keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Kaupoissa näkyvää: St. Patrick's Day


Vihreitä apilan muotoisia rannekkeita, sormuksia, laseja ja kaulakoruja.

Maaliskuun 17. päivä on Pyhän Patrikin päivä, eli Irlannin kansallispäivä. Tätä ei Suomessa juhlittu ainakaan minun siellä asuessani. Täällä se näkyy ainakin baareissa, ja kauppoihin ilmestyy aina vihreitä t-paitoja ja muuta 'tarpeellista' rekvisiittaa. Näitäkin on ollut myynnissä jo ainakin pari viikkoa. Se ei ole virallinen juhlapyhä (paitsi kahdessa paikassa: Massachussettsin Suffolk Countyssa, ja Georgian Savannahissa), mutta eri sorttista juhlimista riittää.

Itse St. Patrickin päivänä pitäisi yllä olla jotain vihreää. Yleensä muistan vetäistä päälle vihreän T-paidan. Mutta ei ketään lynkata, vaikka vihreää ei päällä ole. Heitä saatetaan  kuitenkin nipistää. Pubit, varsinkin Irish Pubit (joita on täällä useita ketjuja) juhlivat enemmänkin. Jotkut antavat alennusta oluttuopista, jos päälläsi on vihreää. Myös vihreää olutta valmistetaan, sen mausta en tiedä!

Ruokakaupoissa olen nähnyt ainakin vihreää raviolia, ja apilan muotoon leikattuja pastalevyjä, ja leivonnaisia. Muutamat kaupungit värjäävät läpi kulkevan joen vihreäksi (esimerkiksi Chicago), ja on paraateja. Itse kun en olutta juo, emmekä käy pubeissa, juhlinnan taso tai laatu pubeissa ei ole selvillä. Mutta hauskaa kaikilla tuntuu olevan! 
 
Kaupoissa Pyhän Patrikin päivän myyntituotteille ei varata kovin suurta tilaa, koska lähinnä myydään t-paitoja ja rihkamakoruja. Kukkapuolella on yleensä eri tyyppisiä onnenapiloita ruukuissa. Niitä tykkään ostaa ja yrittää saada ne kasvamaan. Yleensä ne kuitenkin nääkähtävät jossain vaiheessa. Olin nuorempana varsinainen viherpeukalo, mutta nykyisin mikään kasvi ei tunnu pysyvän hengissä pitkään!
Tapahtumaan on aikaa vielä melkein kuukausi. Yritänpä katsella tuleeko kauppoihin muuta vihreää kuin nämä kuvissa olevat asusteet, ja saanko kuvia.























1 kommentti:

  1. Suomessa ei tunneta Pyhän Patrikin päivää. Kaverini oli töissä Chicagossa ja kertoi, että koko kaupunki menee sekaisin tuolloin. Ja saa Suomen Vapun näyttämään pyhäkoulujuhlalta. Mutta se ei silti ole sellaista sikailua kuin meidän Vappu. Noh, ei se kyllä yllätä. Me ei vaan osata juhlia järkevästi.
    Irkkujen alkoholin käyttöä on usein, syystäkin, verrattu suomalaisten vastaamaan. Mutta sillä erolla, että ilmeisesti meidän mentaliteetista johtuen dokaaminen menee usein mokaamiseksi.
    Irkut ovat muuten luonteeltaan aivan erilaisia kuin englantilaiset. Tunnen molempia riittävästi, että uskallan tuon sanoa.
    T. Strippis

    VastaaPoista