torstai 7. toukokuuta 2015

Amerikkalaiset pistokkeet ja pistorasiat ovat erilaisia, asiaa myös ikkunoista

Tänne matkustaessa ei kannata ottaa elektronikkaa mukaan, ellei omista oikeaa adapteria.  Adapteri mahdollistaa kojeen kytkemisen pistorasiaan, mikali laitteessa on mahdollisuus vaihtaa jännitteeksi 110/120 V (ainakin matkakihartimissa ja -hiustenkuivaajissa on usein tämä mahdollisuus). Jännite täällä on useimmiten juuri 120V, Wikipedian mukaan USA:ssa se voi vaihdella valilla 110V - 127V.

Itse tänne muuttaessani toin mukanani epilaattorin. Se oli maksanut maltaita niin etta en halunnut jättää sitä Suomeen ja ostaa täällä uutta (mitäpä nainen ei tekisi kauneutensa, ja sileitten säärien vuoksi!). Niinpa ostin siihen adapterin, jossa oli mukana jännitteenmuunto.


Tuo mötikkä on aika raskas, mutta onhan silla vaativa tehtävä, muuntaa täkäläisen verkon 120 voltin jännite melkein kaksinkertaiseksi, 230 volttiin, että laite toimii.

Kuvasta näkeekin jo, etta pistoke/töpseli on siis myös erinäköinen kuin Suomessa.  Tavallinen pistoke täällä näyttää tältä: pyöreiden suomalaisten piikkien asemesta pistokkeessa on kaksi litteää levyä, joista toinen  on vähän leveämpi kuin toinen:

Pistorasia puolestaan on tämän näköinen (isompi rako vasemmalla puolella):

Tuo kolmas reikä on maadoitettuille pistokkeille.
Maadoittamattomat pistokkeet siis menevät pistorasiaan vain 'oikein päin', eli niin että se vähän leveämpi pistokkeen levy on vasemmalla (on myos pistokkeita, joissa molemmat levyt ovat samankokoisia, eli ne voi tökätä pistorasiaan kummin päin tahansa. Esim. ladattavissa laitteissa on näin. En kyllä ymmärrä miksi pistoke pitää laittaa pistorasiaan 'oikein päin', kun virta on joka tapauksessa vaihtovirtaa, mutta oli mikä oli...)
Jatkojohdon pistorasia

Power Strip, eli .. jakopistorasiako Suomeksi?
Tämän pistorasiaan oikein pän laitettavan pistokkeen opin jo alkuaikoina täällä. Olin täällä ensimmäista kertaa kesälomalla, nukkumassa ensimmäista yöta hotellihuoneessani. Edellinen asukas oli keksinyt, etta olisi kiva ohjelmoida telkku ajastimella päälle kello kolme aamuyöllä. Heräsin siis hirvittävään mekkalaan (myos voluumi täysillä, kiva, kiva.. en ollut katsonut telkkua ennen nukkumaan menoa, kun olin matkasta väsynyt). Siinä hädässä en löytänyt edes kaukosäädintä, niin etta paras ratkaisu oli kiskoa telkun topseli pois seinästä. Seuraavana aamuna sitten yritin kytkea sitä takaisin. Ilmeisesti yritin tunkea pistoketta pistorasiaan väärin päin, kun se ei vaan mennyt sinne. En tiennyt mikä oli vikana, olin ryöminyt TV-tason alle enka edes nähnyt kunnolla. Vihdoin annoin periksi ja ryömin takaisin tason alta. Katsoin topseliä tarkemmin, ja kappas, piikit olivat eri kokoiset. Kun vielä tsekkasin toisen huoneessa olevan pistorasian, huomasin etta se leveampi piikki menee vasemmalla. Sen jälkeen ei ole juuri ollut ongelmia saada pistoke pistorasiaan.


Maadoitetuissa pistokkeissa on sitten kolmas piikki, ihan kunnon pyöreä niin että näitten kanssa ei tarvitse ihmetella miten päin ne laitetaan pistorasiaan.


Kylpyhuoneissa ja muissa tiloissa, joissa voi olla kosteaa, pistorasioissa on yleensa lisäksi kaksi nappulaa, musta ja punainen.

Tämä pistorasia (kuva autotallin pistorasiasta) kehoittaa 'testaamaan joka kuukausi' . Musta nappula sanoo 'test' ja punainen 'reset'. Tama pistorasia on vähän kuin sulake: jos tähän kytketty laite ylikuormittuu tai jotain vastaavaa,  punainen nappula pomppaa ylos, ja virta katkeaa. Tämän ihmeen kanssa aluksi ihmettelin ensin, etta miksi siihen kytketty hiustenkuivaaja ei toimi. Yritys- ja erehdys -taktiikalla painoin seka mustaa etta punaista nappulaa, ja sain kuivaajani toimimaan vähän raplaamisen jalkeen.

Valo- ja sähkökatkaisimet ovat vähän eri näköisiä myös (onneksi sentään toimivat samalla tavalla). Suomessa ainakin meillä oli aina sellaiset lättänät, neliön muotoiset katkaisimet. Nämä amerikkalaiset ovat aika teräviä nuppeja, joihin toi kivasti melkein teloa itsensä!



Ikkunoista piti kirjoittaa jo nuppien yhteydessa, mutta laitan sen nyt tähän postaukseen. Taloissa ei yleensä ole erillisia tuuletusikkunoita. Täällä ei paljon tuuletella muutenkaan. Ensiksikin, kesäisin on yleensa aina liian kuuma, talvella kylmä. Taloissa on ilmastointi. Meilla on koneellinen keskusilmastointi (yleensä omakotitaloissa) (central air). Joka huoneessa on venttiili, joka puhaltaa kesäisin kylmää ilmaa, talvisin lämmintä. (Ainakin meilla venttiilit on kivasti laitettu aina paikkoihin, joihin olisi mukava laittaa sohva! Mutta jos laitat siihen sohvan, esimerkiksi olohuoneen ikkunan alle, et saa ventiilista kunnolla ilmaa, ja ilmanvaihto kärsii! )

Venttiili lattialla

Venttiili katonrajassa

Esimerkiksi asunnoissa ja pienemmissa/vanhemmissa omakotitaloissa voi olla erillisia ikkunaan kiinnitettavia ilmastointilaitteita (unit air conditioner). Kuva kaapattu osoitteesta http://inspectapedia.com/aircond/Air_Conditioner_Types.htm

http://inspectapedia.com/aircond/WindowAC13DF.jpg


Ikkunoista piti kirjoittaa! Siis, ikkunoissa ei ole erillista tuuletusikkunaa, ja ikkunat aukeavat ylöspäin, eivat sivulle. Itse kukin on varmaan nähnyt amerikkalaisia kauhuelokuvia tai komedioita, joissa joku roikkuu ulos ikkunasta, ja ylempi paneeli rysähtää alas ko. henkilon päälle. Periaatteessa tämä on mahdollista, mutta ainakin meidän ikkunoiden nostamiseen ja laskemiseen tarvitaan paljon lihasvoimaa. Lisaksi ikkunan ulkopuolella ainakin meillä on tiivis metalliverkko (ettei öttiäisiä pääse lentämään sisälle, JOS joku nyt tuulettaa).

Ikkuna raollaan - meidän ainoa ikkuna, jossa ei metallista hyttysverkkoa


Ikkunat ovat kaksiosaisia, alaosan paneelin voi siis nostaa ylös, yläosa ei liiku. Ikkunan ollessa kiinni sen voi lukita pienellä salvalla. Jos ikkuna on raollaan, periaatteessa joku voi avata sen helposti ulkoapäin. Aina silloin tallöin lehdistä saa lukea, kuinka murtovarkaat olivat päässet taloon auki jätetyn alakerran ikkunan kautta. Vähän rauhattomillilla alueilla ajaessa usein näkeekin, etta ikkunoiden eteen on asennettu kalterit. Ei pitamaan ketään sisällä, vaan estämään ikkunan kautta asuntoon pääsy.
Ikkuna kiinni ja lukittuna

Ikkuna kiinni, mutta lukitsematta

Ikkuna raollaan

1 kommentti:

  1. Tuo on yleinen harmitus monessa paikassa Suomen ulkopuolella :/ Ostimme miehen kanssa Maltalta sen jatkosan että saimme läppärin lataukseen :D

    VastaaPoista