perjantai 11. maaliskuuta 2016

Chicken fingers - rapeita kanastripsejä




Eilen päätin laittaa illaksi kanastripsejä. Aika harvoin laitan mitään, mikä vaatii leivityksen ja sitten rasvassa paistamisen. Mutta joskus tekee mieli! Melkein joka pikaruokapaikalla on oma versionsa, parhaita ovat minusta KFCn ja Arby'sin. Mutta kun tekee kotona, tulee ehkä pikkuisen terveellisempi versio!

En ole varma, millä nimellä nämä Suomessa kulkevat, kanasormet kai on tarkin käännös. Ostin niitä varten kanan sisäfileitä, niin ei tarvitse alkaa kokonaisia rintoja suikaloimaan.


Tein ensin marinadin: 2,5 dl piimää, johon sekoitat kevyesti vatkatun (ihan vain haarukalla rikki sekoitetun) munan, n. 1 tl suolaa ja 1 - 2 tl valkosipulijauhetta, tai maun mukaan. Itse laitoin tällä kertaa reilun ruokalusikallisen tuoretta valkosipulimurskaa, kun tykkään valkosipulista!

Laita fileet tai suikaleet marinadiin  ja jääkaappiin ainakin 2 tunniksi, suositus on 2  - 4 tuntia.



Siinä marinoitumisen aikana voit tehdä leivitteen valmiiksi:

2,5 dl korppujauhoja, itse laitoin italialaistyylisiä
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Plus mausteita halusi mukaan. Itse laitoin n. ruokalusikallisen paprikajauhetta, puoli teelusikallista (tai vähemmän, tosi  tulista) cayennepippuriajauhetta, teelusikan jauhettua mustapippuria ja pari ruokalusikallista italian seasoningiä. Eli oreganoa, basilikaa, persiljaa. Juuston ystävät voivat varmaan kokeilla jauhettua parmesaanjuustoa. Ja jos et tykkää mausteisesta, jätä paprika ja cayenne pois.




Yleensä paistan stripsit paistinpannulla, jossa on vain pari senttiä öljyä. Niitä joutuu kuitenkin kääntämään, jotta ne saa kypsiksi molemmilta puolilta.   Ja jos öljy ei ole tarpeeksi kuumaa, leivitys irtoaa helposti. Päätin tällä kertaa ihan uppopaistaa ne.. vai onko friteerata oikea termi?? Olen laittanut näitä uunissakin, mutta niistä ei tule ihan yhtä rapeita, vaikka kylläkin vähemmän öljyisiä.

Nyt kuitenkin käytin isoa kattilaa, jonne laitoin reilun määrän öljyä (varmaan 5 cm). Kuuman öljyn kanssa kannattaa aina käyttää esim. metallista lämpömittaria, jotta öljy ei kuumu liikaa. Jos öljy syttyy palamaan, sitä ei saa yrittää  sammuttaa vedellä, vaan pidä kansi vieressä ja tukahduta tuli! 

Laitoin pienen leivitysaseman valmiiksi. Stripsit voi myös leivittää laittamalla ne muovipussiin jauho-mausteseoksen kanssa ja ravistelemalla kunnolla. Mutta itse saan paremman tuloksen leivittämällä stripsit yksitellen, ja omin käsin. 

Eli ota stripsit pois piimämarinadista, ne saavat jäädä vahän kosteiksi. Sitten leivität ne juuri ennen paistamista, yritä saada kunnon jauhokerros  tarttumaan niihin.



Lämmitin öljyn 190 C-asteeseen (375 F), varovaisesti.. jos se kuumenee liian nopeasti ja liikaa, ei sitä saa jäähtymään kovin helposti tai nopeasti. Ja varo roiskeita!



Sitten nakkelin leivitetyt kananstripsit öljyn sekaan. Öljyn lämpötila laskee reippaasti siinä vaiheessa, mutta yritä nostaa sitä kohti 190 astetta, ei yli. Jos öljy ei ole tarpeeksi kuumaa, jauhokerros ei pysy stripseissä kunnolla. Stripsien kokkausaikaa en nyt muista, noin 4 -6 minuuttia. Ne ovat valmiita, kun ne ovat kauniin tumman kullanruskeita ja rapeita.

Sitten annan niiden levähtää talouspaperilla, joka myös imee pois ylimääräistä öljyä. Näistä tuli ihanan rapeita.  Kaverina oli krostinia ja dippinä hunajasinappia. Jos sitä ei ole kotona tai kaupassa, teen itse lisäämällä dijonsinappiin vähän hunajaa. Lämmitä hunajaa mikrouunissa hetkinen, silloin se on helpompi sekoittaa sinappiin. Kastike ei saa olla makeata, mutta ihan pieni hunajainen maku mukana!

Hyvää ruokahalua!






6 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä . Joskus koitin tehä noita mutta en hokannu tuota piimämarinadijuttua. Pitääpä kokeilla uuvemman kerran tuon piimän kanssa ja pitäs ostaa tuo mittarikin kyllä . Rakastan kaikkea jenkkiruokaa :D Teen Pulled Porkia ens viikolla. Se on onnistunut aina kun oon löytäny hyvän ohjeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuon piimämarinadin kanssa on aina onnistunut hyvin, sisu on aina kivan mehevä eikä kuivu. Ja tärkeää on muistaa laittaa sinne taikinan mukaan leivinjauhe, jotkus laittaa leivinjauhetta hja leivinsoodaa. Mutta ne auttaa tekemään näistä kivan rapeita.

      Ensi kerrallakin laitan näin uppopaistamalla myöskin, paljon helpompi kun ei tarvitse tarttua niihin pihdeillä ja kääntää. Kääntäessä aina lähti kuori irti. Ilman lämpömittaria en olisi alkanut ihan kattilassa paistaa. On mulla ihan pieni oikea uppokuumenninkin - mies sai sen jollakin työpaikan pistesysteemillä, ja pisteet piti jonnekin laittaa ennen kuin vanhenivat.. Niinpä sain uppokuumentimen, mutta sitä en ole vielä käyttänyt kertaakaan, ja se on takahyllyllä. Pitänee kaivaa esiin, jos alan käyttää sitä enemmän!

      Pulled pork on namia, nyt alkoi tehdä mieli! :)

      Poista
  2. Jeeess! Teen ihan varmasti ja noudatan ohjeitasi. On pitänyt monta kertaa tehdä omia "kananugetteja" luulen, että onnistuu.

    Tuota piimää en olisi tajunnut tuohon marinadiin.

    Ja levityksen teen ns. kaksinkertaisena.

    Jos kaivat uppokeittimen kaapista, kokeile tehdä bataattiranskalaisia eli sweet potatoes, jotka vaan leikkaat french fries-muotoon.

    Itse muuten käytän Nice Diceris (joo, TV-shopista ja tosi noloa) helppoon suikalointiin. Argh, kukaan ei koskaan myönnä ostaneensa mitään TV-shopista. Niin ja on mulla myös Tupperware-kamaakin :)
    Hymy palstalla joku urpo kutsui mua Macho-Strippiksesi. Niin kai sitten :D
    T. Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Ja aina silloin tällöin tekee mieli tuoda se uppopaistin esille. Mutta se vie hemmetisti pöytätilaa, ja sitten pitäisi taas köörätä joka kerran jälkeen viedä säilöön.. ja tyhjentää. Joskas teen joskus suussiivouksen ruokakomerossa, ja katson saanko sinne tilaa! Sweet potato friesejä tekisi mieli. Laitoin niitö kerran uunissa. mutta keski ikuisuuden ennenkuin rapeutuivat, ja osa oli kuitenkin ihan mössöisiä.

      Suikalointivempainta minulla ei vielä ole,. vaikka tuntuu että ostan kaikki mahdolliset kikkavempaimet kun näen mainoksia! :)

      Poista
  3. ja vielä pitää lisätä: Abry`s! Ainoa pikaruoka mesta jossa on PAKKO käydä aina kun olen Jenkeissä! Siis mikä loistava idea korvata iänikuinen pihvi paahtopaistilla. Ja vieläpä ihan hiton hyvällä sellaisella.

    Ja niiden curly fries (jos nimen muistan oikein) ovat hyviä!
    Ja horse radish-kastike!
    T: Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi joi.. Arbyn curly fries ovat vastustamattomia! Niitä voi ostaa kotiin pakasteena, ainakin Walmartissa on. Pari kertaa olen laittanut. Ei ihan yhtä hyviä kuin tuoreena itse Arby'silta, mutta hyviä kuitenkin! :)

      Poista