sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Oravantorjuntaa



Pihalla käy parhaimmillaan neljä oravaa yhtä aikaa, ja useimmiten ne parkkeeraavat lintulaudoille. Siinä sitten syödä mussuttavat, eivätkä linnut pääse apajille. Niinpä vihdoin päätin kokeilla squirrel domeja, eli oravakupuja. Aikaisemmin virittelin  lautojen ketjuihin muovilautasia, mutta ne eivät estäneet mitään.

Kuvut eivät valiettavasti olleet kovin suuria, mutta tulokset ovat olleet suhteellisen hyviä! Siemenkakulla en ole nähnyt yhtään oravaa kuvun asennuksen jälkeen. Lintulaudalla istuvien oravien määrä on vähentynyt, mutta yksi näyttää vielä olevan sen verran nokkela, että se pääsee laudalle!

Kupu näyttää estävän pääsyn suoraan ylhäältä, mutta osa kurreista on sen verran kovin pomppimaan, että se loikkasivat laudalle maasta, tai läheisiltä oksilta. Olen nyt nostanut lautaa vähän, vaihdoin ketjun koukkuun ja leikkasin pois lähioksan, ettei siitä pääse loikkaamaan. Yhä se yksi kurre näkyy laudalla syömässä silloin tällöin! En vain ole vielä saanut bongattua, että mitä metodia kurre käyttää. Mutta se on varmaan sinnikäs yrittäjä! Kai minakin yrittäisin päivät pitkät, jos olisin orava. Toivon kuitenkin, että se antaa periksi. Naapurit alkavat kohta ihmetellä, mitä pihaltani kaikuvat 'Kurre perkele!' -huudot tarkoittavat!


Loput oravat näyttävät ymmärtävän asian, ja keräävät ruokansa maasta:


Lopuksi taas pari videota. Ensimmäisellä videolla en ollut vielä muuttanut lintulaudan paikkaa, ja orava pääsee siihen suht'  helposti. Toisella sitten näkyy jo turhautuneempi kurre!



4 kommenttia:

  1. Jos haluat katsoa elämää kurre-perspektiivistä niin tässä on kurren itsensä kuvaamaa videota:
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3110984/A-day-life-squirrel-Cheeky-rodent-steals-GoPro-takes-adventure-trees-Montreal.html

    Itseasissa näitä kameroita nappavia oravia löytyy netistä useampiakin.
    Sinullahan on myös GoPro? Uskallatko antaa kurren lähteä videointireissulle? :D
    T. Strippis

    ps. mitä tykkäsit parsasta höyrykääressä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha, mahtavaa matskua! Go orava! Kissoihin ja koiriin kiinnitettyjen GoPro-kameroiden videoita olen nähnyt, en oravien :) Joskus on tehnyt mieli laittaa se Kimin pantaan, kun en aina ihan luota siihen, kun se on yksin. :)

      Parsasta tuli eka yrityksellä ehkä vähän liian kypsää ja pehmeää. Ohje taisi olla 800 W mikrolle, ja en ajatellut, että meidän on ainakin 1000W. Pitää ostaa lisää parsaa ja laittaa vain 3 minuutiksi. Nyt laitoin 4 minuuttia, parsaa oli kyll n. 4 oz, mikä oli ohjeen määrä. Tämä parsa oli myös hentoista.

      Mutta tosi helppo ja nopea käyttää, tykkäsin kovasti! Kokeilen uudestaan parsalla, ja jos menee vieläkin yli, laitan siitä keittoa :) Nyt vain pitäisi käydä Costcossa, siellä on tuhtia parsaa!

      Poista
    2. Hölmö ohje! 4 minuuttia on aivan varmasti ihan liikaa.
      Itse microtan 900w ja 1 minuutti (kahden ihmisen annos eli 1/2 nippua). Hyvä keino oikean ajan löytämiseksi on laittaa vaikka aluksi 1 mins ja kokeilla kypsyys. Jos on liian napakkaa niin hieman lisää microa. Pitkät vihreät pavut (pensaspavut) toimii myös hienosti höyrykääressä.
      T.Strippis

      Poista
    3. Ohoh! Kylläpä tuli liikaa aikaa ja tehoja! Kiitos vinkistä. Ensi kerralla aloitan minuutilla. Nyt on kotona iso määrä parsaa, tulin juuri Costcosta, ja sieltä ei mitään saa pieninä määrinä.

      Eiköhän se oikea valmistusaika löydy pikaisesti. Ja pahus, nyt kun mainitsit, unohdin ostaa papuja. Edelliset olivat meneet huonoiksi. No, loppuviikosta..

      Poista