Ovennuppien ihmeellisyyksiin olen joutunut tutustumaan täällä ollessani. Selvästi ovenkahvat ovat vähemmistönä, ainakin kodeissa. Toki kahvoja olen nähnyt, mutta lähinnä toimistoissa, tai muissa yleisissa paikoissa. Ehkäpä niita saisi kotiinkin, jos haluaisi maksaa enemmän. Nuppeihin on kuitenkin totuttava.
En ole suuri nuppien ystävä. Ensinnäkin, jos haluaa avata oven, täytyy käyttää kättä, siis sormia ja kämmentä. Tämä on erityisen harmillista, jos kädet ovat likaiset. Ja hankalaa, jos kädet ovat rasvaiset. Myos melko mahdotonta, jos yrität päästä esim. autotallista sisään ja kannat 25 kilon pussia koiranmuonaa.
Nuppia voi sentään vääntää joko myötäpäivään, tai vastapäivään. Mutta sitä täytyy vääntää. Nuppien ihmeellisyksiin tutustuin ensimmäista kertaa eräänä kesänä täällä lomaillessani, kun asuin pienessa motellissa (hotelleissa ja isommissa motelleissa oli kahvat). Motellin ovea en voinut, tai osannut lukita avaimella. En enää muista tarkalleen, mika oli vikana, mutta se liittyi nuppiin. Jouduin juoksemaan omistajien luo, ja kysymään miten saan oveni lukkoon. Tama oli tosi spesiaali nuppi, en sen jälkeen ole tavannut ihan yhta hankalakayttöistä..
Nuppien kanssa voi kuitenkin tehdä kaikenlaista. Alla oleva kuva on ovesta, joka johtaa autotalliin. Nupissa on pieni 'kieli' tai eh, nuppi.. Kun tämä pikku uloke on pystysuorassa, ovi EI ole lukossa. Kun sen kääntää vaakasuoraan, ovi on lukossa, ja nimenomaan vain ulkopuolelta, autotallin puolelta. Tämän opin kantapään kautta. Jossain välissä tässä talossa asumisen alkuaikoina päätin, etta laitan tuon autotallin oven lukkoon ollessani kotona (vaikka autotallin nosto-ovi oli kiinni). Kun ovi on lukittu tuolla tavalla, et huomaa mitään, kun aukaiset oven. Mutta kun laitan sen kiinni ja olet siellä autotallin puolella, se on lukossa. Olen siis onnistunut lukitsemaan itseni autotalliin.
Ovi EI lukossa |
Ovi lukossa |
Autotallista kylla pääsee ulos, mutta siis vain ulos. Ja se ei auta kun ulko-ovet ovat lukossa. Onneksi oli kesä. Jouduin juoksemaan pitkin naapurustoa ja rimputtamaan useaa ovikelloa, ennenkuin löytyi kotona oleva naapuri, jolta sain lainattua puhelinta. Mieheni ei ollut hirmuisen ihastunut, kun joutui tulemaan kotiin ja avaamaan minulle ulko-oven kesken työpäivän.
En ole pelleillyt tuon oven lukon kanssa sen jälkeen. Ja jos pelleilen, minulla on avaimet mukana. Suomessa jokaisessa kodissani oli aina Abloy-lukko, joka lukittuu, kun oven sulkee. Niinpa aina ennen oven sulkemista tapahtui taskujentaputtelutanssi, kun piti varmistaa että avaimet oli mukana. Täällä tuo tapa jäi pois, kun ulko-ovi pitää lukita avaimella. Eli jos unohdat avaimet, voit vain napata ne mukaan ja sitten voit lukita oven. Jos lukitset. Ihmeellisen iso määrä ihmisia täällä ei lukitse oviaan, edes yöksi! Minä saatan tehdä puutarhatöitä etupihalla, käydä postilaatikolla, tai käyttää koirat pikapissalla ihan talon lähellä, ja nämä ovat ainoa tapaukset, jolloin en lukitse etuovea.
Etuoven lukitus sisäpuolelta tapahtuu kääntämällä ovessa aukaisunupin yläpuolella olevaa pikku 'vipua'. Vipu oikealle - ovi lukossa. Vipu vasemmalle - ovi ei lukossa. Ulkopuolella on sitten vain avaimenreika jolla tuo 'vipu' kääntyy. Nykyään alkaa olla jo lukkoja jotka voi lukita kännykän välityksellä, tai keypadilla.. mika se on suomeksi? Näppäimistö? Näppäimet? Numerolukko? Apua?
Ovi lukossa |
Ovi EI lukossa |
Kylppärien ja vessojen ovien nupit ovat myös erilaisia. Vessan sisäpuolella nupissa voi olla, ehhh, nappi. Painike.. Joka painetaan sisään, kun ovi halutaan lukita. Ensi kertaa tuttujeni kodeissa vieraillessa vessan oven lukitseminen oli lähinnä mysteeri. Vaikka se nappi on painettu sisään, ovi avautuu sisältäpäin kun käännät nuppia. Eli se aukeaa oli se ollut lukossa tai ei. Yleensa alkuaikoina vessassa käydessäni roikuin toisella kädella kiinni nupissa, ihan varmuuden vuoksi.
Ovi EI lukossa |
Ovi lukossa |
Näitä nuppeja on myös mm. makuuhuonen ovessa. Nupin ulkopuolella on pieni reikä, lahinna hätätilanteita varten. Jos ovi on lukossa, sen saa auki ulkopuolelta työntämällä reikään ohuen metallitikun tms.
Nupissa oleva reikä lukon avaamiseen |
Aioin laittaa tahan samaan kirjoitukseen tietoja myos pistorasioista ja töpseleistä, mutta taidan laittaa niista oman blogin, ettei tästä tule liian stimuloivaa eika kansa pysty ensi yönä nukkumaan!
Turkissa ja espanjassa kun olen lomaillut niin siellä on ovissa noita nuppeja
VastaaPoistaJa nyt taalla, heti sen jalkene kun postasin tuon 'taalla on vain nuppeja' -jutun, kahvoja nayttaa olevan joka paikassa! Vain ulko-ovissa kuitenkin.. sisalla taitaa olla vain nuppeja! :)
VastaaPoistaTämä onkin mielenkiintoinen aihe, jota yllättävän vähän käsitelty muualla. Itsekin olen ongelmissa tämän kanssa. Pystyykö ulkopuolelta mistään näkemään onko ovi sisältä lukittu? Entä miten avainta tulisi kääntää lukittaessa ovi ulkoa? Entä jos on kaksoislukko, jossa alempana tuo nupillinen ja ylhäällä tuollainen vivullinen?
VastaaPoistaUlkoapäin, tai siis oven ytoiselta puolelta ei näe, onko ovi lukossa vaiko ei. Avain kääntyy vähän sen mukaisesti, mitä sillä tehdään. Meidän ulko-ovessa on nykyisin kaksi lukkoa. Ylempi on tuossa yhdessä kuvassa näkyvä salpajuttu, ja se lukittuu avainta vastapäivään kääntämällä, sillä avain ikäänkuin työntää lukonkielen ulos ja lukitusaukkoon.
PoistaNoissa lukoissa, joisa on se pieni kieli (toiseksi ja kolmanneksi ylin), avain kääntyy lukittaessa myötäpäivään. Vaian kääntyy lukittaessa vain yhteen suuntaan, avattaessa toiseen, ja jokainen lukko kai pitää vain tutkia erikseen kumpaan suuntaan se kääntyy. Näiääs pienikielisissä lukon kieli on aina ulkona, mutta painuu sisään, kun nupoista vääntää. Avaimella se saadaan pysymään ulkona, eli vaikka nupista yrittää vääntää, nuppi ei väänny ja ovi pysyy lukossa.
Kahvoja alkaa olla nyt enemmän myynnissäkin. Ehkä seuraavaan taloon, tai kun uusitaan lukkoja, laitetaan kahvat. En tosiaankaan ole nuppien ystävä! :)