torstai 28. tammikuuta 2016

Rack of Lamb - Lampaankare, yritys 1



Ensimmäinen yritys kokonaisen lampaankareen valmistuksessa. Aikaisemmin postasin samasta palasta tekemäni yksittäisten lampaankyljysten sujumisen. Nyt täytyy sanoa, että kokonainen lampaankare (kiitos Strippis) onnistui kypsyydeltään paljon paremmin! Tämän kokkasin eilisiltana, eli keskiviikkona. Netflixistä oli tullut Fantastic Four (mikä ei ollut yhtä paha kuin kritiikit luulottelivat), nautimme keskellä viikkoa ihan ylellisen illallisen elokuvan kera!

Lammas on samaa uusiseelantilaista, Costcosta, kuin aikaisemminkin. Aloitin voitelemalla koko homman oliiviöljyn, valkosipulin ja tuoreen rosmariinin yhdistelmällä (sekoitin tehosekoittimessa tasaiseksi mössöksi).  Annoin olla huoneenlämmössä noin 45 minuuttia. Lammaspalan suolasin ja pippuroin enne paistamista.





Tämän jälkeen kuumensin uunin 450 F/ 232 C /asteeseen, ja laitoin lampaan uuniin paistumaan. En enää muista kauanko kesti saada sisäinen lämpötila 120F/49 C asti. Ainakin yli 20 minuuttia, kauemmin kuin resepti lupaili. 

Sen jälkeen otin lampaan pois uunista ja peitin foliolla. Annoin tasaantua 10 minuuttia, ja tänä aikana sisäinen lämpötila kohosi about 140F/60 C asti, eli liha oli vielä suunnilleen medium rare -asteella.

Valmis kare uunista otettuna.


Kaveriksi laitoin perunamuusia (josta tuli vähän liian löysää.. mutta makoisaa), parsaa uunissa (Lekue Steam case -juttu tuli postissa vasta tänään!) Tein taas myös kastiketta: kanalientä, valkosipulia, tuoretta rosmariinia, sitruunamehua, suolaa, pippuria. Suurustin sen tilkalla kevytkermaa ja maissijauhoa.

Sitten leikkelin lampaan annospaloiksi ja annos oli valmis. Kuvissa ei ehkä kaunein, mutta ihan onnistunut. Ensi kerralla kokeilen ruskistaa lampaan pannulla pikaisesti ennen uuniin laittoa, rasvakerros on aika paksu (vaikka taas poistin sitä vähän) ja on varmasti parempi, jos se saa kunnon pannun lämpöä! Maku oli kuitenkin hyvä, suussa sulavan pehmeää!

En yleensä kokkaa näin ylellistä/erikoista tavallisina arkipäivinä. Nyt kuitenkin 

a. Haluan lampaan ohjeen täydelliseksi pääsiäsiseen mennessä. Niin että kerrankin voin kokata pääsiäislammasta, ja saada siitä namia! Pitää siis harjoitella

b. Olo on ollut surkea ja itkuinen koiran takia jo pari viikkoa. Halusin ainakin piristää miestä elokuvaillalla ja hyvällä ruualla, vaikkakin keskellä viikkoa.


Annos valmis pöytään vietäväksi.

2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä! Kypsyys on kuvien mukaan sellainen mihin itse pyrkisin. Kirjotin Seveniin, että ehkä kannattaa ottaa huoneenlämpöön parikin tuntia ennen valmistusta. Otan itse pihvitkin 2 tuntia etukäteen lämpiämään. Mutta en ala mitenkään sinua neuvomaan, olet satavarmasti parempi kokki kuin minä :)
    Tänään on muuten perjantaina päivällinen kahdesta alkuruoasta. Kampasimpukoita ja parsaa holladaise-kastikkeella ja perään valkosipuli-sinihomejuusto etanat. Juomaksi Chablis.
    T: Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Medium Rare on yleensä se tavoite, myös pihveissä. Itse en uskalla ottaa lihaa lämpiämään ennenkuin puoli tuntia ennen kokkausta. Täällä on niin peloteltu pilaaantumisesta ja vaaroista. Mutta varmasti tunti on turvallinen aika, ainakin kun kyse on pihveistä tai lampaasta. Ensi kerralla taidan ottaa tuntia ennen :)

      Parsaa on jäljellä vielä puoli nippua, ajattelin kokeilla sitä höyrykeitintä lauantaina, ja laittaa parsaa, kun aiomme grillata pihvit! Nam!

      Ja vesi tuli kielelle noista alkuruuista. En ole varma olenko maistanut kampasimpukoita! Olen suuri seafoodin ystävä, mutta Ohiossa nyt ei ole suurimmat tai tuoreimmat valikoimat. Costcossa olen kyllä simpukoita nähnyt. Mutta en ole ostanut, kun en ole varma osaisinko laittaa. Paellassa taisin niitä syödä Floridan lomalla :)

      Ja etanat.. niitä olen aina halunnut maistaa, mutta eipä ole eteen tullut! Valkosipulin kanssa.. rakastan myös valkosipulia! Ja sinihomejuustoa! En ihan sitä voimakkainta, mutta mieto sinihomejuusto on nam!

      Täksi illaksi taidan laittaa ihan joko junttimaista kanarintaa tai possun ribsejä.. pitää katsoa läpi päiväykset. :)

      Poista