lauantai 23. tammikuuta 2016

Yhdysvaltain itärannikon lumimyrsky ei ole osunut Columbukseen - ainakaan vielä

 
Odotin eilen tänne ainakin jonkin verran lunta, itärannikkohan on nyt jo aikamoisen lumikaaoksen keskellä. Eilen ei kuitenkaan näkynyt muutamaa hiutaletta enemmän. Nyt lauantaiaamuna on sama tilanne, jokunen aste pakkasta, mutta ei lisälunta. Ohion kaakkoisosassa lunta kuitenkin tuli sen verran reippaasti, että paikallisia 'lumihälytyksiä' jouduttiin antamaan.

Lumisateiden johdosta annettavia 'snow emergency' -hälytyksiä on kolmea eri astetta:

Level 1, eli taso 1 tarkoittaa sitä, että tiet voivat olla lumen peitossa, jäisiä tai lunta ajelehtii pitkin tien pintaa. Tiellä liikkujia kehoitetaan olemaan hyvin varovaisia.

Level 2: Tiet voivat olla hyvin jäisiä, irtolunta tien pinnalla tms. Liikkeellä pitäisi olla vain jos se on välttämätöntä. Ota yhteyttä työnantajaan saadaksesi selville, pitääkö töihin mennä. Autoilijoiden pitää ajaa erittäin varovaisesti.

Level 3: Tiet on suljettu muilta kuin hätäajoneuvojen kuljettajilta. Kenenkään ei pitäisi olla tien pällä, ellei kyseessä ole täysi välttämättömyys. Tiellä ilman pätevää syytä ajava voidaan pidättää.

Tason 1 olosuhteita sattuu aina silloin tällöin joka talvi. Itse olen joutunut menemään töihin keskellä level 2 -olosuhteita, ja se ei ollut hauskaa! Pikkuteillä oli silloin aamulla jo parikymmentä senttiä lunta, ja ainoastaan yksi ajoura keskellä tietä (tien päällä oli siis muitakin kuin minä). Onneksi muita ei juuri  ollut liikkeellä aikaisin lauantaiaamuna ennen seitsemää. Luulen, että pikkuteillä autoni olisi juuttunut lumeen, jos vastaan olisi tullut liikennettä ja olisin joutunut siirtymään sivummalle.

Päätinkin, että en pysähdy, olipa punaisia valoja tai ei, sen verran kamalassa kunnossa tiet olivat, eikä tietenkään mitään talvirenkaita. Pääsin turvallisesti töihin, ja jopa onnellisesti kotiin töitten jälkeen. Ja kotiin päästyäni pihalla oli noin puoli metriä lunta, joka oli lapioitava ensin pois ennenkuin pääsin autotalliin. Pirulainen työnantaja.. olisi vaan pitänyt sanoa, että en pääse töihin, kun soitin ennen lähtöä. Koko tavaratalossa meitä työntekijöitä, jotka olimme tarpeeksi hulluja tullaksemme paikalle oli kahdeksan! Ja ihmisiä kävi ostoksilla!  Pysykää kaikki kotona, jos lunta on tullut muutamaa senttiä enemmän yhden yön aikana!

No, level 2 voi olla jo aika huono tilanne. En muista kuinka usein Columbuksessa olisi ollut level 3 -tasoa. Ei ainakaan silloin, kun olisi pitänyt päästä ulos talosta. Tällä hetkellä kuitenkin Ohiossa on muutama piirikunta jo level 3 -tasolla, useita leveillä 2, ja paljon level ykkösiä.

Lumikuvia kun nyt ei ole, tässä taas vähän pihan vieraita. 

Amerikannakkeli








Oravia pihalla käy ainakin kolme

Karoliinantiainen


Kardinaalirouva


3 kommenttia:

  1. Lumi on ihan ok kunhan A) sitä ei tule heti kerran ihan hemmetisti. B) se ei ole suojalunta. Kevyttä pakkaslunta heittlee miten paljon vaan (melkein) ,mutta raskas suojalumi onkin jo sitten ihan eri juttu.

    Toivottaa, ettei pahin myräkkä osu sinne.
    Joulun tienoilla New Yorkissa oli +20 C ja nyt -5 ja hemmetisti tulee lunta. Melkoisia vaihteluita.
    T. Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä meillä lunta on maassa ihan muutamia hippuja, ja sääennusteen mukaan lisää on luvassa vasta tiistaina! Yleensä muutaman kerran vuodessa sitä tulee niin paljon, että pitää ruveta lumitöihin. Paitsi viime talvena sitä tuli usein..

      Onneksi lumitöitä ei tarvitse tehdä kovin paljon. Oma ramppi autotalliin pitää luoda, etukuisti ja rappuset, ja jalkakäytävä. Osa täällä ei kuitenkaan luo jalkakäytäviä, niin että koirien kanssa on hankala joskus kulkea, kun puolet jalkakäytävistä on puhtaita, ja puolet on ihan lumisia ja niissä täytyy rämpiä.

      Nuoskalunta minäkin inhoan. Jos tulee nuoskaa, käyn lapioimassa sitä aina parin tunnein välein niin ei ole liian raskasta. Ja nakkelen myös suolaa ajorampille. Tämä piti ottaa tavaksi, kun eräänä talvena ramppiin jäätyi ihan ohut jääkerros, enkä saanut autoa talliin. Eikä kulma ole mikään jyrkkä. Ihan pieni nousu, mutta peilikirkasta jäätä.

      Lunta on joskus ikävä.. ja sitten muistan, miten täällä ei sen kanssa pärjätä yhtään! :)

      Poista
  2. Siis ei tule heti kerrasta sitä lunta, piti sanomani :)

    VastaaPoista