sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Papuvalikoimaa



Tässä jokunen aika sitten innostuin laittamaan keittoja lounaaksi. Suurin osa oli ihan vihanneskeittoja, mutta tein myös linssikeittoa. Sen jälkeen on alkanut kiinnostaa laittaa ihan vihannespohjaista juttua lounaaksi, ja mieli teki kokeilla papuja.

Papuihin itse asiassa innostuksen sain, kun täällä ensin Wendy's hampurilaisketju on mainostanut lihatonta hampurilaista. Sen pihvi on tehty mustista pavuista (mustapavuista? papujen suomenkieliset nimet ovat vähän hukassa). Ja luulisi sen olevan ihan maukas, kun kerran maanlaajuinen ketju sitä tarjoaa. Sitten löysin vastaavan purilaisen ohjeen netistä. En ole vielä sitä kokeilut, mutta pikapuoliin! Sihen tarvittiin jo kypsiä purkissa olevia mustia papuja. Mutta kun olen shoppailufriikki, ostin myös kuivia papuja. Eli jos hampurilaisen maku on hyvä, voin ensin keittää itse pavut. Hitaampaa, mutta paljon halvempaa.

Papuja käytetään paljon meksikolaisiin ruokiin, ja eräs täällä tykätyistä ruokalajeista on baked beans. Jälleen ruoka, jota olen onnistunut välttelemään, eli en osaa sanoa mitään sen mausta. Mutta olen ainakin saanut sen käsityksen, että kastikkeessa on vaahterasiirappia tai sokeria, ainakin joissakin alueellisissa vaihtoehdoissa, esimerkiksi Boston Baked Beanseissa.

Ostin kuitenkin kunnon valikoiman kuivattuja papuja, eli alan tässä etsiä reseptejä ja parhaita käyttötapoja eri papulajeille.  Kunhan vain muistaisin liottaa niitä ensin yön yli. Aamulla ei oikein kannata alkaa haahuilemaan, että teenpä tänään papusoppaa kuivatuista pavuista, ellei niitä ole liotettu vähintään 12 tuntia. Jotain myrkkyjä niissä on, ellei niitä ensin liota kunnolla ja sitten keitä pitkään. Mutta joka pussissa on ohjeet, joihin aion tutustua!

Ensimmäinen uusi tuttavuus on mayocopa-papu. Sille en löytänyt suomenkielistä nimeä. Nämä ovat maultaan kuulemma samanlaisia kuin pintopavut. Kunhan saan maistettua kumpaakin, kerron lisää mausta! Näitä voi käyttää keittoihin, salaatteihin ja refried beans-juttuun. Mitähän se taas on suomeksi. Se papumössö, jota on esimerkiksi burritoissa! Mielenkiintoiselta kuulostaa myös Mexican Drunken Beans, johon tulee mm. näitä papuja ja meksikolaista olutta. Pitäneepä laittaa resepti talteen.


Kidneypapu on nimensä mukaan munuaisen muotoinen, ja punainen. Näitä voi käyttää mm. salaateisa ja esimerkiksi chili con carnessa.


Borlottopapu eli karpalopapu. Näitä ostin, kun luin, että niitä laitetaan mm. Pasta e Fagioli -nimiseen italialaiseen ruokaan. Muutenkin nämä ovat yleisiä Pohjois-Italiassa ja Espanjassa. Muistuttavat maultaan kastanjaa.


Pintopapu on suosittu mm. chiliruuissa ja burritoissa


Great Northern Beans ja Navy Beans ovat molemmat valkoisia papuja. Great Northeneja käytetään mm. pataruuissa. Navy-pavut sopivat keittoihin ja salaatteihin, ja niistä tehdään Boston Baked Beanseja (mitä en aio tehdä).


Kikherne eli kahviherne on tuttu purkkimuodossa, olen tehnyt siitä hummusta. Keittojen ja muhennosten ohjeita olen nähnyt myös.



Viimeisin pussi on kuivattuja herneitä, puolikkaina. Pieniä, eivätkä ole samannäköisiä kuin hernekeittoherneet. Mutta eiköhän näistä ainakin yksi keitto pidä kokeilla!

Paljon eri papulaatuja on vielä jäljellä, enkä tiedä haluanko laittaa esim. limanpapuja,. En vain ole niitten ystävä, en ainakaan tuoreitten. Mutta katsotaan ensin, mitä kaikkea tästä tämänkertaisesta varastosta tulee. Tosin ei taida kannattaa pitää kuin yksi papupäivä viikossa. Muuten maha ei tykkää.


2 kommenttia:

  1. Hei taas,
    Muistinkos mainita sinulle quinoan (tai kvinoa)? Suosittelen lisäkkeksi. 18 min keittoaika kahdelle. Mutta muita huuhtelu kunnolla ennen keittoa. Superfoodia eli terveellistä ja hyvää.
    T. Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Quinoaa olen kokeillut! Olen ostanut sitä useampaakin väriä, en tiedä onko niillä makueroja, kun olen tainnut kokeilla vain ruskeaa. Ihan kivaa riisin sijaan kanan kanssa. Eka yerityksellä muistan, että tuli aika mautonta, ja sen jälkean olen keittänyt sen kana- tai kasvisliemessä. :)

      Sitä pitäisi joskus kokeilla varmaan myös salaateissa, ja näkyypä tuolla netissä olevan reseptejä jopa pikkuleiville! Pitänee tsekata :)

      Poista