sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Ei-lihansyöjät, katsokaa toisaalle! Ulkopaistin kokkausta.



Kerran viikossa meillä on pihvipäivä. Yleensä grillataan, niin eilenkin kun ilta oli sateeton. Viikko sitten ei kuitenkaan grillausilmoja ollut, niin että varsinaiset pihvit jäivät syömättä. Sadekelien aikana turvaudun pannulla paistettuun ja uunissa viimeisteltyyn naudan ulkopaistiin. 

Ainakin luulisin, että nimi on suomeksi ulkopaisti. Täällä nimi on top round, joskus sitä myydään myös London Broil -nimikkeen alla (vaikka London Broil on varsinaisesti nimi itse valmistustavalle ja ruokalajille,  joka voidaan tehdä juuri Top Roundista).

Costco myy sitä tällaisina kahden kappaleen pakkauksina. Lihapalat ovat noin tuuman paksuisia, ja suuria. Kuvassa olevien lihapalojen pituus on n. 12 tuumaa, eli 30 senttiä. Näille tarvitsenkin tavallista suuremman paistinpannun.




Ulkopaisti  ei ole tavallista pihvilihaa, vaan se vaatii yleensä paljon pitemmän kypsennysajan, ja usein sitä käytetään esimerkiksi uunipaistiksi.  Aluksi yritin tehdä juuri London Broilia, eli marinoida lihaa esimerkiksi teriyakikastikkeella. Välillä marinoin Worchesterkastikkeen ja soijan yhdistelmällä. Sitkasta tuli, enkä itse juuri tykkää teriyakista tai soijakastikkeesta.

Useitten kokeilujen jälkeen löysin kuitrenkin valmistustavan, joka tekee siitä sekä mureaa että maukasta, ilman mitään marinadin makua.  Valmistetuihin kyllä menee parikin tuntia, mutta ratkaisu on simppeli juttu: suolaus!

Laita paistinpalan molemmille puolille reilu kerros karkeaa suolaa. Itse käytän koshersuolaa, mutta esimerkiksi merisuola käy. Siis reilu kerros, varmista, että lihan alapuoli on myös suolan peitossa.

Suositus on 1 tunti per tuuma (2,5 senttiä) (lihan paksuuttaa kohti).  Aikaa voi pidentää ainakin parilla tunnilla, mutta alle tunnin suolausta ei suositella. Itse laitoin suolatun paistin jääkaappiin ensin tunniksi  varovaisesti foliolla peiteltynä, ja sitten annoi sen olla huoneenlämmössä vähän reilun tunnin ennen kokkausta. Suolaan foliolla peitetyssä pannussa. Lihasta alkaa irrota nestettä suolauksen aikana, eli kannattaa olla tarkkana ettei tule sotkuja.




Kun paisti on suolautunut tarvittavan ajan, pese suola pois kylmällä vedellä, ja kuivaa paistinpala huolellisesti. Pinnalta väri on saattanut vähän muuttua, ja pala on selvästi kiinteämpi.


Sitten ruskistin palojen molemmat puolet öljyssä tosi kuumalla pannulla, pari minuuttia per puoli.  Ei tullut ihan kaunista ruskistusjälkeä, mutta sain sentään jonkun verran ruskeaa paistopintaa.



Sitten paistinpannu uuniin, uunin lämpötilana on 350 F eli 175 C. Tökkäsin lihaan lämpömittarin. Lopputavoitteena on medium rare, noin 130 - 135 F, 54 - 57 C.  Otin pannun uunista, kun lämpömittari oli noin 122 F,  50 C -astetta. Sitten liha pois pannulta, ja folion alle tasaantumaan.


Paisti lepäsi 10 - 15 minuuttia. Sitten se olikin valmista viipaloitavaksi. Ohuita siivuja, vähän vinoon leikaten (against the grain).

Lopputulos on ainakin punaisen lihan ystävälle hyvän näköinen! Mureaa ja sopivasti suolaista.  Kaveriksi laitoin uunissa paahdettuja pikkuperunoita, parsaa ja kevyttä ruskeaa kastiketta.

Ja näistä kahdesta paistinpalasta tuli niin paljon syötävää, että tein siitä lounasleipiä melkein viikoksi!


4 kommenttia:

  1. Eipä juuri kommenttia: looks perfect :)
    T. Strippis

    VastaaPoista
  2. Hmm, kijoitin sinulle pitkästi liityen toiveresepteihin, se vaan hukkui.

    t. Stippis

    VastaaPoista