Pihvien kaveriksi laitan yleensä uuniperunat, ja aikani niitten kanssa värkättyäni olen saanut aikaan suurinpiirtein täydellisesti kypsytetyn perunan!
Suomessa en juuri tehnyt uuniperunoita, niin etta en ole varma mikä suomalainen lajike olisi vastaava. Täällä kuitenkin käytän Russet-perunoita. Russet on iso, jauhoinen, paksukuorinen peruna. Coscosta ostan ison säkin jättikokoisia perunoita. Niistä laitan sitten joko uuniperunoita tai 'twice-baked potatoes', jotka ovat täytettyjä 'perunankuoria'.
Costcon Russetit ovat rikollisen suuria, isoimmat ovat tuossa melkein 20 senttia pitkiä ja painavat yli 600 grammaa (punnitsin juuri yhden). Täydelliseen uuniperunaan tarvitaan kuitenkin lämpomittari, jonka voi laittaa uuniin ja jättää perunaan. Tässä kuvassa pikkuruiset perunani ja uskollinen lämpömittari:
En syö uunoperunan kuoria itse, niin etta en pese perunoita. Täällä ne kyllä eivat ole yhtään multaisia. Jos ovat likaisia/hiekkaisia tai haluat syödä kuoren, pese harjalla ja kuivaa hyvin. Töki haarukalla reikiä joka puolelle. En laita öljyä pintaan, en kääri folioon. Jos haluat syödä kuoren, hiero öljyllä ja lisää pintaan suolaa.
Lämpömittari perunaan, niin että se ulottuu ihan keskelle. Peruna on valmis, kun mittari näyttää 200 F = 93 Celsiusastetta (tuo piti korjata. Aikaisemmin sanoin lämmöksi 99 astetta! 93 on se oikea lämpötila Celsiuksissa). Kun poistat lämpömittaria, ole varovainen. Uloin osa perunasta on kuumempi kuin 93 C, joten mittarin tekemästä reiästa nousee tulikuumaa vesihyöryä. Myös tämän vuoksi kannattaa käyttää lämpömittaria, jonka voi jättää perunaan. Jos perunassa on avoin reikä paistamisen aikana, kosteus haihtuu ja pottu ei ole yhta hyvä!
Itse paistan näitä pitkaan, matalassa lämpötilassa. Aloitan 150 C -asteisella uunilla. Koosta riippuen, peruna on valmis 2 - 3 tunnissa (Jos on kiire, laita ensin mikrouuniin, 5 minuuttia kerrallaan, muista tökkiä reiät.) Haluan perunoitten olevan valmiita samaan aikaan kuin esim. pihvit. Niinpa tarkkailen uunin lämpötilaa ja tarvittaessa joko lisään tai vähennän lämpöä. Viime kerralla perunat olivat niin isot, etta en saanut niita valmiiksi kolmessa tunnissa, vaikka kahden tunnin jälkeen nostin lämpötilan 200 Celsiusasteeseen. Lopulta päädyin vääntämään uunin 225 asteeseen, mikä ei ole kiva, koska kuoresta tulee liian rapea, se murtuu isoina palasina. Perunan voisi myös viimeistellä mikrouunissa.
Joka tapauksessa, tärkein juttu on tuo perunan keskustan lämpötila, 93 astetta! Voit antaa sen mennä sataan, mutta ei yli.
Perunaan laitan sitten yleensä vähän voita, pekoninpalasia (ainakin täällä saa valmiiksi kypsennettyja pekoninpalasia pusseissa), ruohosipulia tai vihersipulia pieneksi pilkottuna, päälle cheddarjuustoa. Ja itse tykkään sekoittaa perunaan vielä suolalla ja pippurilla maustettua 'sour cream'ia, jota vastaa kai ranskankerma.
Twice Baked - perunoihin kypsennän Russetit mikrouunissa. Isossa kulhossa, peitettynä talouspaperilla, 5 minuuttia kerrallaan kunnes ovat kypsiä - terävä veitsi tai tikku menee läpi. Muista vain tökkia kuorta haarukalla ennen paistamista etteivat räjähdä.
Laiskan versio: kaavi kaikki kypsä peruna kulhoon puolitetuista perunoista. Lisää pieni purkki ranskankermaa (meillä lähinnä 'sour cream'), ruohosipulia tai silputtua vihreää sipulia, valmista pekonia murusina, voita/margariinia ja vähän cheddar-juustoa. Sekoita hyvin, maista ja tarkista tarvitseeko suolaa, lisää myös mustapippuria. Sitten kaada koko hoito öljyttyyn uunivuokaan ja laita uuniin 175 C (350F), päälle lisää cheddarraastetta. Valmis, kun on läpikuumaa ja juusto päällä sulanut.
Jos haluat nätteja täytettyjä 'kuoria', puolita kypsät perunat pituussuuntaan, koverra sisällys pois, valmista kuten yllä. Sitten vaan lisää ison möykyn perunaseosta joka kuoreen, päälle juustoa ja uunin kunnes juusto sulaa. 'Täytetyt Perunankuoret' ovat suosittuja ravintoissa alkupaloina.
Ei jokapäiväiseen ruokavalioon, mutta joskus on kiva herkutella!
Perunamuusiin käytän joko 'yellow potatoes', eli keltaisia perunoita. Tai 'white potatoes', eli valkoisia. Nerokkaat nimet, en tiedä mita laatuja ne tarkemmin ovat. Keltaiset ovat todella keltalihaisia, muussista tulle kaunista! Noita laatuja käytän myös mm. valkosipuliperunoihin.
Täällä on myös pieniä 'fingerling' peronoita, joita käytän uunissa paahdettuihin perunoihin. Ne vain puolitan pituussuuntaan, lisään oliiviöljyä suolaa, pippuria, ja uuniin kahteensataan puolisen tuntia, kerran kääntäen.
Uusia perunoita en ole kuitenkaan kaupoissa nähnyt. Niita on ikävä! Voita, sipulia, uusia perunoita.. ehkä ensimmäisiä kangasruoskuja myos.. Mmmmm...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti