keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Piimäkakku



Olin ostanut ison tölkin piimää kanastripsejä varten, ja lopulle piimälle piti keksiä käyttöä. Päätin maanantaina leipoa nopean piimäkakun. Suomessa kyllä leivoin kahvikakkuja aika usein. Ihan jo siitäkin syystä, että oli tarjota jotain kahvin kanssa kun kävi vieraita.  Täällä vieraille yleensä isketään käteen joko tölkillinen limsaa, tai illalla olutta. Päiväkahvittelua vieraitten kanssa ei juuri harrasteta.

Edellisestä kuivakakusta oli siis aikaa, vaikka minulla on ihan kiva silikonen kakkuvuoka, johon olen tykästynyt. Vähän tutiseva se on, kun on täynnä raakaa kakkutaikinaa. Mutta helppo leivittää, poistaa kakun ympäriltä ja tiskata. Käännän sen yleensä inside out kun pesen sen.




Tämä piimäkakku on tosi nopea ja helppo valmistaa. Ei tarvita munia, sitä ei tarvitse vatkata. Laitan tähän rusinoita. Muuten en en välitä rusinoista, mutta jostain syystä pullissa tai kakuissa tykkään niistä kovasti.  Resepti on alkuperältään suomalainen, en muista mistä sen löysin, ja olen muokannut ainesosia vähän oman makuni ja aikaisempien tulosten pohjalta.

 

Kun laitat rusinoita kakkuun, ne kannattaa eritellä möykyistä, ja sitten jauhottaa. Silloin ne eivät tartu toisiinsa, ja eivät painu suoraan kakkutaikinan pohjalle.  Laitoin noin 2 desiä rusinoita ja puoli desiä jauhoja. Kaikki muovipussiin, erottele, ja sitten kunnon ravistelua, niin että jokainen rusina saa jauhopeitteen.

Ensiksi tarvitset voisulaa, eli tee tämä ensin ja anna sen jäähtyä. Sulata kattilassa 200 grammaa voita tai margariinia.


Tarvitset seuraavat aineet, jotka sekoitat keskenään kulhossa:

7,5 desiä vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa - omani on tosi hienoksi jauhettua.. käytä vähän enemmän, jos sinulla on karkeampaa, tai muuten tykkäät.
1/2 - 1 tl jauhettua neilikkaa


Sekoittele kuivat aineet kunnolla.

Sitten toisessa kulhossa sekoita 6 dl piimää ja  3,5 - 4 desiä sokeria. Jos laitat paljon rusinoita, voit laittaa ehkä vain tuon 3,5 desiä sokeria.

Kaada piimä-sokeriseos kuivien aineiden joukkoon, sekoita varovaisesti. Kun seos on tasaista, lisää voisula. Sekoita tasaiseksi.



Lisää lopuksi rusinat varovaisesti käännellen.


Sitten taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. En muista vuokani kokoa, se on aika iso.. 9 tuumaa halkaisijaltaan, mutta pitoisuudesta en ole varma,ehkä kaksi litraa.


Omani paistui valmiiksi 350F eli 175 C -asteen uunissa tunnissa. 


Kakusta leikattu palanen näyttää aika reppanalta, mutta leikkasin sen, kun kakku oli vielä lämmin! Eli se meni vähän lyttyyn. Ainakin rusinat olivat mukavan tasaisesti jakautuneet. Hyvää tuli, ja tästä riittää pitkään! Pitänee leikata kahtia ja laittaa toinen puoli pakastimeen.



Ja piimää on vieläkin kolmasosa purkista jäljellä. Harmittaa, kun Walmartissa ei ollut pienempiä piimätölkkejä tarjolla. Mutta tulipas nyt tehtyä kakku! Pidän kovasti leipomisesta, mutta nykyään tulee vain leivottua turhan harvoin, kun emme syö juurikaan kakkuja tai piiraita.  Ehkä loppupiimästä taas kanastripsejä!

4 kommenttia:

  1. Minä tykkään piimäkakuista, on hyvää vaniljakastikkeen ja jäätelön kanssa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Pitääpä joskus kokeilla, kunhan saan ostettua vaniljajäätelöä :)

      Poista
  2. Vietetäänkö siellä pääsiäistä? Täällä on kaupat auki joka päivä tänä pääsiäisenä kun kauppojen aukioloajat vapautuivat ja saavat olla vapaasti avoinna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsiäisestä lähinnä tunnetaan vain pääsiäissunnuntai. Silloin jotkut normaalisti auki olevat liikkeet ovat kiinni. Juutalaisilla on omat perinteensä, ja on kristillisiä pääsiäisjumalanpalveluksia. Mitään kunnon pitkää vapaata viikonloppua ei ole, eli kiirastorstai ja pitkäperjantai olvat aika lailla tuntemattomia. Tai ei yleisesti vietetä.

      Laitan huomenna tai viikonlopun aikana pari pientä juttua pääsiäisestä, joihin pitää vain ladata kuvat. Vuosi sitten taisin laittaa enemmän kuvia ja jutun, ne on jossain täällä blogspotin kätköissä :)


      Tavallisille tölliäisille pääsiäinen näkyy lähinnä pääsiäismunista ja muista kaupallisista tuotteista. Kaupat ovat täynnä suklaamunia, suklaapupuja ja muita. Kinkku on usein ruokaa, sitä on paljon myynnissä. Itse olen ostanut lampaankareen, lammas on myös tyypillinen pääsiäissunnuntain ruoka.

      Lapsille on pääsiäismunajahteja.

      Poista