sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Varokaa valkohäntäpeuroja

kl

Kuinka monta peuraa, tai lähinnä peuran pyllyä näet kuvassa?

Kuva on jo pain viikon takainen, mutta peuroja täällä näkee paljon. Valkohäntäpeura on nykyään kuulemma aika tavallinen Suomessakin, toivottavsti siitä ei ole kovin paljon harmia.  Ne kun ovat varsin vikkeliä, ja syöksyvät usein tien poikki suurella vauhdilla. 

Kuvassa näkyvä pieni peuralauma sisälsi ainakin neljä yksilöä, kuvassa niitä taitaa olla kolme.  Pomppivat tien yli juuri ennen meitä, ehdimme kuitenkin hidastaa ajoissa. Mutta kuvastakin varmaan käy ilmi, että niillä on varsinkin talvisaikaan hyvä suojaväri eikä tien vieressä pensaikossa lymyilevää peuraa välttämättä huomaa ennen kuin se on jo tiellä ja auton edessä, jos se päättää lähteä liikkeelle.

Me emme ole onneksi koskaan ajaneet peurakolaria. Ne ovat kuitenkin aika yleisiä. Peurat ovat varsin aktiivisia hämärän aikaan, mutta kyllä niitä pomppii pitkin päivää, varsinkin kaupunkien ulkopuolella. Asuinalueella niistä sitten on oma riesansa. Ei välttämättä liikenteen takia. Vaan kun niitä tuppaa puutarhaan, ja ne syövät linnunsiemenet ja kakkaavat kuin riiviäiset! Kokemusta on! Onneksi nyt alueella on enemmän taloja, ja meidän pihassa aita.


6 kommenttia:

  1. S-TSH, tyreotropiini. Viitearvot: 0,4 – 4,0 mU/l

    Täällä nämä kilpirauhasen vajaatoiminnnan viitesrvot on tämmöiset. Tiedätkö millaisilla arvoilla siellä aloitetaan lääkitys vajaatoimintaan thyroxin lääkkeellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uh, nyt valitettavasti kysyt väärältä ihmiseltä, ei tietoa :(

      Poista
  2. Sen verran parempia kuvia tässä bloggerissa kuin seiskassa, että tästä erotan peurat heinikossa. Seiskan kuvissa en. ;)) Vanhat silmät...

    t. syyskoira

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seiskassa kuvat eivät näytä tulevan kovin hyvällä resoluutiolla, tai koolla. Ja onneksi nuo vintiöt on helpompi erottaa luonnossa kuin valokuvassa :)

      Poista
  3. 3 peuraa? Ja juu, ovat niin nopeita otuksia ja loikkaavat auton eteen ennen kuin ehtii mitenkään reagoida. Kerran valkohäntäpeuran sorkka auton syylarista läpi, mutta paljon muuta vahinkoa ei tullut.
    Hirvikolaria en ole koskaan ajanut ja hyvä niin. Silloin on jälki jotain ihan muuta :(
    T: Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ouch! Paljon noita näkee kuolleina tien raunoilla, eli kolareita on paljon. Varsinkin syksyllä, kun vasta ovat pieniä. Onneksi täällä ei ole hirviä, tai ainakaan lähellä ei pitäisi ola mitään niin suurta, joka voi auton alle juosta. Suomessa kyllä hirvet pelotti, vaikka en paljon autolla siellä ajellut.

      Poista