maanantai 25. toukokuuta 2015

Ajelulla: Pikkukaupungin taloja ja maaseutua - peltoja, farmeja, siiloja


Viikonlopun ajelumme kävi vähän tavallisen reitin ulkopuolella, Columbuksen itäpuolella. Otin kyllä kuvia myös ostokeista ja uusista taloista, mutta ajattelin laittaa tähän nyt lähinnä kuvia, joissa on pieniä, vanhoja taloja, parin pikkukaupungin vanhaa keskustaa, isoja peltoja ja toimivia tai rapistuvia farmeja.

Kaikki talot kaupunkien ulkopuolella eivat ole pieniä, rapistuneita tai köyhän näköisiä. Kuvat tässä eivät edusta ihan tyypillistä näkymää, olen vain poiminut tähän ne idyllisimmät, tai ainakin minusta pikkukaupungeille tai maaseudulle tyypilliset (tai eksoottiset) näkymät. Noissa taloissa on usein pieni kuisti, joka koristellaan lipuilla, varsinkin Itsenaisyyspäivän, eli July 4th:n aikaan. Mukana on aina myös uusia  taloja, oli kaupunki tai kylä miten pieni tahansa. Joissain paikoissa uudetkin rakennukset, varsinkin liikerakennukset rakennetaan niin, etta ne näyttävät olevan peraisin paljon vanhemmalta ajalta.

Tiheän asutuksen ulkopuolella peltotyöt ovat aluillaan. Maissia kasvaa jo monilla pelloilla.  Osassa se on vasta noussut näkyviin, pisimmät versot ovat jo yli kaksikymmentäsenttisiä. Täällä viljellään pääasiassa joko soijaa tai maissia. Muita lajeja näkee hyvin harvoin. Kevät oli tänä vuonna pahasti myöhässä. Kuvat peltotöistä ovat eiliseltä, 23.5.2015, eli peltojen kyntäminen ja istutus on osalla myöhässä. Toisaalta ymmartääkseni kyntö- tms. koneet ovat vuokrakalustoa, eli niitä ei niin vain joka pellolle riitä kerralla. Ensimmäiset saavat peltonsa kasvamaan viikkoja ennen viimeisiä.

Maisema on vehreämpi kesällä, kun maissi kasvaa parimetriseksi. Soijapavut ovat lyhyempiä, ehkä puolen metrin korkuisia. Otan kuvia täysikasvuisista maissipelloista, kunhan sinne päästään.

Farmien kuvissa on usein siiloja, en tiedä mitä niissä säilytetään, tai aikanaan säilytettiin. Osa siiloista on ihan uuden näköisiä. Vanhojen, toimintansa lopettaneiden farmien siilot rapistuvat ja näyttävät huonoilta. Ohiossa on myos jonkin verran lihakarjaa, mutta tällä kertaa en nähnyt yhtään maito- tai pihvifarmia. En edes tiedä missa olisi maitotiloja.  Karja, jota täällä näkee on yleensä Black Angus -pihvikarjaa, isoja mustia mölläkkeitä. 

Hevostalleja on paljon, kesäisin hevoset ovat laitumella. Kuvia taisin saada tällä kertaa vain yhdestä hevosaitauksesta. Ajelun varrella oli myös valtavan kokoinen omenatarha, jossa syksyisin myydään 'poimi itse' -tyyliin. Otin siitäkin kuvia, mutta näky ei ole kummoinen kun puissa ei ole omenia.

Suurin osa kuvista on punaisen laikun sisällä. Sunbury ja Galena eivät kartalla näy, ne ovat vähän pohjoisempana.


Kuvat on lähinnä otettu lauantaina ja sunnuntaina (mukana muutama kuva aikaisemmalta ajelulta). Pikkukaupungit, joista kuvia on ovat Pickerington, Pataskala ja muutamat viimeiset kuvat ovat Sunburysta ja Galenasta, jotka ovat kartan punaisella rajatun alueen pohjoispuolella. 

Mukana on pari kuvaa asuttavista trailereista, ja yksi kuva 'trailer park'ista. Tässä yhteydessä trailer, joka kääntyy joko asuntovaunuksi, perävaunuksi tai parakiksi, on erityisesti asumiskäyttöön tarkoitettu. Trailereita voi periaatteessa liikuttaa auton perässä vetokoukulla, mutta yleensä ne ostetaan ja sitten parkkeerataan sinne, missä haluat asua.  Tai omistat palan maata. Niihin tulee sähkö- kaasu ja vesiliitännät. Valitettavasti niillä ei siis ole varsinaista perustusta, vaunun alle jää aina ilmatilaa. Niinpa tornadojen iskiessä ne ovat hyvin hauraita, ja myos kevyitä niin että kovat tuulet voivat repiä ne helposti irti maasta. Niiden materiaali on myös nopeasti palavaa, eli siinäkin on heikkous. Ne ovat kuitenkin halpoja, ja usein niitä asuttavatkin kuitenkin vähän vähävaraisemmat ihmiset. Trailer parkit ovat asuntoalueita, joissa näitä trailereita on kymmeniä. Omaa tonttia ei ole, mutta trailerin edessä voi olla pieni puutarhaplantti. Alentava nimitys paikan asukeista on 'trailer park trash', joka tarkoittaa yleensä köyhää valkoista väkeä. 

Olen nähnyt myös kauniita, hyvinhoidettuja trailer parkkeja, ja kauniita trailereita omilla tonteillaan. Se, etta joku asuu trailerissa ei tarkoita sitä, etta he olisivat epäsiistejä. Ja varsinkin maaseudulla trailer on monilla paikoilla tyypillisempi asuinrakennus kuin talo. Kun menemme Hocking Hillsin alueelle, otan sieltä enemmän kuvia.

Kuvat eivät ole reitin mukaisessa järjestyksessä, enkä valitettavasti edes muista mistä mikin on. Tässäpä kuitenkin nyt siis kuvia keski-Ohiosta, suurkaupungin ulkopuolelta!






Peltoa kynnetään.




Ensimmäinen pikkukaupunki taisi olla Pickerington. Muutama kuva, kun ajoimme sen kautta.

Pikkukaupungin liiketiloja, tätä tarjotaan vuokralle.







Maaseudulla on tilaa isolle kirkolle.

Laaja pelto, maissia kasvamassa.



Edessä kapea silta.


Pieni kirkko, sen takana farmi.




Yksi Pataskalan kaupungin kouluista:





Oma yritys on aina oma yritys: kynsisalonki





Kuistilla liehuu Ohion osavaltion lippu, ja tyypillinen puoliympyrä Amerikan väreissä.



Välissä sininen liikehuoneisto.






Trailer Park - vilahti ohi niin nopeasti etten saanut useampia tai parempia kuvia.

Tien vieressä kaupitellaan tuoretta barbequeta: Red's Backyard Barbeque, ihana savustetun lihan haju leijuu ympärillä.

Omenatarha, syksymmällä täynnä kävijöitä.

Omenatarhan puita.






Hylätty tönö.


Tässä on ollut joskus pieni bisnes.


Vanha siilo, ja hevosia laitumella.

Uuden näköisiä siiloja.

Peltotöissä.


Rautatiesilta tien yllä.

Ruosteinen vesitorni.


Parturi.









Galenan pankki on koristellut julkisivunsa.



Traileri omalla tontillaan.


Toinen trailer-koti



Mukaan mahtuu uudempiakin taloja maaseudun keskellä.

4 kommenttia:

  1. Kivannäköisiä taloja ja hienoja maisemia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahnat pikkukaupungit ovat idyllisen nakoisia, kun on vahan erikoisempia taloja. Ja Columbuksen lahiymparisto on tasaista.. harmitti vahan, etta muutin laakealta Oulun seudulta toiseen lattanaan paikkaan. Mutta kun ajaa puolen tunnin paahan Columbuksesta, silloin alkaa jo olla kunnon makia.

      Poista
  2. Minä olen haaveillut että joskus haluaisin asua siellä Yhdysvalloissa muutaman kuukauden. Tykkään siitä elämän tyylistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus pitaa ihan nipistaa itseani, etta kaikki on totta. Olen jo sen verran amerikkalaistunut, etta en osaisi asua enaa missaan muualla. :)

      Jo ihan alkuaikoina kun lomailin taalla, oli mahtavaa. Viisumittomalla maahantulolla saa oleskella 90 paivaa, tai jos on mahdollisuus tulla kaymaan edes pariksi viikoksi, niin ehtii kokea jo paljon. Ohiossa ei kylla ole hirveasti nakemista ja tekemista.

      Haaveilen Kalifornian kaynnista, mutta se ei tule onnistumaan niin kauan kun meilla on nama vanhat koirat. Kumpaakaan en jata kenenkaan muun hoitoon.

      Poista