tiistai 19. toukokuuta 2015

Suosittuja Amerikkalaisia ruokatavaroita - osa 4: Suu makeaksi


Walmartin Cupcakes -osastoa
EDIT: 21.5.2015: lisäsin loppuun kuvia suklaakarkkien hyllystä,  ja jääkappilampöisistä itse kotona paistettavista kanelikierteistä ja pikkuleivistä.

Varsinaisista karkeista ei ole paljon kirjoittamista. Joskus kun ostan karkkia, se on yleensä jonkun sortin suklaata (OK, useimmiten joku Reeses maapähkinäsuklaan versio) tai Gummi Bears -karkin tyyppista pehmeää hedelmäkarkkia. Karkit täällä eivät juurikaan poikkea suomalaisesta valikoimasta. Täällä ei salmiakkia tunneta, ja lakritsiakin on aina vähän. Mutta olen nähnyt kaupoissa jopa Pandan lakritsia, en kuitenkaan nyt loytänyt sitä etten saanut kuvaa. 


Se juuri nyt tulikin mieleen, etta suomalaisia pieniä karkkiaskeja ei täällä ole.  Niitä, noihin juuri mahtuu etusormi. Kuvissa nakyy alimmilla hyllyilla täkäläisiä 'karkkiaskeja' (esim. Mike & Ike, Nerds), mutta ne ovat isoja, melkein suklaalevyn kokoisia.




Ylarivissa purkkapakkauksia (Eclipse, 5, Trident)
Suklaakarkkeja ja suklaata on tietysti paljon. En ottanut niistä kuvia. Fazerin sininen on edelleen maailman parasta maitosuklaata, mutta kyllä täälläkin on onneksi hyvää suklaata. Hershey's on tunnetuin merkki. Heidän halvin suklaansa on minulle oudon makuista, siinä on joku kitkerä, ihmeellinen sivumaku. Hershey's kuitenkin tekee myös parempaa suklaata, esim. heidän Symphony-levynsä on ihan hyvää. Erilaisia konvehteja kannattaa ostaa Lindor-merkiltä (valmistaja Lindt). Minun salainen paheeni on heidän valkosulkaakonvehtinsa!

Pikkuleivistä taytyy tietysti mainita Oreo-keksit. Domino-keksien amerikkalainen vastike (tai päinvastoin). Alkuperäisen Oreon rinnalle on ilmestynyt esim. Double-Oreo, jossa täytettä on kaksinkertainen määrä. Täytteen väri saattaa vaihtua vuodenajan mukaan - oranssi täyte tuli Halloween-markkinoille. On myos minttutäytteellisia, ja uusin on vaalea keksi suklaakeksin asemesta. Näitä on myos sitten kauppojen omina 'generic' -versioina
(Meijerin versio on nimeltään 'Double O's')


Originaaleja Oreo-keksejä

Meijer-ketjun versio: Double O's

Pikkuleivät myoskään eivät paljon poikkea suomalaisista valikoimista. Leipomotuotteista suosittuja ovat muffinssit (joita tyrkytetään lähinnä  aamiaisruuiksi) ja kuppikakut (Cupcakes) ja donitsit. 

Meijerin keväisen kirkkaat Cupcaket

Walmartin valikoimaa

Donitseja saa eri tavoilla kuorrutettuina. Ihan kunnon hillomunkkeja on kuitenkin vähän ikävä. Muutaman kerran olen nähnyt myynnissä jotain hillomunkin tapaista, tai ainakin näköistä. En ostanut niin, etten tiedä miltä se maistui. Oulun Leipä eli Munkkila teki aikanaan maailman parhaita munkkeja ja viinereitä. En tiedä onko leipomo enää olemassa, mutta se oli ihana! Tosin kerran ahdoin itseeni kaksi pienen tankin kokoista herkkumunkkia yhdeltä istumalta enkä sen jälkeen syönyt munkkeja varmaan vuoteen.

Viinereitä on myos kaupoissa, mutta jostain syystä täällä niiden täytteenä on useimmiten makeaa tuorejuustoa (cream cheese filling). Tykkäsin Suomen versiosta: hilloa ja jonkun sortin keltaista mömmöä, olisiko jotain vaniljatäytettä.


Meijerin leipomon valmistamia donitseja


Cinnamon Swirls - Korvapuustin/kanelipullan serkku

Cinnamon Swirls'it ovat sukua kanelisille korvapuusteille. Ne ovat hyvin pehmeää pullamaista taikinaa kierrettynä kiekoksi, päällä juoksevaa sokerikuorrutusta. Makeita, mutta hyviä, ainakin jos ostat näitä tuoreina Cinnabon-liikkeestä. Ja sormet pitää pestä, tai ainakin nuolla aina pullan jälkeen, ne ovat tosi tahmeita sen kuorrutuksen vuoksi.


Hevosen kokoisia kanelipullia, sokerikuorrutuksessa ei saastella

Pikkuleivista suosituimpia ovat Chocolate Chip Cookies ja sokerikuorrutteiset pikkuleivät (sugar cookies). Omat suosikkini ovat 'Macademia White Chocolate Chunk'. Max & Erma's -ravintola tarjoaa joka keskiviikko kaksi ilmaista pikkuleipää jälkiruuaksi, ja pyydän noita joka kerta kun satun siella syömään keskiviikkona (yritamme lounastaa parhaan ystäväni kanssa joka viikko - viime aikoina jomman kumman kiireitten takia sen on kylla jäänyt tilanteeseen 'kerran kolmessa kuukaudessa'). Piparkakkuja olen nähnyt vain lähinnä kansainvalisella osastolla, ruotsalaisten tuotteiden osassa. Joulun aikaan kuitenkin myydään 'piparkakkutalosetteja'.


Sugar Cookies - valkea aika mauton pikkuleipä, jonka päällä sokeria.

Omenapiirakka on se suosituin piirakka. Kaverina mm karhunvatukkapiirakkaa.


Walmartin valikoimaa: mm. cinnamon swirls, minidonitseja.

Keskella Snowballs - vaaleanpunaisia 'lumipalloja' - en ole koskaan maistanut. (Walmartista)

Täytekakkuja voi ostaa pieninä pyöreinä tai isoina levyn muotoisina (sheet cake). Suurin osa niistä säilyy huoneenlämmössä. Ensinnäkin kuorrutukseen ei käytetä kermaa. Kuorrutus on yleensä tehty joko taas tuosta sokeroidusta tuorejuustosta (cream cheese frosting) tai se on 'butter cream' -täytettä. Butter cream on rasvaa (joskus voita nimensä mukaisesti) ja tomusokeria sekoitettuna kuorrutukseksi. Esimerkiksi hääkakut peitetään fondant-levyillä, joitten koostumus vaihtelee, mukana voi olla glyseriinia, tomusokeria, gelatiinia.. Fondant-taikina kaulitaan levyiksi, jotka sitten levitetään kakun päälle. Nämä kakut ovat siis täynnä kaikenlaisia lisäaineita ja vaikka mitä. Yleensä kuorrutus on niin makeaa, etta jos joskus täytekakkua syön, kaavin kuorrutuksen sivuun ja jätän syömättä. Muuten kakut ovat hyviä, ja kerran, pari vuodessa syön pari palaa ihan hyvällä omallatunnolla.


Red Velvet Cake - suklaakakku, jolle karamelliväri antaa sille tyypillisen punan, tuorejuustokuorrutuksella.

Sheet Cakes, pälle voi pyytää laitettavaksi kirjoitusta (tai laittaa itse kotona)

Pienempiä täytekakkuja

Pienempia kakkuja, edessä porkkanakakku (Walmartista)

Walmartin pieniä kakkuja, ylähyllyllä myynnissa myös pienempia paloja.

Voit tilata kakkuja myös esim valmistujaisjuhliin.

Valmistujaiskakku

Kakun voi tilata etukäteen ja saada siihen esim. haluamasi valokuvan



Prinsessalinnakakku?!

Pikkutyttojen unelmakakku?!


Jäätelökakkuja

Viela muutama sana jäätelöista: niita myös riittää. Ihan vaniljajäätelönä Valion jäätelo oli pitkään parasta mita tiesin. Olen nyt löytänyt täältä muutaman merkin, joista pidän ehkä enemmän. Olen kuitenkin laktoosi-intolerantti (koska muut ruoka-aineallergiani eivät ole tarpeeksi rajoittavia!), niin etta jäätelöllä herkuttelen aika harvoin. Ben & Jerry's on kai yksi niitä tunnetuimpia merkkkejä, heilla on kymmeniä eri makuja ja kaikilla on hauskat nimet!


Vasemmalla 'perhekokoisia' jäätelöpaljuja

Breyers ja Homemade ovat hyviä ja aika edullisia merkkejä.

Vasemmalla Haagen-Dazs ja Ben & Jerry's -valikoimaa. Keskellä mm. Magnum- ja Snickers-irtojäätelöitä


Ihan lopuksi viela maininta Cool Whip -tuotteesta. En tieda onko tätä Suomessa. Täällä se on suosittua esim. makean kurpitsapiirakan päällä. Se on virallisesti 'Whipped Topping',  vähän kermavaahdon tapaista. Tuote on täysin laktoositon, ja sitä säilytetään pakastimessa.



Tästä jäävät pois nyt esim. vanukkaat ja jugurtit ja ne pakkauksista tulevat valmiskakut, mutta eipa niistä mitään ihmeellistä kerrottavaa ole.

Tulossa on jossain välissä sitten vielä osa 5, johon ahdan kaiken sen, mitä näissa neljässä ensimmäisessä osassa ei ole. Lähinnä tulee kuvia, ja aika vähän tekstia. Loppuviikolla kuitenkin todennakoisesti postaan kuvia Midwestern Auto Groupin vierailusta (kivoja autokuvia), ja tänään pitaisi mennä eläintarhaan (tietysti kameran kanssa!).

Lisatty 21.5.2015:
Erilaisia suklaakarkkeja.



Keskella suklaapatukoita- ja levyjä.

'Parempia' suklaita.


Lindor-merkin suosikkini, taytettyja valkosulkaakonvehteja (nimet ja hinnat ylemman hyllyn tuotteille).
Jääkaapissa säilytettäviä: Cinnamon Rolls -valmispakkaukset. Avaat tölkin, rullat pellille ja uuniin paistumaan. Kun ne ovat jäähtyneet, lisäät pääle kuorrutteen. Kuvissa myös piirakkapohjia ja valmista pikkuleipätaikinaa.






7 kommenttia:

  1. Cool Whip, mikä olisi Suomessa vastaava tuote? osaatko sanoa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuopa on hankala kysymys, varsinkin kun Suomen valikoimat ovat nykyään kansainvälisemmät kuin silloin, kun olin siellä. Se on paljon pehmeämpää kuin jäätelo suoraan pakastimesta, vähän kuin paksuksi vaahdotettua vaniljakastiketta. Mutta siinä on pikkuisen vaahtokarkin makua.

      Aikanaan kaupoissa oli kylmässä säilytettäviä vaniljakastikkeita, jotka sitten vaahdotettiin vatkaimella ennen tarjoilua. En muista nimeä, mutta se ehkä olisi lähin.

      Verkossa oli tällainen ohje kotitekoiselle CoolWhipille (en ole kokeillut):

      http://www.somethingswanky.com/homemade-cool-whip/

      1/4 kuppia (0,7 dl) kylmää vettä
      1 ts maustamatonta gelatiinia
      1/2 ts kaliumbitartraattia (viinikivi, cream of tartar - en tiedä onko Suomesa?)
      1 3/4 kuppia (4,1 dl) kuohukermaa
      3 rkl sokeria
      1 ts vaniljaa


      Vesi kattilaan, gelatiini, liivate, mikälie päälle, odota 2 + 3 minuuttia. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes gelatiini liukenee. Posya lämmöltä, anna jäähtyä kokonaan.

      Gelatiinin jäähdyttyä:
      laita 1 rkl kuohukermaa ja viinikivi pieneen mimigrip-pussiin, sulje tiukasti. Ravistele kunnes viinikivi on liuennut kermaan. Kaada seon kulhoon lopun kerman ja sokerin kanssa.

      Vatkaa käsisekoittimella keskinopeudella 2 minuuttia. Kun seos alkaa kiinteytyä, kaada gelatiinivesi siihen. Lisää vanilja.

      Jatka vatkaamista kunnes kinteää.


      Tuo ohje on siis vaniljakermavaahtoa, joka pysyy kiinteämpänä kuin tavallinen. Maku ei varmaan ole ihan sama, mutta koostumus varmaan lähellä.

      Poista
  2. Hmm, kiitos! Tuon ohjeen itsekkin löysin googlaamalla, mutta ensisijaisesti kun löytäisi valmiina niin ois jees :) Miltähän se siis maistuu? makeaa? verrattavissa mascarponeen? Maun ei tarvi olla ihan sama, kunhan koostumus olisi sinne päin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, piti käydä maistamassa, kun en ole syönyt sitä pitkään aikaan.. Meillä on aina yksi purkki pakasteessa, ihan varalta.

      Hyvin mieto maku, lähinnä vaniljakastikkeen ja kermavaahdon välillä. Muistelin, että siinä on enemmän marshmallowin makua, mutta ainakaan paljaaltaan ei maistunut. Ihan siis mieto vanilja, vähemmän vaniljainen kuin vaniljajäätelo. Kiinteää se on, mutta pakkasestakin lusoitavissa astiasta.

      Tuo gelatiinipohjainen varmaan on aika lähellä, koska se on kevyttä ja vaahtoista, mutta kuitenkin niin kiinteää ettei lässähdä. Ei niin kiinteää kuin mascarpone, ilmavampaa.

      Poista
    2. Olisiko vaniljajogurtti sinne päin? Kokeilin erästä ohjetta tolla vaahtoutuvalla vaniljakastikkeella, ehkä hiukan liian kuohkeaa. Tai vaniljarahka? Onpas tämä vaikeaa, kun tätä tuotetta ei ainakaan mun tietämän mukaan saa suomesta :/

      Poista
    3. Jogurtti ja rahka ovat liian happamia, tässä ei ole yhtään happamuutta. ja jogurtti on liian juoksevaa, ehkä rahka on koostumukseltaan suht lähellä. kaupoissa oli aikanaan Jackyn jotain vaahtovanukkaita, onko ne jo kadonneet? Ja en muista, oliko niitä vaniljan makuisina, vaiko vain suklaana. Hyvin tiivis vaahto kuvaa kai koostumusta parhaiten.

      Ja mieto vaniljan maku, ja muuten kiisselin ja kermavaahdon välillä. Ei taida olla helppoa löytää vastinetta!

      Poista
    4. No juu ei :D Pitää seuraavan kerran kokeilla noita vanukkaita! :)

      Poista