sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Suosittuja Amerikkalaisia ruokatavaroita - osa 3: Hedelmä- ja vihannesosastolla


EDIT: Kuvia päivitetty 18.5 2015, Walmartin valikoimaa (mm. kurpitsat). Toinen päivitys 21.5.2015 - muutama lisäkuva

Hedelmiä ja vihanneksia täällä on seka Suomesta tuttuja, etta vähän oudompia. Erikoisempia kasviksia valmistetaan usein yhdessa suosikkiohjelmistani, 'Chopped', jossa neljä kilpailijaa valmistaa alkupalan, päivällisen ja jälkiruuan 'mysteerilaatikon' sisallöstä.

Tuttuja kuitenkin ovat ihan banaanit, omenat ja sitrushedelmät. Appelsiineista kaipaan ihan Marokon Maroc-appelsiineja. Floridan napa-appelsiinit ovat vähän pienempiä, enkä saa niista kuorta irti ihan yhtä helposti. Mansikoita on, ne ovat suuria ja aika mauttomia. En ole allergioiteni takia pystynyt maistamaan tuoreita mansikoita, kirsikoita tai vadelmia pitkään aikaan. Muita marjoja ei supermarketeissa juuri näy. Ja kaikki marjat myydään valmiiksi pakattuina.  Blackberries, eli karhunvatukoita myydään pieninä pakkauksina. Minulla oli aikanaan talon eteläseinustalla pensas keltaisia vadelmia. Ne olivat tosi nameja, mutta pensas jäi rappiolle, kun allergiat alkoivat pahentua. Mustikat täällä ovat jonkun sortin pensasmustikoita (lähinna juoukoita). Isompia, vähemman makeita  ja vähemman sinisia. Hyvin tiiviitä, eivat mene lyttyyn pakkauksessa. Niitten sesonkiaika ei ole vielä niin ettei ole kuvia.

Banaaneja, banaanilastuja, punaisia banaaneja ja jauhobanaaneja (plantain).

Näitä kaikkia kai löytyy Suomestakin - muistan kun tähtihedelmät tulivat kauppoihin. Kuvassa myös mangoja, passionhedelmiä, kookospähkinöitä, granaattiomenia ja ananaksia.


Mangoja, dollarin kappale.

Key Limes eli pieniä floridalaisia limetteja, Key Lime Pien tekoon (jos haluat puristaa mehun niista itse. En suosittele, kovan työn takana, ainakin käsin puristettuna sillä nämä ovat pikkuruisia).

Erilaisia meloneita myydään joko kokonaisina tai viipaloituina. Tavallisimmat ovat  tutut vesimeloni ja hunajameloni.

Vesimelonit ovat tarjouksessa.

Hunajameloneita, kahta eri laatua


Melorange-melonit ovat uusia tuttavuuksia

Mangoja ja papaijaa. Niiden oikealla puolella bataatteja (sweet potato)

Vihanneksissa on myos tuttuja ja vähän tuntemattomampia. Eri väriset paprikat ovat suosittuja, niista vihreät ovat halvimpia. Täällä ne tunnetaan nimella 'bell pepper', 'paprika'  tarkoittaa paprikajauhetta (mauste). Chilipippureita on paljon eri laatuja, esim,. serrano ja jalapeno. Meksikolaisten ruokien suosion ja tänne muuttavien siirtolaisten myötä kaupoissa on myos kaktuksen ja aloen lehtia ja hicamaa, jolle kiva suomenkielinen käännös WikiPedian avulla on 'pikkujamssipavun juurimukula'.


Paprikoita ja chileja, alhaalla chilien oikealla puolella tomatilloja.

Vasemmalla alhaalla 'hicama', ylempänä aloe-kasvin lehtiä.

Maissi on kesäaikana suosittua. Sitä joko grillataan tai keitetaan kypsäksi. Itse olen 'puristi', eli se on parasta juuri kypsäksi keitettynä (veteen lusikka sokeria, ei ikina suolaa) ja tarjotaan voinokareen, suolan ja pippurin kanssa. Grillatessa maissi yleensa maustetaan suolalla ja esim. paprikajauheella ja kypsennetaan usein käärittynä folioon. En tiedä  miten hyvin Suomesta saa nykyään tuoretta maissia. Aikanaa kun olin sitä täällä Amerikassa syönyt, etsin tähkiä Anttilan ruokaosastolta. Siella oli ilokseni Israelilaista maissia pakkauksissa. Mutta kotona sitten huomasin, etta tähkät olivat alapuolelta kuivahtaneita ja yksi oli homeinen. Niin etta tuoretta maissia en aikanaan Suomesta ostanut. Täällä tavallisin maissi on bi-color, eli jyviä on sekä valkoisia etta keltaisia. Usein sita myydään 'suojalehtien' (corn husk) kanssa, ja ne sitten poistetaan vasta kotona.

Maissia, joko irtonaisena tai valmiiksi pakattuna.

Tomaatit ovat suosittuja ja niita on myynnissa paljon eri tyyppeja. Ostan yleensä Roma-tomato -lajia, joka on edullisin. Se on pitkulainen ja tiivis tomaatti, helppo viipaloida. Suurimmat beefsteak-tomaatit ovat melkein greipin kokoisia. Vihreitä tomaatteja en ole koskaan kokannut, mutta ne ovat etelassä suosittuja leivitettyinä ja uppopaistettuina (fried green tomatoes).

Pieniä kirsikkatomaatteja ja keltaisia tomaatteja.


Vasemmalla avokadoja, keskellä Roma-tomaatteja, alimpana oikealla vihreita tomaatteja.
Lisättyjä kuvia:
Minikokoisia perunoita

Vasemmalla kesakurpitsoja (pitkulaisia)


Squash: Kurpitsavalikoimaa. Keltainen on spaghettisquash, vieressa butternut swuash.

Acorn squash, spaghetti squash.

Erilaisia salaatteja ja vihreitä on paljon, lajeina esim.  Boston lettuce, rapini, endiivi (escarole), lehtikaali (kale),  romaine lettuce (jota laitetaan suosikkiini Caesar's salad'iin)

Salaattivalikoimaa.

Salaatteja ja vihreita vihanneksia. Oikeassa reunassa irtoyrtteja.

Seuraavassa kuvassa on minulle vähän tuntemattomampia laatuja, kuten chinese longbean eli kiinalaiset pitkäpavut ja opo squash eli pullokurpista.

Punavartiset taitavat olla lehtimarigoldia (rainbow chard)

Vihreät sipulit, punajuuret  ja retiisit sentään ovat tuttuja!


Raparperiakin on myynnissa, kukaan tutuistani ei kylla tykkää siitä (tai edes tiedä mita se on).

Mm. lanttuja (rutabega), retiiseja, palsternakkaa, turnipseja, latva-artisokkaa



Meijer'issa on pieni osasto pakattuja yrttejä ja yrttitahnoja mm. inkiväärin maavarsien ja muitten juurien (maniokki, kurkuma) lähellä.

Oikealla inkivääriä.

Edessa kurkuman (turmeric) juuria, sen vieressa oikealla piparjuurta. Takana maniokin juuria (yucca, cassava)

Yrttejä.

Fenugreek, eli sarviapila, oikealla kurkuman juuria.



Parsaa on tarjolla vuoden ympäri, samoin munakoisoa. Uutta suosikkiani, okraa, ei aina kaupoissa tuoreena ole (ei kuvaa talla kertaa)

Papuja, parsaa, eri varisia  munakoisoja

Ja sitten sienet, joista pienet portabellat (portobellot, bellot, bellat; toinen nimi myös crimini tai cremini)  ovat erityisesti herkkuani!  Ne ovat ruskeita herkkusienia, joiden maku on voimakkaampi ja minulle mieleisempi kuin tavallisten valkoisten herkkusienien. Ne kasvavat myös suuriksi, ja me mielellään grillaamme jättikkokoisia lakkeja. Suurimmat ovat jälkiruokalautasen kokoisia. Niita myydään kokonaisina tai viipaloituina. Hyvia myös pannulla paistettuina pihvin kaveriksi!

Muita suosittuja sieniä ovat siitakket (shiitake) ja osterivinokas (oyster mushroom). Kantarelleja (chantarelle) on kuivattuina, samoin huhtasienia (morel mushroom). Costcossa oli tasan yhtenä syksynä tuoreita kanttarelleja. Innostuin kovasti, ostin useita pakkauksia ja tein mm. keittoa. Sitten sen jälkeen en ole niita enää myynnissa nähnyt. Toivottavasti kesällä lähistolla avattava Whole Foods Market ottaa niita syksyn valikoimiin.

Valkoisia ja ruskeita herkkusieniä

Isompia herkkusienia, viipaloituina, täytettyinä ja kokonaisina

Ylähyllylla kuivattuja sienia kuten kanttarelleja

Keskella kokonaisia portabellan lakkeja (suht pienia!)

Sienien vieressa on sitten aasialaisia aineksia, muun muassa tofua. Sitä on sekä kiinteää että juoksevaa (silken tofu). Tofua olen ostanut pari kertaa, ennenkuin onnistuin kehittamaan allergian myos soijalle. Jippii!





Osa 4 tulee sitten alkuviikosta (toivottavasti, ensi viikko on kiireinen), siinapä asiaa  mm. leivonnaisista ja muista makeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti