tiistai 26. toukokuuta 2015

Suosittuja Amerikkalaisia Ruokatavaroita - osa 6, sekalaisia tuotteita


Ensimmaisina kesina taalla vieraillessani asuin pienisssa hotelleissa tai motelleissa, joissa ei ollut jaakaappia. Niinpa vali- ja iltapalavarastoni koostui hyvin epaterveellisista snackseista, jotka sailyivat huoneenlammossa. Taisin aloittaa perulastuilla ja suklaalla, mutta pitihan sita pikku hiljaa alkaa kokeilla muutakin. Miksi en ostanut banaaneja tai muita hedelmia, en tieda? 

Lyhyen valmispopcornin ja Oreo-kauden jalkeen piti sitten etsia uusia tuotteita.

Beef Jerky oli silloin uusi tuttavuus. Slim Jim oli merkki, jota ostin. Kuivattua, mausteista lihaa. Nykyaan nayttaa etta sita saa monia eri makuja: mustalla pippurilla tai pekonilla maustettuna. En suosittele, ainakaan tata teollisesta valmistettua versiota. Minun suuhuni outo mausteisuus, ja varmaan myos taynna lisa-aineita.



Muita valipaloja, joita ahmin olivat Combos. Pizzan makuisia pikku paloja. Taikinakuoren sisalla oli taytetta, joka maistui  esin, juustopizzalta tai pepperonipizzalta. Naihin kiinnyin sen jalkeen, kun olin havainnut pitavani pepperonipizzasta.




Soin varmaan paljon muutakin epaterveellista noina kesina, mutta jerky ja Combos muistuvat parhaiten mieleen. Snackseja taalla on paljon, perunalastuja ja maissilastuja on kymmenia merkkeja. Nykyaan joukossa on terveellisempiakin vaihtoehtoja, uuniperunalastuja ja vihanneslastuja. Suosittu sekoitus on ChexMix:





Siina on Chex-aamiaismurotyynyjen lisaksi erilaisia pienia juustokekseja, erimuotoisia pretzel- tikkuja ja muita pienia kekseja. Makuja on perusversion lisaksi mm. Cheddar-juusto, spour cream & chives, sweet & sour. Mukana on versioita, joissa on makeita komponentteja. Joskus olen ostanyt Cheddar-juustoversiota, mutta yleensa syon siita ne juuston makuiset palat, ja loput, eli yli 50 prosenttia jaa syomatta.

Aikanaan uusi tuttavuus minulle oli myos salaattiin laitettavat leipakuutiot, krutongit (croutons). Kai niita on nyt myos Suomessa, kun verkosta loytyy, etta nimikin on vaannetty Suomeksi. Muistan kun ensimmaista kertaa tilasin ravintolassa lounassalaatin. Ensinnakin tarjoilija kysyi, etta mita kastiketta siihen halusin. Kysaisin ujosti, etta mita vaihtoehtoja on. Kuin pyssyn suusta tuli lista, jossa oli parikymmenta eri vaihtoehtoa.  Ja yksikaan niista ei kuulostanut tutulta, tai ymmarrettavalta. Niinpa sanoin haluavani salaatin ilman kastiketta. Minua katsottiin vahan omituisesti, muta sain salaattini ilman kastiketta. Paalla oli iso pino naita krutonkeja. Piti kysya kavereilta, etta mita nama ovat.  Ihan hyvia ne olivat, mutta olipa pirun kuiva salaatti. Seuraavalla kerralla olin varautunut kastikekysymykseen, ja tunnistin listalta sanat 'Thousand Island'. Seuraavat pari kesaa sitten tilasin salaatin aina Thousand Island -kastikkeen kanssa, sopi se tai ei.  Jossain valissa  minua sitten sivistettiin muillakin vaihtoehdoilla.

Kaupoissa salaatinkastikkeita on vielakin liian monta laatua, itse suosikkini nykyaan on joko Caesar-salaattikastike tai buttermilk ranch. Salaatin kanssa tarjottavan krutongin lisaksi kaupoissa 'salad toppers' - hyllyilla myydaan mm. pekonin palasia.



Ruuanlaitossa tuntuu, etta taalla kovinkaan moni ei valmista ruokaa 'from scratch', eli ihan kokonaan itse valmistettuna. Valmisruokia on myynnissa tietenkin pakastettuina ja jaakaappituotteina.

Etualalla kiinalaista ruokaa pakastettuna.

Stouffer's on suosittu valmispakasteruokien tuottaja

Smart Ones -ruokien pitaisi olla vahan 'vahakalorisempia.
Usein ruuasta kotona valmistetaan itse ainakin se lihapuoli, ja sen kaveriksi sitten valitaan jokin helpompi vaihtoehto. Pakasteina on paljon erilaisia perunatuotteita, ranskalaisista alkaen.

Pakastettua perunavalmisteita.  Tater Tots'it ovat raastettua  uppopaistettua perunaa
Pakastettua kalavalikoimaa. perus -raaka kala on toisaalla, tassa leivitettyja, prosessoituja tuotteita


Pot Pies. Suolaisia taytettyja piiraita.

Vasemmalla ja keskella valkosipulileipia ja leipapuikkoja

Paras ystavani ei vielakaan tee itse perunamuusia perunoista. Olen opettanut hanelle muusin teon kadesta pitaen pari kertaa. Joka kerta han sanoo, etta tamapa on helppoa, onpa hyvaa, ja sitten sanoo ettei hanen muusistaan tule yhta hyvaa vaikka han kuinka yrittaa. Ja sitten han ostaa muusinsa joko hiutaleina, tai valmismuusina. Kunnon suomalainen perunamuusi on helppo tehda ja hyvaa! Itse naen sen verran vaivaa, etta teen sen 'from scratch'  joka kerta.

Pussipikamuuseja
Bob Evans -valmismuuseja, vieressa Jack Daniels Pulled Pork, eli 'revittya barbecuepossua'.

Valmismuusien lisaksi kastikkeen voi ostaa purkissa. Minusta ateriasta tulee aika mauton, jos  muusi ja kastike eivat ole kotitekoisia.

Pussi- ja purkkikastikkeita naudanlihalla ja kanalle/kalkkunalle.
Onhan naita pussimuuseja ja kastikkeita Suomessakin, mutta mielestani Suomessa laitetaan kunnon omatekoista kotiruokaa paljon useammin kuin taalla.

Lihatuotteista suosittuja ovat tietenkin hampurilaiset. Jauhelihaa, joka on aina naudanlihaa (ellei halua pelkkaa possunjauhelihaa, tai murekesekoitusta) on myynnissa paljon. Samoin jauhettua kalkkunaa, terveellisempana vaihtoehtona. Itse sanon, etta jauhettu kalkkuna on raakana aklottavan loysan tuntuista, eika kokattuna maistu miltaan, ellei siihen laita runsaasti mausteita. Keitan sita koirille, muuten en ole jauhetun kalkkunan ystava.

Maustettuja, kypsia porsaankylkiluita (Ribs)

Kalkkunajauhelihaa

Bubba Burgers, pakastettuja hampurilaispihveja
Kokonaisia kalkkunoita ja kalkkunan osia on myynnissa ympari vuoden, yleensa pakastettuna. Kiitospaivan ja joulun aikaan myynti ja tarjonta kymmenkertaistuu.

Pakastekalkkunoita, ei koipia tai siipia, perkka rintaosa.
Viela pari tuotetta, joista en ole viela kirjoittanut. Munia myydaan isoissa pakkauksissa, kuuden munan pakkauksia ei juuri ole, pienin tavallinen koko on 8 tai 10 munaa. Suurimmat taitavat olla jopa 20 munan pakkauksia. Itse ostan pastoroituja munia. Ne maksavat vahan enemman, mutta saanpahan nuolla kakkutaikinakulhon! Munien lisaksi on 'egg beaters'  -tuotteita eli munia tolkissa. Kai! En ole koskaan ostanut, en tieda onko se munakasta varten, vai salmonellatonta ja turvallista. Tassa tuotteessa on vain valkuaista, ei keltuaisia. Kai siis kolesteritonta.



Ihan lopuksi viela yksi 'erikoisuus': hummerit. Monissa ruokakaupoissa on hummerialtaita, joissa on elavia hummereita ostettavaksi. Altaissa on yleensa 5 - 10 hummeria kerralla, mutta jostain syysta vime aikoina Meijerin altaassa on ollut vain yksi ainoa hummeri. 


Taman taitaa olla nyt viimeinen osa tasta sarjasta. Vaikka kiinnostavia tuotteita kylla on paljon enemman. Niista kuitenkin sitten erillisia postauksia kunhan loydan aikaa!

2 kommenttia:

  1. Täällä Lidlissä myynnissä tuota Pulled Porkia.

    On hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvaa! Itse joskus yritettiin tehda grilissa, mutta se ei ollut valmista edes 6 tunnin jalkeen. Nyt joskus harvoin kun sita teen, laitan ensin grilliin ja viimeistelen uunissa. Silloikin menee pitka aika mutta ei tarvitse lisata hiilia joka tunti.

      Poista