keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Lamb chops - lampaankyljyksiä


Maanantai oli Martin Luther Kingin päivä, ja miehelläni se oli vapaapäivä - pankit, postit sekä virastot, laitokset ja koulut olivat kiinni. 

Wikipediasta taas kopioituna: Martin Luther King Day on Yhdysvalloissa kansallinen vapaapäivä, joka on omistettu kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King, Jr. muistolle. Päivää vietetään tammikuun kolmas maanantai, koska se on maanantai joka sattuu lähimmäksi Kingin syntymäpäivää (15. tammikuuta). Ronald Reagan allekirjoitti muistopäivän laiksi vuonna 1983 ja sitä vietettiin ensimmäisen kerran 20. tammikuuta 1986.(https://fi.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_Kingin_p%C3%A4iv%C3%A4)

Yleensä kun mies on vapaalla arkipäivänä, yritän kokata vähän paremman aterian. Tänä vuonna  meillä jäi hääpäivä viettämättä, kun sinä päivänä Susi-koiran elämä loppui. Ajattelin, että nyt kun Susin tuhkat ovat kotona, elämä alkaa voittaa, ja ainakin syödään hyvin. Tai ainakin yritän laittaa jotain juhlavampaa. Itkua tuppaa aina vielä tulemaan, mutta auttaa, kun on jotain tekemistä!



Päätin kokeilla lampaankyljyksiä. Vähän epäillen, sillä aikaisemmat yritykset lampaan kanssa ovat epäonnistuneet aika surkeasti. Olen pari kertaa yrittänyt laittaa lampaanjalkaa. Liotin sitä kyllä maidossa, tein kaiken mahdollisen, mitä ohjeet käskivät. Ja silti se maistui suulliselta villaa. Telkun kokkausohjelmissa kyllä olen nähnyt lampaankyljyksiä,  eikä kukaan valita niiden mausta. Niinpä ostin Costcosta uusiseelantilaista lammasta, lamb rack, mikä se nyt on? Haista kukkanen, Google translate, karitseteline ei nyt pidä paikaansa! Mutta siis koko rivi lampaan kylkiluita lihoineen.. Kuvista selviä. 

Suomessa en koskaan edes yrittänyt kokata lammasta. Maistuuko suomalainen lammas samalta kuin uusiseelantilainen?  Ja olisiko amerikkalainen erilaista?  Luultavasti megakokoisia kyljyksiä, ainakin jos Texas tuottaa lampaita... Mutta siis tämä kokeilu oli uusiseelantilaisella. Poistin vähän ylimääräistä rasvaa (talia? ) ennen paistamista. Ja tietääkö kukaan, mistä villan maku johtuu?  Maistuuko villa joissain osissa enemmän, ainakin kyljykset olivat täysin villalta maistumattomia, hermoilin siis turhaan!



Valitettavasti yksittäiset kyljykset leikkasin kaikki eri paksuisiksi, pala ei ollut helpoin leikata. Eli ne myös kypsyivät eri aikaan. (Ensi kerralla laitin vain koko rib rackin uuniin, ja leikkaan erillisiksi paloiksi vasta kypsennyksen jälkeen). Osa oli medium well, muutama sentään vain medium. Tavoite oli medium-rare. Mutta siis eka yritys! Paistotuloksesta riippumatta liha oli oikein mureaa, mehevää ja maukasta!






Mausteeksi laitoin vain suolaa, pippuria, valkosipulia ja tuoretta rosmariinia. Kastikeeseen tuli sitten tuoretta rosmariinia, valkosipulia, kanalientä, pippuria ja voita. Lampaan tarjosin paahdettujen perunoiden ja valkoisen parsan kanssa.




Lautanen ei ole kaunein mahdollinen, mutta maukas! Olin iloisesti yllättynyt! Ensi kerralla vain lyhyempi paistoaika, eli joko koko rack uuniin, tai ostan valmiiksi paloiteltuja kyljyksiä. Namia joka tapauksessa!

6 kommenttia:

  1. Mielestäni rack of lamb on suomeksi lampaan kare. No sama se. Kiva, että onnistuit! Valkosipuli+tinjami+hunaja ovat klassiset mausteet lampaalle.

    Teen itse lammas harvoin (liian harvoin) ja jos teen niin sitten valmiiksi trimmattuina "tikkareina". Laitan yhden linkin jossa, yllätys yllätys, kokkaaa iki-ihana M. Stewards itse!
    http://www.marthastewart.com/319359/lamb-lollipops-with-green-goddess-mint-d

    Itse en ole tuota reseptiä kokeillut, mutta siinä on sinulle vinkkinä tuo minttu. Teen usein kastikeeksi jugurtti (maustamaton bulgarian jugurtti) pohjaisen minttukastikkeen. Siis kylmä kastike. Ihan vaan jugurtti, paljon minttua, valkosipulia, hunajaa, suola, mustapippuri. Ehkä tinjamia riippuu fiiliksestä.
    Toimii hienosti muuten vaikka ihan lihapullien kanssa. Helppoa ja kevyttä.

    Pidät ilmeisesti parsasta. Samoin. Eli lisää vinkkejä tulee tässä halusit tai et :) Teen parsani nykyään lähes aina (ellen grillaa) höyryttämällä ne kätevästi höyrykääreessä mikrossa. Kuullostaa kamalalta, mutta takaan, että tulos on erinomainen.
    Tsekkaa: http://ruoka.fi/keittiovalineet/lekue-hoyrykaare-koekaytossa
    Minulla on juurikin tuo Lekuen kääre. Teen siellä myös pensaspavut jne.
    T.Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta! kun tuli ihan hyvä tulos jo eka yrityksellä, kokkaan sitä varmaan uudelleen aika pian! Linkit resepteihin käyn kyllä katsomassa :)

      Ostin jo tähän yritykseen tuoretta minttuakin, utta päädying reseptiin, jossa oli vain rosmariinia. Tuo kastike kuulostaa hyvältä. Voisin kokeilla, kun kerran minttua on jääkaapissa!

      Häyrykäärevarmaan helpottaisi, parsan kanssa uunissa laittaessa siitä tule ejoskus liian pehmeää, joskus ei tarpeeksi kypsää. Ainakin, kun pellillä on muitenkin vihanneksia, ja yritän saada kaiken valmiiksi kerralla.

      Amazonissa on 1-2 hengen malli myynnissä n. 27 dollarilla. Ja Sur La Table myy 24 taalalla. Taidan käydä liikkeessä katsastamassa, kun meillä pitäisi olla yksi juuri Eastonissa. Kiitos vinkistä! :)

      Poista
    2. Moi taas,
      höyrykääreellä onnistuu aina. n. 1min mikrossa. Hieman vaan oliiviöljyä (ei pakko voi pikkuisen ripotella vettäkin höyristymistä auttamaan) ja suolaa pintaan. Tai mitä haluaa.

      Noi lammas lollipopsit on muuten kiva tehdä kun ne voi vaikka grillata erikseen ja tuloksen seuranta helppoa. Uunissa en ole niitä tehnyt, pannulla kyllä kun talvella ei ilkeä grillata ulkona.
      Hyviä kokkauksia!
      T: Strippis aka Densolokki

      Poista
    3. Unohdin tuosta Minttu-jugurtti kastikkeesta, että jos pitää soijasta, kuten minä, se sopii hienosti suolan sijaan. Sen saa tasaisemminkin kastikkeeseen :)

      Poista
    4. Kiitos, kokeilen kstiketta heti, kun käyn kaupassa ja ostan jugurttia. Meillä ei ehkä ole bulgarian jugurttia, kreikkalainen varmaan käy? Sitä on täällä kjoka paikassa :)

      Voi kyllä olla, että menee ensi viikkoon. Hamstrasin eilen paljon mahdollista lumiviikonloppua varten niin että kauppaan ei tarvitse heti lähteä!

      Ja kesällä varmasti grillataan lammasta, ihanaa!

      Poista
    5. Tilasin juuri tuon höyrykääreastian Amazonista, Löysin myyjän, jolta sain sen 25 taalalla. Esitteklyvideon mukaan sen voi laitaa jopa tavalliseen uuniin.

      Nyt vain odotellaan sen tuloa ensi viikkoon, ja parsaa pitää käydä ostamassa! :)

      Poista