Ohje tälle juustoiselle herkulle on pyörinyt verkossa jo monta vuotta. Näin sen vastikään jonkun suomalaisen saitin sivulla, ja päätin kokeilla.
Nimensä tämä on saanut Bloomin' Onion -alkupalan mukaan. Se alkuperäinen ja mielestäni paras 'kukkiva sipuli' on Outback Steakhouse -ravintolan. Josko sentapaisia sipuleita on Suomessakin nykyisin. Siltä varalta, että alkupala on tuntematon, tässäpä lyhyt kuvaus:
Suuri sipuli leikataan pystysuunnassa viipaleiksi, jotka ovat kiinni sipulin kannassa. Sitten se dipataan kuorrutustaikinaan ja uppopaistetaan. Tarjolle herkku tulee tosi makoisen dippikastikkeen kera. Sitten vaan kiskotaan 'terälehtiä' sipulista, dipataan ne kastikkeeseen ja mässäillään. Kuva piti käydä pihistämässä Outbackin verkkosivuilta (https://www.outback.com/ )
https://az815214.vo.msecnd.net/web/items/03500/ccapp-03500-2x.png |
Tässä leivässä on samantapainen idea, palat nypitään leivästä ihan sormilla. Ostin tätä varten pienen pyöreän leivän. Se leikataan siivuiksi niin, että et leikkaa siivuja ihan irti leivän pohjasta. Sitten käännetään leipä 90 astetta ja leikataan samalla tavalla tähän suuntaan. Eli leipään muodostuu ruudukko.
Tarkoitus on täyttää leipä juustoviipaleilla. Ensimmäisellä kerralla käytin valkoista Sharp Cheddaria. Se oli hyvää, mutta kesti aika kauan sulaa. Ja on aika kallista. Kokeilin nyt pehmeämpää, helposti sulavaa Colby-Jack -juustoa. Vait varmaan käyttää ihan mielijuustoasi, mutta minusta se voimakkaaman makuinen Sharp Cheddar oli parempaa.
Juusto ensin viipaleiksi, ja sitten viipaleet leipään, pysty- ja vaakasuoraan. Kunhan et leikannut leipää irti pohjastaan, sen voi venyttää aukeamaan niin, että saat viipaleet syvälle.
Verkossa olevissa ohjeissa seuraavaksi leivän päälle ja koloihin kaadetaan voisulan ja vihersipulien seosta. Meillä mies ei ole vihersipulin ystävä, niin että jätin sen kokonaan pois. Sen sijaa lisäsin reippaasti murskattua, palasiksi pilkottua.. minced, valkosipulia. Ostan sitä jättikokoisina purkkeina Costcosta.
Sulatin 100 gramma voita, sekoitin siihen reilun ruokalusikallisen valkosipulimurskaa ja jonkin verran kuivattua persiljaa. Tähän voi laitaa siis vihersipulia, jos pitää siitä enemmän. Tai tavallista silputtua sipulia.
Sitten voiseos kaadetaan sinne leivän sisäosiin, juustosiivujen väliin. Nokallisesta kannusta on helpompi kaataa voita sinne, mihin sen pitäisi mennä. Sitten käärin leivän folioon.
Oma leipäni oli uunissa suosituksia pidempään. n. 175 C -asteessa ensin ainakin 20 - 25 minuttia, kunnes juusto alkaa olla sulanut. Sitten avasin folion ja annoin lämmetä vielä 10 minuuttia. Eri juustojen ja eri kokoisten leipien kanssa kannattaa vain varmistaa, että juusto on kunnolla sulanut ja leipä lämmin ihan pohjasta asti.
Koko komeus vähän romahti, mutta oli hyvää. Tästä tuli syötävää kahdeksi kerraksi. Eli leipä on hyvää vielä uudelleen lämmitettynäkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti