keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Halloween-koristeltuja pihoja


Tämän jutun kuvat ovat suurimmaksi osaksi New Albanysta, jossa melkein kaikki talot ovat tiilivuorattuja. Se onkin hyvä paikka Halloween-karkkien kerääjille: joka paikassa on jalkakäytävät ja katuvalot. Useimmat kadut ovat myös rauhallisia niin että katujen ylitys on turvallista.

Vaikka varsinainen Halloween on aina lokakuun 31. päivä, karkinkerjuupäivä, eli 'Beggar's Night', on tänä vuonna huomenna torstaina, 29. päivä. Kaupungit/kaupunginosat päättävät oman Beggar's Night'insa ajankohdan. Usein, kun Halloween on viikonloppuna, varsinaiseksi päiväksi ei haluta karkinkerjuuta. Columbuksen alueella ja lähistöllä siis suurin osa pitää karkkipäivän tänä vuonna 29. päivä, mutta joissain paikoissa se on vasta 31. Lehdet postaavat aikaisin aikatauluja, joista voi tarkistaa tilanteen. Kerjuuaika on yleensä iltakuuden ja kahdeksan välillä. 

Talot, joissa jaetaan karkkia laittavat kuistin ja autotallin valot päälle. Jos talo on ulkoapäin pimeä, se jätetään rauhaan. Pienemmissä naapuruistoissa lapset saattavat liikkua omatoimisesti pieninä ryhminä. Paljon on tenavia, joiden vanhemmat seuraavat kulkua autolla. Ihan varmuuden varalta, ja myös kuljettavat lapset seuraavaan, vähän kauampana olevaan kohteeseen. 

Karkkien pitäisi olla aina pakattuina omiin kääreisiinsä. En tiedä miten tarkasti vanhemmat tarkistavat lapsosten karkit ennenkuin antavat syödä. Ainakin joinakin vuosina muistan kuinka joku sairaala mainosti, että heille saa tuoda karkit ilmaiseksi läpivalaisuun. En ole useinkaan täällä meillä päin lukenut, että karkkeja olisi yritetty turmella tai laitaa mukaan jotain vahingoittavaa. Yhtenä vuonna taisi olla jotain risiiniöljyllä tai oksetuslääkkellä täytettyjä. Partakoneenterät omenoissa ovat toivon mukaan nykyisin urbaanilegendoja!

Täällä siirrytetään kellot talviaikana nyt vasta tänä viikonloppuna. Niinpä osa karkinkerjuusta tapahtuu valoisaan aikaan. Aurinko laskee 6:35pm, eli pilkkopimeää on vasta lähempänä kahdeksaa. Joissain paikoissa poliisit ovat kuitenkin valvomassa vilkkaimpia ja enemmän liikennöityjä asuinalueita, ja tänä vuonna he jakavat heijastinnauhoja lapsille näkyvyyden parantamiseksi.

Kuvien pihat ovat enemmän tai vähemmän koristeltuja. Kaiverretut kurpitsat varmaan ilmestyvät vasta torstaina, ne kun eivät säily hyvinä monta päivää. Koristeista suosittuja ovat hämähäkit ja puista roikkuvat lepakot ja kummitukset. Pihoilla on myös paljon kalloja ja luurankoja, ja pensaat on kääritty 'hämähäkinverkkoihin'.  Varsinaisena Beggar's Night'ina jotkut talot laittavat ulos myös värivaloja ja soittavat tunnelmaan sopivaa pahaenteisen kuulosta musiikkia. Osa karkin jakajista myös pukeutuu Halloween-asuun.

Viime viikko ja viikonloppu, jolloin otin kuvat ovat olleet kauniita. Tällä viikolla on sitten ollut sateista ja koleaan. Viime vuosina sää karkki-iltana on ollut surkea. Joskus on tullut räntääkin, yleensä satanut. Ihmiset ovat kertoneet, kuinka lapset ovat olleet kamalan kylmissään, eikä karkinjakajia ole ollut paljon. Viime vuonna Halloweenin jälkeen  takanani oli isoäiti kassajonossa, ja hänellä  oli kärry täynnä aluennuskarkkeja Halloweenin jälkeen. Hän oli ostamassa lapsenlapsilleen hyvitystä surkeasta Halloween-karkkisaaliista.

Sääennuste lupaa torstaille viileää, mutta ei sadetta ainakaan ei toistaiseksi. Toivotaan hyviä ilmoja ja paljon karkkia tenaville!




































































Tämä talo on Gahannassa. Harmi ettei kuvasta tullut kovin hyvää. Heillä on aina Halloweeniksi ja Jouluksi upeasti koristeltu piha!


5 kommenttia:

  1. Onhan sulla lupa kuvata ihmisten pihoja ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Public photography is wide open

      That’s the general rule. When you’re on public property (a street, sidewalk, city park, etc) you can take pictures of what you see. This means that you can also photograph private property as long as you’re not trespassing to get the shot.

      Poista
    2. Eli kuvia saa ottaa, pihoista, rakennuksista ja ihmisistä kunhan ei tunkeudu yksityisalueelle. Nämä on otettu kadun varrelta, etupihoja. Yleensä jo kuvaan sattuu ihmisiä, häivytän kasvot. Luvallista on.

      Poista