tiistai 27. lokakuuta 2015

Slate Run Historical Farm - 1800-luvun farmitalo



Slate Run Hictorical Farm  on Slate Run Metro Park -puistossa oleva farmi, joka on entisöity 1880-luvun farmiksi. Siihen kuuluu talo, ja suuret tilukset. Paikka on auki aamuyhdeksästä neljään tiistaista sunnuntaisin näin syysaikaan, sunnuntaisin yhdestätoista neljään. Henkilökunta on pukeutunut tyypilliseen 1800-luvun lopun farmiperheen vaatteisin, ja he tekevät farmit puuhia myös aikakauden kalustolla.

Farmilla on paljon eläimiä, jotka ovat etenkin lasten suosiossa. Amerikkalaiset kaupunkilaislapset eivät varmaan ole kovin tuttuja farmielämään tai -eläimiin ja paikka on kiinnostava kokemus. Henkilökunta, joka koostuu sekä  palkatuista työntekijöistä että vapaaehtoisista tarinoi mielellään farmielämästä. Kuvat tässä jutussa ovat sisältä talosta. Kun astuimme sinne, olohuoneessa oli juuri meneillään tarinahetki, ja lapset kuuntelivat innokkaasti. Työntekijä kertoi siitä, kuinka pimeää huoneissa saattaa olla keskellä päivääkin, ja että taloa valaistaan öljylampuilla.

Talo on rakennettu vuonna 1865 ja Metro Parks -puisto restauroi sen autenttiseen kuntoon. Vieraat voivat kiertää olohuoneen, salongin ja keittiön. Yläkerta on vain henkilökunnan käytössä. Kukaan ei ollut kokkaamassa kun kävimme keittiössä, mutta liesi oli kuumana, ja keitiössä leijui hyvä tuoksi.

Keittiössä on tietysti liesi, muissa huoneissa takat. Seinäpaperi varsinkin olohuoneessa oli aika hurja, sillä kaikissa huonekaluissa ja matoissa oli oma, erilainen kuvionsa, ja kaikki vähän riiteli keskenään. Seinäpaperi oli kaunis, ja isokuvioinen, mutta melkein yhtä kuviollisia on vanhoissa taloissa vielä nykyäänkin. Täällä ei sisäseiniä jätetä juuri koskaan valkoisiksi. Ne joko maalataan muun värisiksi, tai joskus laitetaan kuviolliset tapetit. Lattiat farmitalossa olivat tietenkin kunnon puulattiat.

Koska talo oli entisöity, ei se ehkä ihan aidolta näyttänyt, koska kaikki oli kuitenkin uutta materiaalia. Suomessa olen käynyt vanhoissa maalaistaloissa ja tuvissa, ja esimerkiksi paksussa puulattiassa näkyy mahtavasti vuosikymmenien elämisen merkit. Mutta niinkuin sanoin, kaupunkilaislapsille jo ihan vanhanajan farmitalon ja eläinten näkeminen on kivaa.

Postaan erilliset postaukset eläimistä ja farmin muista rakennuksista.



Dominopeli salongin pöydällä

Kunnon vanhanajan Singer, vieläkin käytössä


Keittiössä tuoksui hyvältä





Liesi hehkui kuumana



Kaikki lamput olivat öljylamppuja







Takaovi.

Yläkerta on vain henkilökunnalle.


Kirstun päällä oli kääritty riippumatto.






Talvisaikaan tämä pieni kamiina olisi keskellä olohuonetta.












2 kommenttia:

  1. Onko sinulla kuvia työntekijöistä?Olisi mukava nähdä vanhanajan vaatteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole valitettavasti. Meinasin ottaa muutamasta, kun he olivat kauampana, mutta sitten he tulivatkin juttelemaan enkö viitsinyt siinä työntää kameraa naamaan! :)

      Verkossa on muutamia: http://www.dispatch.com/content/graphics/2011/10/01/outside-art0-gm3ebqfr-1outside-crr2-jpg.jpg

      http://i.ytimg.com/vi/2ipr2cvNzDY/maxresdefault.jpg

      Naisilla oli tuommoiset pitkät puvut ja esiliinat, tukka nutturalla ja vanhanaikaiset lasit :) Miehillä haalarit, saappaat ja kaikilla pitkä parta, tuli mieleen amissit!

      Poista