perjantai 15. toukokuuta 2015

Suosittuja Amerikkalaisia ruokatuotteita ja -merkkejä - osa 1.

Meijerin toinen paasisaankaynti
Kävin vaihteeksi Meijer-nimisessä supermarketissa ja kiersin siellä ruokapuolta kameran kanssa. Amerikkalaisten ruokatottumukset ja suosikit ovat kuitenkin vähän erilaisia kuin suomalaisten. Tai ainakin minun. Joitain tuotteita olen oppinut täällä syömään, ja tykkäämään.  Osa taas on vieläkin minulle oudon tuntuista.

Lisaksi yritin kuvata vähän 'eksoottisempia' tuotteita, etenkin vihanneksissa ja hedelmissä, vaikka nyt se juttu jää huomiseen. Muistikuvani suomalaisesta ruokakaupasta on kuitenkin kaukainen. Ehkapa osa jutussa mainituista ja valokuvatuista tuotteista on jo suomalaisissa ruokakaupoissakin.

Juttu on kuitenkin taas pullollaan kuvia niin etta eiköhän sielta jotain kiinnostavaa löydy!

Ensin maitotuotteiden pariin. Itse juon kahvini mustana, mutta mieheni laittaa siihen 'coffee creameria' . Kai näitä on nyt Suomessakin? Eli jos laitat kahviin kermaa ja sokeria, tämä on niitten yhdistelmä. Ja itse asiassa kerman kanssa tällä ei ole muuta tekemista kuin maku. Tuotteet ovat laktoosittomia, valmistusaineina mm. kasviöljy.  Makuja on useita, mieheni tykkää French Vanilla'sta. Mutta muita on esim. Peppermint Mocha, Creme Brulee, Coconut [kookos] Creme, Cinnamon [kaneli] Creme.. Tuon ensimmäisen kuvan purkit ovat 32 oz, eli karvan verran vaille litran. Suurimmat sitten ovat  64 oz eli melkein kaksi litraa. Myynnissä on myos pienempiä kokoja. Coffee Mate on kai se suosituin merkki.

Litran purkkeja

Alemmalla hyllylla kahden litran purkkeja
Ihan tavallista kevytkermaa on myos, nimella 'half & half', mikä tarkoittaa puolet maitoa, puolet kermaa. Kuohukermaa sitten on joko nimellä 'heavy cream' eli raskas kerma, tai 'whipping cream' eli suurinpiirtein käännettynä kermavaahtokerma.

Litran purkkeja kevytkermaa. Itse ostan yleensa puolen litran tai kolmasosalitran purkin.

Maitoa myydään paljon, kai sitä myos juodaan paljon. Ruokajuomana en ole aikuisten koskaan nähnyt juovan maitoa, enkä ikinä sitä ole nähnyt esim. ravintolassa juomien listalla. Maito on kuitenkin suosittua pikkuleipien tai kakkujen kanssa. Ja lapset kai juovat ihan tavallista maitoa. Ainakin sita myydään isoissa purkeissa. Tavallisimmat koot ovat joko 'quart' eli litra, tai 'gallon' joka on neljä litraa. Quart tarkoittaa juuri neljäsosaa (gallonasta). Maitoja myydään myös laktoosittomina versioina. Maitoa on kokomaitoa, 2-prosenttista, 1-prosenttista ja kokonaan rasvatonta, eli taitaa olla kuin Suomessa.

Gallonan maitopurkkeja

Quartin eli litran maitopurkkeja. Oikealla kaakaomaitoa.


Jello tai Jell-o on varmasti kaikille Amerikkalaisille tuttu jälkiruoka. Gelatiinipohjainen jälkiruoka hyytyy jääkaapissa muutamassa tunnissa. Makuja on ainakin tusina, lisäksi on maitoon veden asemesta sekoitettavia Jell-o vanukkaita. Näitä kaikkia on myös sokerittomina versioina.


Marshmallow's vaahtokarkkeja on kiva paahtaa avotulen ääressä, nuotiolla , tai urbaanisti kaasukeittimen polttimon päällä. Näissäkin on monia makuja ja kokoja. S'mores on suosittu kyhäelmä: kahden grahamkeksin väliin ohut pala suklaata ja sula vaahtokarkki. Kraft valmistaa  paljon vaahtokarkkeja.

 


Ylimpana vaahtokarkkitahnaa. En ole kokeillut.

Tiedän paljon ihmisia, jotka väittävät leipovansa paljon. Ja hetken juttelun jälkeen käy ilmi, etta he leipovat näitä pakkauksista tulevia valmiskakkuja ja -muffinsseja. Betty Crocker  hallitsee nämä markkinat.



Leivontaosastolla on sentään ihan raaka-aineitakin (vaikka paljon pikkuleipiä myydään myös valmiina taikinana, joko pakasteena tai jääkaapissa säilytettävissä pötkylöissä.) . Tässä erilaisia chocolate chipseja. Nestle ja Hershey's  hallitsevat näitä markkinoita. Joka kauppaketjulla on myös omat 'generic' valikoimansa (vertaa esim. Pirkka-tuotemerkkiin)





Suolaiselta puolella täytyy mainita erikseen 'mac and cheese', eli makaronia juustokastikkeessa. Täällä sitä löytyy jokaisen ruokapaikan lasten ruokalistalta ja kuulostaa olevan vähintään yhtä suosittu, tai suositumpi kuin suomalainen makaronilaatikko ja ketsuppi. Aikuisten versioitakin on, sekä ravintoloissa että ruokakaupan pikahyllylla. Nopeimmat pikaversiot tästä ovat valmiita minuutissa. Itse tykkään enemmän makaronilaatikosta! Näilläkin markkinoilla Kraft on suosittu, samoin Velveeta.









Meksikolainen ruoka on täällä suosittua. Osa tuotteista on aika amerikkalaistettuja, osa autenttisempaa meksikolaisten siirtolaisten tarpeisiin.


Taco-kuoria




Tortilloja



Lopuksi vielä vilkaisu aasialaisten ruokatarpeitten osastolle. Sielläkin osa on aika amerikkalaistettua, osa autenttisempaa.

Merilevälevyjä sushia varten

Wasabi Peas- kuivattuja herneitä wasabipeitteella. Hyviä, mutta tulisia.

Lisää vettä, ja sitten mikrouuniin.

Valmiita  mausteseoksia eri ruuille





Sriratsa - tulinen chilikastike

Soija - ja muitakin kastikkeita



Viimeisenä kansainvälisellä hyllylla pieni osasto Lähi-Idästa peräisin oleville tuotteille.



Tästä jutusta on paisumassa niin pitkä, etta pistän sen nyt poikki, ja kirjoitan osan kaksi huomenna. Siihen sitten laitan kuvia mm. vihanneksista, hedelmistä ja  aamiaistuotteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti