lauantai 23. toukokuuta 2015

Suosittuja Amerikkalaisia Ruokatavaroita, osa 5 - tölkkejä pulloja, purnukoita

Kuvia on niin paljon, etta ainakin osa 6 on vielä tulossa! Pitäisi jo alkaa rauhoittua kameran kanssa kaupassa. Olen yrittänyt olla huomaamaton kun otan kaupassa kuvia. Kännykästä on ääni pois, niin etta kliksauttelu ei kuulu, ja odottelen että ihmisia ei ole ihan vieressä. Ilmeisesti vaivihkaisuus ei ole tarpeen, viime kerralla kun otin kuvia ja suuntasin kohti kananmunia, siella oli jo joku edellaäi. Tämä nainen otti kuvia tabletillaan, nosti sen korkealle eteensa ja tähtäili, ja volyymi oli niin kovalla etta kameran kliksaukset kuuluivat toiselle puolelle käytävää. Teki mieli mennä kysymään, etta mihin hänen kuvansa menevät. Mutta en viitsinyt :) Jätin vain vähän väliä ettei hän ajatellut, että pelleilen hänen kustannuksellaan, kun otin kuvia samoista asioista.

Tähän osaan nyt yritän koota otsikon mukaisia tuotteita, niista ehkä amerikkalaisin on maapähkinävoi! Merkkejä on monia, Skippy ja Jiff ehkä niita suurimpia. Joka kauppaketjulla on myös oma 'generic'-versionsa. Tyyppeinä on joko 'smooth' tai 'crunchy', jossa on mukana pieniä maapähkinän palasia (hyvaa pikkuleivissä). Maapähkinävoita on myös orgaanista ja vähärasvaista, ja on mantelivoita, cashewvoita.. Itse en tykkää maapähkinävoista, se on ehkä opittu maku kuten salmiakki. Suosittu aamu/välipala kuulostaa kuitenkin olevan Peanut Butter & Jelly -leipä, jossa kahden leipäviipaleen välissä on maapähkinävoita ja viinimarjahilloa. En halua maistaa!




Toinen tuote, jota en tule kokeilemaan on 'sweet relish'. Siis makea kurkkusalaatti? Olen joskus vahingossa ostanut suolakurkkuja, jotka ovat olleet enemmän makeaan päin, ja se purkki piti heittää pois! Taisivat olla 'bread and butter pickles'.. Nyt pitää lukea tarkkaan tuotteen nimi ja varmistaa ettei siinä ole sokeria. Muutenkin hyviä suolakurkkuja on ollut hankala löytää.

Sweet relish ja sweet gherkins, eli makea kurkkusalaatti, makeat pikkukurkut


Hyllyllä vierekkäin makeat ja tavalliset suolakurkut.

Paljon erilaisia: kosher-tilli-, voileipä-, puolalainen suolakurkku?



Vähemmän outoja, mutta suosittuja ovat purkkikeitot. Campbell on varmaan Suomessakin tuttu merkki. Se on suurin ja suosituin pienissä 'lisää vettä'-keitopurkeissa. Valmiskeitot, jotka eivät tarvitse veden lisäämistä ovat myös suosittuja. Siellä merkkeinä Campbellin lisäksi mm. Progresso. Nämä keitot ovat tyyliä 'Chunky Soup' eli täynnä isoja palasia pelkän liemen lisäksi.

Campbellin 'lisää purkillinen vettä' -keittoja




Chunky Soups, tarvitsee vain lämmittää.


Progresso on myos suosittu, ei tarvitse lisätä vettä.

Keittoja on myynnissa myös tolkeissä. Mukana myös orgaanisia vaihtoehtoja.


Jos pysyn vielä tölkeissä olevissa suosituissa tuotteissa, ei passaa unohtaa haudutettuja papuja, eli 'baked beans'. Niitä kai käytetään chiliruuissa, tai lisukkeena. En ole näitäkään maistanut, koska ne ovat usein makeita (tai ainakin listaavat fariinisokerin ainesosakseen) - alan jo kuulostaa anti-amerikkalaiselta kun hyljeksin rakkaita 'kansallisruokia'..

Bush's Baked Beans on suosituin


Pelkkien papujen lisaksi tolkeissa on sitten myos Chilia, pavuilla tai ilman.
Nyt kun kesä on alkamassa pavut ovat suosittuja lisukkeina. Grillissä kypsyy pihveja, hot dogeja, hampurilaisia tai sitten jonkun sortin barbecueta (esim. pulled pork, pulled chicken). Barbeque, barbecue, bbq - monta eri kirjoitustapaa, paljon eri kastikkeita. Taas melkein kaikki bbq-kastikkeet ovat liian makeita minun makuuni  (ja pihveille kaipaan suomalaista grillikastiketta). Bbq-kastikkeissa on monia eri 'tyylejä'. On Kansas City -tyyli, Carolina-tyyli, on hickory-savuista, mesquite-savuista, viskin makuista.. Valikoima on suuri!





Jos hot doggien kanssa haluaa sinappia, yksi tavallinen vaihtoehto on 'yellow mustard', eli keltainen sinappi. Mikä minussa on vikana, en pidä tästäkään! Se on jotenkin pistävän ja suolattoman makuista. Jos ei kerran tarjolla ole Turun Sinappia, käytän Dijon-sinappia, en keltaista.


Uppopaistetut kanansiivet (chicken wings) ovat sotkuista piknikruokaa. Niiden kokkaukseen ja kastikkeeksi on paljon Hot Sauceja:

Suosittu Frank's Red Hot'



Jos haluan hampurilaiseeni majoneesia, laitan nimenomaan majoneesia. Listaani 'en tykkää tästä' kuuluu myös Miracle Whip. En ole ihan varma mitä se on, mutta majoneesi maistuu minulle paljon paremmin. Miracle Whip on kuitenkin suosittua, ja sitä käytetään majoneesin vaihtoehtona.



Juomia limsojen lisäksi ovat esimerkiksi Ocean Spray -merkin mehut. Cranberry eli karpalo on suosittu maku, varsinkin kun on alettu puhua karpaloiden terveellisyydestä. Toinen suosittu 'terveellinen' merkki on V-8, jonka tunnetuin tuote on tomaattimehu (joo, ja en tykkää! Mies sitä joskus haluaa, ja juo, mutta se on kuin joisi Bloody Marya, ilman alkoholia!) V-8 tuottaa myös esim. porkkanamahua, ja makeita vaihtoehtoja.

Ocean Spray -tölkkeja on useita laatuja.
V-8: oikealla tomaattimehua.

V-8 -valikoimaa
Gatorade on yksi sporttijuomamerkeistä.


Lasten mieleen, ja rannalle mukaan sopii esim Kool Aid, jauhe johon lisätään vettä. Capri Sun on pillimehua. Aikuisille saatta maistua paremmin Pink Lemonade - pinkki limonadi (myös jauhetta).




S'mores on suosittu grilli- ja nuotioajan 'jälkiruoka', josa kahden grahamkeksin väliin laitetaan ohut suklaapala (yleensä Hershey's) ja paahdettu vaahtokarkki. Grahamkeksejä myydään paljon. Niitä käytetään myös leivonnassa piirakoiden pohjiin niin että ihan kaikki niista ei mene S'mores-käyttöön. Lapsille on myös nallen muotoisia keksejä.

Vasemmalla Teddy Grahams -kekseja, lapsille tarkoitettuja nallen muotoisia grahankekseja.

Honey Maid on suosittu merkki

Suolaisia kekseja on myos tarjolla paljon, erilaiset juuston makuiset ovat tyypillisiä:


Keksejäkin on vähän 'terveellisempinä' versioina: Orgaanisina, kokojyväkekseinä ja gluteeinittomina.


2 kommenttia:

  1. Hei! Voisitko tehdä postauksen vitamiineista ja luontaistuotteista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hyva ajatus! Lisaan sen listaani, nyt minulla on iso pino aiheita ja kuvia, jotka pitaisi myos saada postattua. Otan taas kameran mukaan ensi kerralla kun menen kauppaan ja kuvaan vahan tavallisen kaupan luontaistuotteita. Toivottavasti ensi viikolla on vahan enemman aikaa jarjestella kuvia ja ajatuksia! :) Tama viikko on ollut kiireinen.

      Poista