perjantai 25. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen ja Pesah, ja vähän juttua koshertuotteista



Pääsiäisen aikana täällä ei ole Suomen kaltaisia vapaapäiviä. Tulevana pääsiäissunnuntaina muutamat tavallisesti 24-7 auki olevat liikkeet sulkevat ovensa. Mutta eivät kovin monet. Esimerkiksi  Costco menee kiinni, mutta Sam's Club taitaa olla auki.

Ei-kirkossa käyvänä pääsiäiseen meillä kuuluu lähinnä suklaamunat ja -puput ja juhlavampi ateria sunnuntaina. Laitan taas lampaankaretta, ja lauantaiksi ostin pienen kinkun. Kinkku ja lammas ovat tyypillisiä pääsiäisruokia, ainakin ruokakauppojen tarjonnassa.

Nyt viikonloppuna useisa kaupungin puistoissa järjestetään lapsille Easter Egg Hunt -tapahtumia, joissa tenevat etsivät kätkettyjä pääsiäismunia. Munat ovat onttoja muovimunia, ja niiden sisälla sitten on erilaisia pikku yllätyksiä. Meijerissä näin nämä ihanat munakorit! Tuommoinen tipu olisi aika kova sana ihan tavalliseksi käsilaukuksi!

Pehmolelujakin oli taas myynnissä, pastellin sävyisinä.  Ja ihan muuta aiheeseen liittyvää, niinkuin pääpantoja tipuilla tai munilla!  Ja kananmunia tosi koristellaan täälläkin, erilaisia värjäyssettejä oli paljon.





Suomessa asuessani juutalaisuus ei ollut mitenkään näkyvää. Täällä ainakin kaupoissa on aina silloin tällöin juhlapäivien aikana esillä enemmän spesiaalituotteita. Täällä juutalaisille suuri juhla on Passover, eli suomeksi Pesah (tuota en suomenkielistä sanaa en ollut ikinä kuullut). Piti taas luntata apua WikiPediasta:

"Pesah on juutalaisten juhla, josta pääsiäinen on saanut alkunsa.  Silloin muistellaan exodusta, israelilaisten vapautumista Egyptin orjuudesta. Pesahin vietto alkaa nisan-kuun neljännentoista päivän iltana. Nimi pesah tulee hepreankielisestä sanasta, joka merkitsee "kulkea ohi". Se viittaa viimeiseen vitsaukseen, jolla Jumala koetteli egyptiläisiä, koska he eivät suostuneet päästämään israelilaisia vapaiksi."

"Pesahin aikana tulee Tooran käskyn mukaan syödä happamatonta matsa-leipää, jota ei ole kohotettu. Tämä on muistona israelilaisten kiireisestä Egyptistä lähdöstä, jolloin ei ollut aikaa kohottaa leipätaikinoita. Juutalaisen teologian mukaan hapate on myös ylpeyden ja turhamaisuuden vertauskuva, jota vastoin matsa-leipä symboloi sydämen nöyryyttä."

"Juutalaisen kalenterin nisán-kuun 14. päivän iltaan mennessä on juutalainen koti puhdistettava kaikista jauhotuotteista, koska niissä saattaisi olla hapatetta (hamets). Leipä, leivonnaiset, pastatuotteet, jauhot ja leivänmurut on hävitettävä tai lahjoitettava ei-juutalaisille."

"Tavallisten jauhojen ja veden sekoittamisesta pidättäydytään täysin, ettei vahingossakaan syntyisi hapatetta. Leipomiseen käytetään vain matsa-jauhoa, jota tehdään jauhetuista matsa-leivistä."

"Pesah-viikon aikana kaupoista ei osteta tavallisia valmistuotteita eikä säilykkeitä, koska ne saattavat sisältää hametsia." (https://fi.wikipedia.org/wiki/Pesah) 

Meijerissä oli yksi hyllykkö täynnä Pesahiin liittyviä tuotteita. Kaupunginosissa, joissa on suuri juutalainen yhteisö (kuten Bexley), on varmasti omat liikkensä, joisssa on suuret, paremmat valikoimat Kosher-tuotteita. Meijer kuitenkin tarjoaa ainakin eri tyyppisiä perunapannukakkuseoksia ja matsaa.


Toivon, että en tässä loukkaa ketään juutalaisuutta tunnustavaa, mutta en vain pystyisi noudattamana tuota ruokavaliota. Tiedän, että Pesahin aikaan se on normaaliakin ankeampaa, mutta silti!

WikiPedia:
"Matsa-leivät leivotaan vehnäjauhosta ja vedestä. Ne täytyy sekoittaa hyvin matalassa lämpötilassa ja taikina on saatava paistoon 18 minuutin kuluessa. Jos taikina lämpenee tai sen käsittely pitkittyy, hametsia eli hapatetta saattaa alkaa muodostua ja silloin taikina olisi ei-košer.

Oikeaoppisessa matsassa ei saa olla suolaa, sokeria eikä mausteita. Hapate symboloi ylpeyttä ja sydämen kovuutta, josta juutalaisen täytyy erottautua. Tämän vuoksi matsaa kutsutaan köyhäksi leiväksi ja se symboloi nöyryyttä."




Parina kesänä 90-luvulla minulla oli jatkolennot New Yorkista Columbukseen vasta seuraavana päivänä. Yövyin silloin yhden yön Long Islandilla asuvien tuttavieni luona, ja he olivat juutalaisia. Niinpä he veivät minut syömään aitoon kosherravintolaan (Wiki: Košer (hepreaksi ‏כָּשֵר‎, kelvollinen, puhdas) tai kosher on käsite, joka yhdistetään pääasiassa juutalaisten säädösten mukaan valmistettuun ja tarjottuun ruokaan).


Kosherruokaan liittyy paljon sääntöjä, joista en muista kuin muutaman. Taas täytyy luntata.. WikiPedia (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1er):

"Tooran käskyn mukaan vasikkaa ei saa keittää äitinsä maidossa, minkä vuoksi liha- ja maitotuotteita ei sekoiteta koskaan keskenään eikä niitä tarjoilla samalla aterialla. 

Maaeläimiä koskeva tärkein sääntö sallii syötäväksi vain märehtivät sorkkaeläimet. Tämän säännön mukaan kielletyistä eläimistä mainitaan erikseen märehtimättömät sorkkaeläimet (kuten sika), ruokaansa "uudestaan pureksivat" (ei välttämättä märehtivät) ei-sorkkaeläimet (kuten jänis) sekä märehtimättömät sorkattomat eläimet. Vielä erikseen kielletään kaikki tassulliset eläimet (kuten karhu) ja maha lähellä maata liikkuvat eläimet (kuten matelijat, sammakkoeläimet, nilviäiset ja lähes kaikki hyönteiset). Hyönteisistä sallittuja ovat sellaiset lajit, joilla on hyppäämiseen erikoistuneet korkeat takajalat (kuten heinäsirkat.

Vedessä ruokailevista ja lisääntyvistä eläimistä sallittuja ovat vain ne, joilla on sekä evät että suomut. Kiellettyjä ovat siis esimerkiksi rustokalat, vesinisäkkäät ja äyriäiset. Lentävistä eläimistä kiellettyjä ovat selkärankaisia eläimiä syövät petolinnut, haaskansyöjälinnut sekä lepakot.

Sallittujenkin eläinten käyttämistä ruoaksi rajoittaa vielä vaatimus oikeasta teurastustavasta (paitsi kalojen kohdalla). Kuolleina löytyneitä tai väärin teurastettuja eläimiä ei saa syödä. Myöskään kiellettyjen lintujen munia tai minkään eläimen verta tai rasvaa ei saa syödä.

Kasveista kiellettyjä aineita ovat ainoastaan alle kolmivuotiaiden puiden hedelmät ja sekaviljeltyjen viljelyalojen tuotteet."

Joka tapauksessa mielenkiintoinen kokemus. Taisin tilata suht' koht normaalin kana-caesarsalaatin. Maistoin kuitenkin matzo ball -keittoa. Se näytti hyvältä, lautasellinen keittoa, jonka keskellä oli iso lihapullan näköinen pallukka. Pallo oli kuitenkin tehty matsasta. Eli suolattomasta leivästä. Oli kai siinä itse pallurassa suolaa ja mausteita. Mutta silti.. Samoin maistoin kaalikääryleitä, mutta nekin olivat ihan mauttomia, ja sitten mauttomuuden lisäksi niissä oli makeaa siirappia.

Täytyy nostaa hattua kunnioittavasti kaikille, jotka noudattavat juutalaisia lakeja ja perinteitä. Itse en usko, että pystyisin tuohon.






2 kommenttia:

  1. "Toivon, että en tässä loukkaa ketään juutalaisuutta tunnustavaa, mutta en vain pystyisi noudattamana tuota ruokavaliota. Tiedän, että Pesahin aikaan se on normaaliakin ankeampaa, mutta silti!"

    Tänä aikana on aika turhaa ajatella noin. Tai oikeastaan se onkin ainakin Suomessa vikana. Pelätään aina tuskaisuuteen asti ettei vain loukkaa ketään, tai kenenkään uskontoa.
    Et varmasti loukkaa ketään. Mutta AINA on joku ammattiloukkaantuja joka asiaan. Mielestäni loukkaaminen on tahallista, muu on väärin ymmärrystä.

    Ole huoleti, sinä et takuulla loukkaa ketään. Et ainakaan näillä jutuillasi, jotka ovat aina positiivia ja hyväntuulisia.

    Samaan aikaan islamistit käyvät avointa Jihadia Euroopassa, mutta jos erehdyt arvostelemaan näitä perkeleitä olet heti rasisti. Suomikin on hyvää pilaantumassa. Pitänee myös muuttaa Ohioon. Tai sitten Sveitsiin :)
    T. Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos. Täällä kun olen oppinut olevaan aika poliittisesti korrekti, kun väki saattaa olla hyvin herkkähipiäistä :)

      Poista