keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Possunkyljys, parsakaalia ja höyrytettyä parsaa



Eilen laitoin illalliseksi porsaan ulkokylkeä, parsakaalia ja parsaa. Aika tuhti ateria keskellä viikkoa, mutta olin ostanut viime viikon lopulla alennuksesta ison pätkän possun ulkofilettä, ja huomasin, että sen käyttöaika alkoi lähennellä loppuaan.

Kuvan huomasin ottaa, vasta kun olimme jo aloittaneet syömisen ja pihvissä on jo kolo, ja parsa paloiteltu. Vähän sotkuisen näköinen lautanen jo tässä vaiheessa.
Possun ulkofileestä laitan yleensä  paksuja kyljyksiä. Fileen mötikästä leikaan reilun tuuman paksuisia paloja, jotka sitten suolaan ensin jääkaapissa (vesi-koshersuolaliemi). Sitten ruskistan ne pannulla ja viimeistelen uunissa. Ostamastani fileestä tuli kuusi kyljystä, eli kolme ateriaa kahdelle. Ei paha, kun filee maksoi vähän reilut 7 dollaria. Loput kyljyksistä meni pakastamineen raakoina, sulattelen ja laitan ne myöhemmin.

Maustoin possun ripauksella suolaa, reilusti paprikaa ja mustapippuria. Ruskistin pari minuuttia joka puolelta, ja sitten uuniin. Possun annoin olla uunissa, kunnes sisäinen lämpö oli 55 C astetta - 130 F. Foliossa possu sitten tasaantui, ja kivasti lämpötila nousi täsmälleen 63 C -asteeseen, 145 F, joka on ainakin täällä nykyinen turvallinen suositus possulle. Suolaus ja oikea lämpotila takaavat sen, että possu on mehevää!

Kastike tuli pannuun jääneistä 'mehuista' ja suurustetusta lihaliemestä. Mausteeksi valkosipulisuolaa ja vähän  korealaista Gochujang-pippurikastiketta antamaan potkua.

Parsakaalin paahdoin uunissa, ja sitten itse parsan kokkasin tällä kertää onnistuneesti höyrykääreessä. Kiitos paljon Strippikselle kommenteista ja höyrykääreen suosittelemisesta! Ensimmäisellä yrityksellä uskoin reseptivihkoa, ja parsasta tuli ylikypsää.

Nyt n. 170 grammaa parsaa onnistui täydellisesti. Parsa oli aika tukevaa, edellinen oli myös hentoista. Höyrytin sitä ensin 90 sekuntia ja testasin. Vähän liian kiinteää. Lisäaikaa annoin toisen minuutin, ja sen jälkeen parsa oli valmis!

Mukavinta oli se, että kun aloimme syömään, mieheni ensimmäinen kommentti oli: tämä parsa on tosi hyvää! Toki possu ja parsakaalikin saivat kiitosta, mutta kiva, että parsa onnistui. Se on niin helppoa ylikypsentää.

Ateria oli maukas, kyljys oli niin iso, että siitä jai melkein puolet yli. Saanpa tänään makoisan lounaan!

Mainostan nyt tässä tuota höyrykäärettä. Yleisemmin mikrouunikäyttöön, mutta ohjeen mukaan sen voi laittaa myös tavalliseen uuniin. Pohjalle vain ruokalusikka vettä, ja kasvikset sen päällä muoviritilälle, mukaan vähän suolaa. Parsa valmistui muutamassa minuutissa, ja mukana tuli reseptikirjanen, johon pitää tutustua. Tykkään!


Väri on kauniin kirkuvan oranssi, varmaan sillä varmistetaan se, ettei tämä mene hukkaan! Olisin ostanut vihreän, mutta ne maksoivat enemmän. Kiitos Amazon.






P.S. Unohdin laittaa sen nimen: Lékué höyrykääre (ok, se on alimmassa kuvassa). Suomessa näkyy ainakin Prisman verkkokauppa myyvän, 22 eurolla, Stockmann 19 eurolla. Eli luulen niitä löytyvän ihan monesta paikasta!

9 kommenttia:

  1. Ai kun ihanan näköinen annos. Nam.

    Minäkin olen monta kertaa aikonut ostaa tuon höyrykääreen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sillä oli tosi nopea laittaa ne parsat, ohjekirja sanoi 4 minuuttia pienemmälle määrälle, ja eka kerta siis meni pipariksi.

      Nyt kun onnistui, pitää laittaa muitakin vihanneksia! Ja nopeaa ja terveellistä, helpompaa kuin uunissa laittaminen, ainakin parsalle :)

      Poista
  2. Moi taas,
    olen iloinen, että höyrykääre vinkkini toimi. Tässä tulee toinen, joka on itsellä käytössä aika usein.
    Eli saman valmistajan (Lèkuèn) popcorn-astia. Laita alle linkin joissa on pari videota miten se toimii. Pari vuotta käyttäneenä voin sanoa, että se on ihan hiton hyvä. BTW, itse laitan hieman öljyä astiaan (ja tietysti suolaa jota pitää olla oikea määrä, mutta ilman öljyäkin onnistuu, mutta... no nämä ovat jälleen makuasioita. Pieni määrä öljyä ei ole mitenkään terveydelle vaarallista, kokonaisuus ratkaisee.

    https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/l%C3%A9ku%C3%A9-popcorn-mikroastia

    Hintaa Lèkuèn poppariastialle tulee noin 20 €. Mutta se on kyllä ikuinen jne. Ja konepestävä. Mutta huom! Jos on tarve tehdä poppareita isommalle porukalle niin tuosta tulee vain satsi kahdelle. Mutta ei voi tehdä monta satsia :)
    Suosittelen silti tätäkin kokemuksieni perusteella. Alussa pitää vaan kokeilun kautta opetella valmistusajat, jotka kyllä ovat joka mikrossa erilaiset.
    Tykkään silikonista! Keittiössä :) Leivinpaperia en enää käytä uunipellin päällä vaan silikonimattoa.
    Ja sitten multa löytyy Lèkuèn sushimatto (tykkään tehdä itse susheja) ja joitain muita silikonimuotteja, mutta itse niitä käytä kun en ole vielä jaksanut perehtyä kovasti leivontaan. Ne on naisten hommia :D

    En ole mitenkään Lèkuèn konsulentti, se nyt vaan on huippulaadukas ja sen tuotteita on ollut saatavilla nimenomaan Stockkalla jossa tulee usein käytyä. Muut merkit ovat varmaan yhtä hyviä.

    Ps. kokeilin tehdä höyrykäärellä dim sumeja ja meni ihan päin persettä. Jopa niin pahasti etten ihan heti kokeile. Tai ainakin tarvin paremmat ohjeet. :D
    T.Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Argh, siis VOI tehdä monta satsia. Anteeksi kirjoitusvirhe.

      Poista
    2. Kiitos paljon vinkistä! Kävin jo katsomassa Amazonista, ja myynnissä on, $19.95. Laitan tuon wish listille ja varmana ostan josain välissä.

      Popcornia teen aika harvoin, mutta joskus iskee himo. Aikaisemmin ostin ihan mikrounipopcornia, mutta sitten luin jutun sen haitoista.. niin että se jäi syömättä. Tykkään kyllä keittiöjipoista!

      Silikonijuttuja mulla on jonkun verran, pannunalusia, oli uunihanskat, mutta ne taisi ola varhaista mallia. Suuret ja jäykät kuin mikä, olo oli kuin astronautilla, kun ne laittoi käsiin.

      Taidan omistaa kaksi silikonimattoa pelleille, mutta täällä ei oikein ymmärretä uunipeltien päälle, pellit ovat pieniä eikä niitä voi laittaa kuin ritilän päälle uuniin. Kaipaan uunin kokoista suomalaistyylistä peltiä, mutta niitä ei joko ole, tai maksavat ihan liikaa. Ja ne matot ovat aina niin pieniä, etteivät peitä koko peltiä. Lähinnä laitan niitä yleiskoneen alle, kun alustan taikinaa. Yleiskoneellani huomasin olevan paha tapa vähän vaeltaa pitkin keittiötasoa, jos jätän se alustamana yksinään.. Ja ei olisi hyvä, jos se vaeltaisi reunan yli. Siis silikonimatto pelastamaan!

      Sushimatto kyllä kuullstää hyvältä, mutta teen sushia hyvin, hyvin harvoin kotona. Mies ei sitä syö, enkä viitsi alkaa laittamaan vain itselleni. On mulla pieni bambumatto kyllä käärimistä varten :)

      Poista
  3. Unohdin vielä yhden asian. Se oli niin ilmeinen, etten heti tullut ajatelleeksi.
    En käytä yhtä kattilaa (painekattila) lukuun ottamatta niitä kolisevia ja surkeita kattilankansia ollenkaan vaan mulla on setti, yllättäen, lekuen silikoni lärpyttimiä. Taitaa olla 6:tta eri kokoa. Joka päivä käytössä. Ne on jotain vanhempaa mallia, kun katselin uusia niin ne on jo hienomman näköisiä. Nää mun on vaan tylsiä sinisiä lerppuja.

    Ne kuitenkin toimii paremmin kuin kattilan omat kannet. Ne saa halutessaan tosi tiiviiksi, eikä höyry tiputtele hellalle jne. Ja sitten ne toimii paremmin kuin joku muovikelmu (jonka kanssa voimistelua inhoan) jos laittaa ruoan jämät tai esivalmistellut raaka-aineet jääkaappiin, mutta haluaa ne suojata. Pläts vaan, silikoni-lerppu päälle ja siinä se. Ja voi kurjistella sinne välillä ja vaikka maistella, eikä tarvitse taas viritellä uutta muovikelmua jne.
    Suosittelen, että kannattaa niitäkin tsekata. Hintaa niille on kyllä osattu laittaa eli taitaa olla siinä 20 taalaa / kansi, mutta on ne hyviä. En ikinä niistä luovu.

    Okei, nyt alkoi mennä jo liian pitkäksi, sori. Ja mukavaa viikonjatkoa kaikille.
    T.Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silikonikannet kulostavat tosi hyvältä ajatukslta. Pikavilkaisulla Amazonissa on, ainakkin ohuita kansia. Pitää katoa ajan kanssa, kattilan kansiksi niitä kyllä haluaisin. Omat ovat osa lommoilla, osa vääntynyt. Viiden pakkaus ohkaisia näuytti olevan tuossa 15 dollarin paikkeilla, siis ohuet.

      Nyt aamukahvin kimppuunn, selailen verkkokaupoja tänään ja tsekkaan silikonikansia.

      Kiitos paljon vinkeistä! Ja tykkään itsekin silikoniastioista, helppokäyttöisiä, kestää melkein mitä van ja voi pesta tiskikoneessa. helppoa! :)

      Poista
  4. Hei Mia ! Hyvältä näyttää.. kiva tää blogi kun näkkee laajemmin näitä kuvia ja juttuja . Poistuin livestä mutta elämä jatkuu ;D ikävä jäi hyviä tyyppejä ja juttuja mutta sanotaanko näin että oikee päätös se oli sitten kuitenkin häippästä :D uusi ryhmäkin on löytyny.. oululaiset facessa semmonen ryhmä :D siellä letkeää porukkaa.. ja hyviä juttuja :D laittelen taas joskus tänne viestiä .. koita pärjäillä siellä livessä..

    Pekka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Pekka! Kiva, kun pistäydyit, ja kiitos :)

      Harmi, että lähdit Livestä, mutta ymmärrän kyllä. Jätän nykyään useimmat jutut lukematta, kun niistä vain tulee paha mieli, tai ärsyyntyy. JOspa siellä meno alkaisi vähän rauhoittua.. Ainahan sinäkin voi luoda uuden tunnuksen ja olla ihan incognito!

      Kiva, että oululaisilla on faceryhmä, Oulu on hyvä paikka!

      Kiitos viestistä, käy toistekin! :)

      Poista