päällä chipotlemajoneesia ja Provolone-juustoa: uunissa lämmitettynä niin, että juusto alkaa sulaa. Lisään omaan leipääni myös viipaloitua tomaattia ennen paahtamista. Tarjoillaan suolakurkun kera. Täällä on ollut hankala löytää sopivan makuisia suolakurkkuja (ovat yleensä joko liian makeita tai liian happoisia), joten olen sekoittanut kurkkusalaattia ja majoneesia, ja tehnyt siitä dipin.

Kanafileet, tai kai suomalaisittain broilerin fileet (luuttomat, nahattomat) ensin 'marinoin' tai 'suolaan' ,jotta ne eivät kuivu kypsyessään. Sekoita 6 dl vettä ja  2 ruokalusikkaa suolaa, kunnes suola liukenee (käytän kosher-suolaa, joka on karkeaa suolaa), upota kanafileet suolaveteen (laitan itse nämä esim. pakastepussiin, ja se sitten kulhossa jääkaappin). Anna kanafileiden suolautua jääkaapissa vähintään 6 tuntia.

Cajun-maustesekoitus: (itse teen tätä ison määrän ja säilytän lasipurkissa)

1 tl paprikajauhetta
1/8 tl suolaa (et tarvitse paljon, koska kana suolautuu miedosti suolauksessa)
1/4 tl cayennepippuria (tai vähemmän, tosi tulista, laita makusi mukaan)
1/2 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa (KORJATTU: luki aikaisemmin kuminaa.. luulin,  että cumin kääntyy kuminaksi)
1/2 tl kuivattua timjamia
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1/4 tl sipulijauhetta

Ota kana suolaliemesta ja kuivaa. Laita pintaan ohut kerros öljyä (itse käytän sprayta) tai ghee'tä. Sitten hiero mausteet pintaan. Kuumenna valurauta- tai teräspannu tulikuumaksi (itse laitan siihen vähän sprayöljyä).

Vähennä lämpöä sen verran ettet polta fileitä (lasken lämmön puoleen, kun laitan fileet pannulle).
Ruskista kanaa 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Itse viimeistelen kanan uunissa - 200 C (400F), ajasta en ole varma, ehka 15 - 20 minuuttia, riippuen kananrinnan koosta. Ehkä täällä on kamalan isoja kanoja.. Itse laitan kanaan lämpömittarin. Se on kypsää, kun mittari näyttää 74 C (165F) - otan kanan uunista, kun mittari on 160F/71 C, ja annan tasaantua folion alla. Lämpötila yleensä nousee muutaman asteen.

En yritä tässä antaa neuvoja kokeneille kokeille.  Mutta itse huomasin, etta kanasta saa parempaa, kun käyttää lämpömittaria. Ei tarvitse leikata tai tökkiä. Minulla on digitaalinen mittari, jossa on 'probe' . Koetin sanoo Google translate.. Koetin? OK, laitan kuvan niin etta varmasti selviää.

Lämpömittarini
Kun kana on foliossa tasaantumassa, paahdan leivän. Yleensä leikkaan ranskanleivästä isohkon palan, ja leikkaan sen vaakasuorassa puoliksi. Sitten päälle ohut kerros majoneesia, johon olen sekoittanut chipotlejauhetta. Onko chipotle Suomessa tuttu? Vähän savunmakuinen, erittäin tulinen chili.

Ensimmäisen kerran kun laitoin chipotlemajoneesia, käytin chipotleja purkista. Muussasin yhden haarukalla ja sekoitin sen vajaaseen desiin majoneesia. Ensimmäisen puraisun jälkeen sitten oli suu tulessa (teen tällaisia virheitä liian usein.. täällä on TOSI tulisia mausteita...) Nyt sekoitan majoneesiin chipotlejauhetta, pikkuisen kerrallaan, sillä siitä tulee helposti liian voimakasta.

Tavallinen chilijauhe varmaan käy, jos chipotlea ei ole tarjolla, tai haluat välttää tulisuutta.
Tomaatteja, chipotlemajoneesia, kurkkusalaattidippiä

Leivän päälle siis chipotlemajoneesia, seuraavaksi pari viipaletta Provolone-juustoa,  ja sitten leivät uuniin paahtumaan niin, että juusto alkaa sulaa. Itselleni lisään juuston päälle viipaloitua tomaattia.

Kun leivät ovat uunissa, viipaloin kananrinnat. Sitten lopuksi kokoan leivän, seuraksi kurkkusalaattidippiä tai suolakurkkua.

Tämä on siis tämän illan ruokalistalla. Kuvat otin kun valmistin tätä edellisen kerran. Nam!
Valmiit leivät, mukana ei tomaattia.

4 kommenttia:

  1. Tätä voisi kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on nykyisin yksi mieheni lempiruuista! :) Ja jos kokonaisia kanarintoja jää yli, on hyvää seuraavana päivänä vaikka ohuina viipaleina leivän päällä.

      Poista
  2. kävin tattrinsuon ruokaravintolassa syömässä cajun kanaa on muuten hyvää joten tämä resepti on tarpeen koska teen viikonloppuna cajunkanaa. kiitos

    VastaaPoista