tiistai 23. helmikuuta 2016

Juustoinen tortillakeitto, tai tortillainen juustokeitto: Chicken tortilla soup


Keittoja lounaaksi -sarja jatkuu!  Seiskassa Principeca kyseli juustoisen tortillakeiton ohjetta, ja sitä alkoi itselläkin tehdä mieli.  Alkuperäinen keitto on Max & Erma's -ravintolan Chicken Tortilla Soup. Siitä löysin verkosta copycat-version (http://recipes.robbiehaf.com/C/605.htm), ja tässä nyt oma, pikkuisen moderoitu versioni. Ja tein vain puolet tuosta linkin ohjeesta. Tästäkin tuli reilut kaksi annosta. Ja itse tein kanattoman version. Mutta halutessasi voit lisätä keittoon keitetyä kanaa, pieniksi palasiksi leikattuna tai revittynä. Tähän minun ohjeeseeni sitä tulisi pari, kolme desiä. Ihan maun mukaan.

En ole ihan varma miten joitakin osasia löytyy Suomesta, tai missä muodossa. Mutta nimensä mukaisesti tarvitaan ainakin juustoa. Ohjeen mukaan pitäisi käyttää Velveeta-nimistä prosessoitua juustovalmistetta. Se lasketaan sulatejuustoksi, ja se on helposti sulava, pastöroitu juustolevite, joka maistuu cheddarilta.


Jos tätä ei löydy Suomesta, niin ihan cheddarjuusto raasteena käy.  Ja jos ei löydy, olkaa onnellisia.. tämä on yksi niistä ihmeellisyyksistä, joita en tajua. Avaamaton paketti säilyy huoneenlämmössä. Avattuna se pitää laittaa jääkaappiin. Velveeta on pehmeää, sitä voi leikata lusikalla. Maku on sama kuin hampurilaisten välissä olevissa juustoviipaleissa. Itse käytän sitä vain tähän keittoon ja jos teen juustodippiä. Ja  ostin Velveetan halpisversiota, Walmartin oman merkin Great Valuen Melt'n Dip -valmistetta. 


Sen lisäksi tarvitset pienen purkin pieneksi pilkottuja tomaatteja vihreiden chilien kanssa. Alkuperäisessä ohjeessa merkki on Ro*Tel. Minä säästäväisenä tietenkin ostin taas jotain halvempaa, näyttää  olevan Red Gold -merkkiä. Purkin koko on 10 oz, eli noin 283 grammaa. Pienin mahdollinen, ja itse käytin vain noin puoli purkkia.



Tortillasuikaleita: Robbien ohje ehdottaa tekemään niitä itse tuoreista tortilloista, mutta on helpompi ostaa valmiita kuin alkaa uppopaistamaan tortillan palasia. Jos käytät isoja pussitortillachipsejä, koita löytää mahdollisimman vähäsuolaisia. Ohjeen lastut ovat suolattomia.



Sitten itse ohje:

Sulata kattilassa 2 rlk voita tai margariiniä, lisää sekoittaen 2 rkl vehnäjauhoja. Kun seos on tasaista, ala lisätä siihen kanalientä, pieni määrä kerrallaan, koko ajan sekoittaen, ettei tule möykkyjä. Kanalientä tarvitaan 1,5 amerikankuppia, eli noin 3,5 desiä. Kun seos on tasaista, lisää vielä puoli amerikankuppia eli 1,2 dl maitoa.

Alenna lämpöa, ja sekoita mukaan 4 oz eli noin 110 grammaa Velveetaa, tai cheddarraastetta. Anna juuston sulaa, sekoita tasaiseksi.





Tämän jälkeen lisätään tomaatti-chiliseos. Itse laitoin reilun puoli tölkkiä. Se on aika mausteista, mutta ainakin täällä Ro-Tel tekee useita versioita, miedosti mausteisesta tosi polttavaan. Jos saatavilla ei ole ihan tällaista, tai haluat keitosta vähemmän mausteisen, käytä pelkkiä purkkitomaatteja, ja lisää pehmeäksi keitettyä/paistettua/jotenkin jo kypsennettyä vihreää chiliä makusi mukaan. Itse tykkään aika voimakkaasti maustetusta, potkua pitää olla!


Sitten voit lisätä silputun revityn kanan, jos haluat. Itse siis en laittanut.  Kuumenna keitto melkein kiehuvaksi. Keitto oli minusta tässä vaiheessa aika ohutta, ja Robbien ohjeesta poiketen lisäsin tässä vaiheessa pari kolme desiä cheddaria keittoon, ja kuumensin kunnes se sulaa. Keitosta tulee jo tässä vaiheessa vähän paksumpaa. Mausta jauhetulla jeeralla (juustokumina, roomankumina) ja chilijauheella, ja lisää halutessa suolaa. Tuo jeerajauhe on minusta ihan pakollinen meksikolaisissa ruuissa!



Tämän jälkeen itse keitto on valmis. Robbien ohje käskee laittamaan kulhoon ensin keittoa, sen päälle kourallinen juustoa, joko Colby Jack-juustoa tai meksikolaista sekoitusta. Ja sitten päälle lisää keittoa. Jos lisäsit keittoon juustoa tuossa keittämisen lopussa niinkuin minä, et varmaan tarvitse enää tätä. Ripotele päälle tortillalastuja, ja sekoita lastut keittoon kun alat syödä.

Itse huomasin, että pahuksen tortillalastuni olivat jo vanhenneet. Oli näköjään aikaa siitä, kun tein tätä viimeksi. Kuvan keitossa ei siis ole tortillalastuja, ihan vaan pikkuisen cheddaria päällä.  Maistuvaa se oli ilman joka tapauksessa.


5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ohje. Tuollaista "cheddar"juustolevitettä ei taida Suomesta löytyä. Ellei sitten Lidl:stä jolla on paljon itse maahantuomiaan valmisjuttuja, lähinnä tosin saksalaisia. En tosin juuri koskaan käy Lidl:ssä.

    Heitän tässä vastaan parsakeitto-reseptin. (olenkohan jo laittanut tämän aikaisemmin?) Olen käyttänyt tätä monta kertaa ja se tuli mieleeni sillä aion tehdä parsakeittoa tänään.
    Eli täältä:
    http://www.foodnetwork.com/recipes/emeril-lagasse/asparagus-soup-recipe.html

    Reseptiä voi noudattaa ihan tuollaisenaan. Se toimii. Lisäksi esipaistettu patonki uuniin. En jaksa leipoa kun en ole hyvä siinä + haluan, että keiton kanssa on lämmintä patonkia. Ainakin Fazerin esipaistettu patonki on sitä paitsi ihan hyvää.

    Noista prosessoiduista ruuista: HELL NO! Tai ainakin vältän niitä. Eineksiä en syö, lukuunottamatta harvoin Saarioisten maksalaatikkoa joka sekin pitää hieman tuunata eli paistaa voissa pannulla ja lisätä hieman pippuria.
    Niin ja joskus tulee lihapiirakka kaupasta ostettua.

    T. Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohdin, että tuon parsakeiton voi "aateloida" lorauksella kuivaa kuohuviiniä. Se tekee siitä parempaa ja kevyempää. Mutta ei tosiaan missään nimessä pakollinen.

      Käytän viiniä muutenkin ruuanlaitossa. Esim lihapata vaatii punaviiniä. Ja tietysti monet ruuat, varsinkaan ranskalaisen ja italiaisen keittiön, eivät oikein onnistu ilman viinejä.

      Poista
    2. Ihan hyvä olisi pysyä erossa prosessoiduista tuotteista, mutta en vain aina jaksa :)

      Kiitos, olen varmaan nähnytkin jo tuon Emerilin reseptin. Pitäisi kokeilla. Olen tehnyt ihan helppoja pikakeittoja, ja hyviä niistäkin on tullut, ja nyt kotona ei ole shallotseja eikä leeksejä.. suomalainen nimi nyt karkaa.. purjo?

      Tein edellisen parsakeiton ihan sipulin ja valkosipulin kanssa ja en laittanut kermaa. Viiniä laitan patoihin, siis punaviiniä, joskus. Valkoviiniä kanssa joskus, shrimp scampiin taisin tarvita.

      Pitäisi vain ostaa vähän laadukkaampaa viiniä, että se maistuisi hyvältä, Mutta kun sanotaan, että älä käytä ruokaan viiniä, jota et joisi.. ja minä kun juon niitä halvimpia viinejä, kun olen pihi! :D

      Poista
    3. Unohtui mainita! Sain ne ensiksi tilaamani silikonikattilankannet. OMG! Tilasin toisenkin satsin, jossa on yksi megakokoinen, paistinpannun päälle! Toimivat kuin unelma! Kiitos vinkistä! Nyt jo silmäilen silikonisia kulhonkansisarjoja..

      Pitää odottaa maaliskuuhun ainakin, olen jo tilannut liikaa Amazonista viime aikoina! :)

      Poista
  2. Hei Mia, mukavaa, että tykkäät niistä kansilärpyttimistä. Minulla päivittäisessä käytössä. Pyrin yleensä olemaan antamatta mitään vinkkejä jos en ole varma, että ne myös toimivat :)
    T. Strippis

    VastaaPoista