lauantai 16. toukokuuta 2015

Suosittuja Amerikkalaisia ruokatavaroita - osa 2: Aamiaistuotteita


Tässäpä vähän asiaa amerikkalaistyylisista aamiaisruuista. Huomasin, etta minulla on niin paljon kuvia ja asiaa ruokatavaroista, etta tarinaa tulee viela ainakin pari osaa lisää tämän jälkeen.  Mutta ensin siis taklaan aamiaisen.

Amerikkalainen aamiainen on aika erilainen kuin suomalainen.  Aamulla puuroa ehkä syödaan molemmissa maissa, ja muroja. Täällä aamiainen on kuitenkin huomattavasti epäterveellisempi. Eka kertaa USA:ssa vieraillesasni  menin hotellin lähella olevaan Bob Evans -ravintolaan aamupäivällä. Aikomukseni oli syäda iso salaatti varhaiseksi lounaaksi. Tuohon kellonaikaan lounasta ei kuitenkaan viela tarjoiltu, vaan piti tilata aamiaista.  Minun olisi pitanyt tuo arvata, edellisen aamun vierailu McDonaldsiin oli tuottanut samanlaisen tuloksen: ei hampurilaisia noin aikaisin, mites olisi aamiaisannos.

Varsinaisen ravintolan aamiainen oli selvästi korkealuokkaisempi ja isompi kuin pikaruokapaikan - ja tietysti kalliimpi.  En enää muista millainen valikoima ruokalistassa oli, mutta annokseeni kuului muun muassa pino pannukakkuja. Amerikkalaistyylisia, ei siis mitaan lättyja tai suomalaista makean kanssa tarjottavaa pakkukakkua. Paksuja kuohkeita lättysia, jotka tulivat siirappikannun kanssa. Päällimäisena oli klöntti vaahdotettua voita. Pannukakkupinon vierassä oli munakokkelia ja viisi pientä harmaata makkaraa.  Ruokamäärä vastasi tukevaa päivällista! Tarjoilija kävi kyselemassa joka viiden minuutin valein, etta tarvitsenko jotain. Silloin ihmettelin etta mitä hemmettia, eikö täällä saa syödä rauhassa. Nykyään tuntuu, etta paikassa on huono palvelu, jos tarjoilija käy pöydässä vain kerran, pari ruokailun aikana.

Pannukakut siis ovat tyypillista aamiaisruokaa, ainakin jos syöt aamiaisen ulkona (kenellä on aikaa ja varaa syöda aamiainen ravintolassa aamuisin? Ymmärrän pikaruokapaikkojen aamiaiset:  haet aamiaisen ja kahvin take-out -ikkunasta ja nassuttelet sen autossa matkalla täihin).  Bisquick on pannukakkujauhetta, lisäät vain maitoa ja munia, ja paistat. Siinä mielessa hyvä tuote, että voi tehdä siita myös suolaisia leivonnaisia tai käyttää esim, leivityksessä  (Betty Crocker -tuote). Pannukakkusiirappi on yleensä tummaa. Parempi vaihtoehto olisi vaahterasiirappi. Mina en kuitenkaan ikinä ole tottunut syömään aamulla mitään makeaa, niin että tämä jää välistä.


Pannukakkuja saa myos esim. suklaalastuilla maustettuna. Hungry Jack on toinen suosittu merkki (pannukakku- ja vohvelimix). Pannukakkuja, kuten myös aamiaisvohveleita saa myös pakastettuna.




Aunt Jemima -merkki on suosittu. Vieressa Meijerin omaa (generic) tuotetta.

Ylahyllylla mm. mustikka- ja mansikkasiirappia.

Itse aikanaan Suomessa söin ruisleipääa aamiaiseksi joka aamu. Täällähän kunnon ruisleipää ei tunneta. Valkoinen vehnäleipä on se suosituin. Leipää ja sämpyloitä saa joko teollisesti pakattuina, leipä valmiiksi viipaloituna, tai ketjun leipomosta tulleena. Valmiiksi viipaloitua ostan joskus paahtoleiväksi. Kokojyvävehnäleipä ei maistu tai näytä juuri terveellisemmaltä kuin tavallinen valkoinen leipä. Leipomon sämpylöissä sentään on hyviä kokojyväsämpyloitä, joissa on mm. auringonkukansiemeniä. (Jos muuten vierailet täällä esim. Subway tai jersey Mike's -voileipäketjussa, kysytään usein haluatko leiväksi 'white' vaiko 'wheat'. 'White' on sitä ihan valkoista leipää, ja 'wheat' on täällä 'kokojyvaleipaa'. Eli vähän tummempaa.)

Leivät ovat Hostess-merkin ällömakeitten tuotteiden vieressa. On rusinaleipää ja kanelileipääkin.

Sita 'vähemmän epäterveellistä' leipävalikoimaa.

Kokojyvaleipiä. Maku osalla on  siirappisen makea.


Sitten ne sokeripommit: Pop Tarts! Aamiais.. torttu? Kuulostaa pahalta monessa mielessä. Nämä ovat ohuita hillolla tms, täytettujä taikinakuoria, joissa on sokerikuorrutus. Ne laitetaan leivänpaahtimeen ja paahdetaan kuumaksi (kuorrutus on niin paksu ja teollinen, ettei se sula). En ole koskaan maistanut, enka tahdo! Ei ihme, etta täällä on maailman lihavinta kansaa. En tieda, onko nämä tarkoitettu aikuisille vaiko lapsille...

Makuina tässä mustikka- tai fariinisokeri-kanelitäytteellä.
Meijerin 'generic' -klooneja: kirsikkaa, suklaafudgae, mustikkaa

Aamiaiseen saattaa makean lisaksi kuulua myös suolaista ja rasvaista osaa. Munat, erityisesti kokkelina ovat tyypillisiä. Onneksi näitä ei taida olla kovin prosessoituina versioina. Lihatuotteista sitten suosittuja ovat mm. pekoni ja erilaiset makkarat. Makkaraa on eritysta aamiaismakkaraa, on makkara'lättyjä' (sausage patty). Maku on yleensä mausteinen, vähan kuin söisi mausteista pahvia. Pari kertaa olen maistanut, ja taas kiitos ei. Jimmy Dean on iso nimi näillä markkonoilla, samoin ravintolaketju Bob Evansin omat tuotteet.

Sausage patties, valmiiksi kypsennettyjä

Makkaraa kastikkeen ja suolaisten 'keksien' (biscuit) kanssa

Raakoja sausage patties -kiekkoja

Ja jos haluat päästä helpolla, aamiaisruokia on myos valmiiksi koottuina,  pakastettuina versioina:

Eggo: vohveleita

Englantilainen muffinssi, makkaralätty, juustoa ja munia...

Täytettyjä englantilaisia muffinsseja (en ole maistanut..) ja croissantteja



Jutun kolmanteen osaan taidan laittaa asiaa ja kuvia leipomon makeista tuotteista. Lisää siis huomenna!

18 kommenttia:

  1. Hei! Kiva lukea näitä sinun postauksia.

    Onko muuten vitamiinit ja luontaistuotteet edullisia siellä marketeissa?

    Itse tilaan iherbistä tänne suomeen vitamiineja ja kosmetiikkaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla :) En osaa sanoa tarkkaan miten edullista/kallista luontaistuotteet ovat Suomeen verrattuna, kun Suomen ajoista on kauan. Minusta ne ovat kuitenkin taalla aika edullisia, ainakin kun vahan vertaa eri paikkojen hintoja. Ostan vitamiineja ja luontaistuotteita joko Walmartista tai useimmiten verkosta. Joko Amazonin kautta, tai vitacost.com'ista tai uusimmasta suosikistani pipingrock.com. Iherbissa en ole kaynyt, pitanee kayda katsomassa! :)

      Poista
  2. Hei! Tilaan iherbistä pieniä paketteja niin ei tarvitse maksaa alv- ja tullimaksuja.

    Luontaustuottteita sisältävän paketin arvo saa olla max 35,60 euroa ja kosmetiikkaa tuotteet 20,60 euroa.

    Paketit tulee yleensä 8-15 päivässä.

    Posti tuo paketit kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkaan tuota noista tulli- ja ALVeista. En tainnut itse Suomessa tilata mitaan ulkomailta, siihen aikaan verkkoshoppailu ei viela ollut niin suosittua kuin nykyaan. Taalla ALVia ei verkkosta tilatuista tuotteista perita, jos omassa osavaltiossa ei ole ko. putiikin ei-verkko-myymaloita.

      Tilaatko/kaytatko mineraalikosmetiikkaa? Itse olen siihen hurahtanut, kun puhtaassa mineraalikosmetiikassa ei ole mitaan mille olen allerginen - tavallinen kosmetikkaa ripsivareja lukuunottamatta on minulle aika pahasta. Kaikki 'voi sisaltaa' Blue-1 -varia, jolle olen kovasti alerginen.

      Poista
  3. Hei

    En ole tilannut iherbistä mineraalikosmetiikkaa.Täällä on myynnissä lumene tuotesarja josta olen kokeillut aurinkopuuteria, ei ärsytä herkkää ihoa.

    Nykyään käytän vain kajaalia ja huulikiiltoa.

    Tilasin kokeeksi kuivan ja herkän ihon iherbistä desert essencen päivävoiteen, silmänympärysvoiteen, yövoiteen ja kuorintavoiteen.

    Olen nyt käyttänyt kaksi viikkoa ja olen tyytyväinen.

    tiitu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumenen tuotteita on taalla muutamassa kaupassa, mutta en ole katsonut lapi mita kaikkea siella on. Kosteusvoidetta ostin, mutta en muuta. Ja se taisi tulla Amazonin kautta.

      Poista
    2. Onko now foodsin tuotteet suosittuja siellä?

      Tilaan iherbistä kun ovat edullisia.

      tiitu


      Poista
    3. Now Foodsin tuotteita ostan aina silloin talloin. Taalla kun on niin paljon vaihtoehtoja, ja hinnat vaihtelee eriverkkokaupoissa. Se on yleensa pitka operaatio, etta selvitan kenen tuote on halvin ja missa. Ja jos kerran olen ostanut Now Foodsia, se on hyva ja edulliset hinnat. En nyt juuri muista mita kaikkea heidan tuotteitaan minulla on. Purkit ovat kuitenkin tuttuja.

      Poista
  4. Kun aloin tilamaan tuolta iherbistä niin
    Luin suomalaisten iherb tilaajien blogeja jossa suosittelevat hyviä tuotteita.

    Pikku hiljaa löytyy ne omat suosikit.

    tiitu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meikkib tms. logit on kylla hyvia, en ole vaan muistanut lukea niita pitkiin aikoihin. Kun loysin mineraalikosmetiikan, tilasin tavraa niin paljon, etta se riittaa noin seuraavaksi kuudeksikymmeneksi vuodeksi! Minulla taitaa olla myos iso varasto Yves Rocherin naamarasvoja ja sen sellaista :)

      Poista
  5. Onko siellä myynnissä Yves Rocherin tuotteita?

    Täällä on myynnissä myös kotimaisia mineraalimeikkejä.

    Ystävä tilaa englannista.

    tiitu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yves Rocherilla on taalla versio yvesrocherusa.com - samoja tuotteita, mutta esim hajuvesista taalla ei ole myynnissa suosikkiani Cleaa. Muut tuoksut taitavat olla samoja, en tieda miksi juuri tuota ei USA:ssa myyda. Olen tilannut usein Riche Creme-sarjaa, ja mieheni tykkaa kovasti yhdesta Yvesin kasivoiteesta.

      Poista
  6. Tuolla yvesrocherusa.com:saa näyttää olevan myös luomukosmetiikkaa.

    Itse käytän nykyään vain herkän ihon luomukosmetiikkaa.

    Syksyllä tilaan kokeeksi iherbistä Aubrey organics kasvovoiteita.

    Täälläkin myydään noita Aubreyn organics tuotteita, mutta ovat puolta kalliimpia kuin iherbissä.

    Tiitu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pipingrock on uuisi suosikkini, siella on myos kasvonhoitotuotteita, en ole katsonut kovin tarkasti miten luomua se on. Nayttaa etta heilla on myos suomenkieliset sivut:

      http://fi.pipingrock.com/cart?lang=fi

      Hinnat ainakin taalla ovat halvat, varsinkin kun olen heidan sahkopostilistallaan ja saan tarjouksia! :)

      Poista
  7. Kun tilaat tuolta Pipingrockista niin meneekö monta päivää kun saat paketin ja tuleeko paketti kotiin?

    tiitu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. paketti lahetetaan yleensa heti tilauksen jalkeisena paivana, elim olen saanut sen tanne Ohioon ihan muutamassa paivassa, ja taalla kannetaan kaikki paketiti kotiin (jatetaan kuistille jos ei mahdu postilaatikkoon, mutta ne ovat yleensa aika pienia paketeita ja postinkantaja tunkee ne laatikkoon)

      Poista
  8. Tervehdys,

    Kiitokset kiinnostavasta blogista! En meinaa vieläkään uskoa, että Seiskan kautta löytyi tällainen aarre. :)

    Itse olen suosinut luomua aikalailla kaikessa jo yli viisi vuotta, mutta kerran haksahdin K-Marketin amerikkalaisella hyllyllä. Ostin Pop Tarts-paketin silkasta uteliaisuudesta (hyi minä).
    En saanut ensimmäistäkään torttua alas, teollinen maku oli niin läpitunkeva. Onneksi onnistuin lahjoittamaan loput "herkut" eteenpäin... Seuraava kokeilija tosin laittoi "hyvän" kiertämään vielä uudelleen - Pop Tartsit eivät saavuttaneet suosiota!

    Edellä mainitulla ostosretkellä hairahdin myös minttupastilleihin, nimi taisi olla Icebreakers ja maku Wintergreen tai vastaava. Tämä kokeilu oli vielä onnettomampi... Pelkkä avatusta paketista levinnyt pastilleiden löyhkä riitti aiheuttamaan puistatuksia. Ja maku - yhhhhhhhh. Tuntui kuin olisi imeskellyt suuvedessä uitettua Wunderbaum-lätkää.
    Palasin luonnollisten tuotteiden turviin pikaisesti. :D

    Mutta mutta, kiitos vielä kerran, blogiasi on ilo lukea (ja katsella), varsinkin kun suomesikin on edelleen niin loistavassa terässä. :)

    Niina

    VastaaPoista
  9. Kiitos kiitoksista, tulee aina hyva mieli kun saa mukavaa palautetta :)

    Taalla on tosiaan joitain tuotteita, joita en aio kokeilla. Kunnon pastillien puute on ihan tosiasia, nyt olen loytanyt internetista ksylitoliminttupastilleja, ja niita sitten popsin. Pysyy hampaat kunnossa ja maku on ihan OK. Kaupoissa en ole viela ksylitolia nahnyt, verkosta sita saa monissa muodoissa.

    Kerran tuli miehelle vahingossa ostettua vakevan kanelin makuista hammastahnaa.. Se meni roskiin! Taalla on myos tulisia kanelipastilleja! Ei kiitos!


    Mutta aina tallaisia pikku ihmeita tulee vastaan, ja niista on ollut kiva kirjoittaa.

    Minulla oli pitkaan tehnyt mieli kirjoittaa pikku blogia, ja tuumin, etta Seiska on mukava aloituspaikka. Siella kay aktiivinen joukko ihmisia, eika blogi havia ihan tyhjioon. Ja kun kerran sain positiivista palautetta, oli hyva laajentaa sita tanne blogspotiin, kun tanne saa kuvia!

    Muutamakin aktiivinen lukija tekee tasta vaivan arvoisen, siis viela kerran kiitos! :)

    VastaaPoista