perjantai 26. helmikuuta 2016

Kurpitsakeitto: Acorn Squash Soup



Viikon toinen keltainen keitto, alkuviikolla kun postitin jutun tortilla-juustokeitosta. Acorn squashille en tähän hätään löytänyt suomenkielistä nimeä. No, kurpisa nyt kuitenkin. Paljon pienempi kuin esimerkiksi Halloweenkurpitsat. Se on kooltaan vähän greippiä suurempi. Väri on tummanvihreä, ja vanha kurpitsa muuttuu kokonaan kirkkaan oranssiksi.

Koska sen hedelmäliha on aika kovaa, se pitää esikypsentää ennenkuin siitä voi laitata keittoa. Leikkasin sen kahtia, poistin siemenet, ja laitoin puolikkaat leikauspinta alaspäin uunipannulle, jossa on pari senttiä vettä. Sitten puolikkaat uuniin 30 - 45 minuutiksi.  

Kuullotin taas ensin kattilassa pienen silputun sipulin ja valkosipulimurskaa voin kanssa. Sitten lisäsin reilut 3 desiä kanalientä ja annoin sen kiehahtaa. Kaavin kurpitsan kuorista ja mössäsin ensin haarukalla kulhossa. Sitten mössö kattilaan, ja koko hoito sai hautua miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia.


Tässä pitää taas kehua Strippiksen vinkin mukana ostettuja silikonisia kattilan/kulhon kansia.  Ne lerpukkeet ovat mahtavia! Kestävät kuumuutta, ja imaisevat itsensä tiiviisti kiinni kuuman kattilan yläreunaan. Keittoni kiehui reippaasti  ihan alimmalla lämmöllä. Tarvitsen vielä tavallisia kattilan kansia tapauksissa, missä kannen pitää olla vähän raollaan. Mutta yleiseen käyttöön nämä ovat ihanat. Ja helppo huuhtaista puhtaaksi!


Innostuin näistä sen verran paljon, että kun eka sarja (punainen) toimi hyvin, tilasin vielä toisen sarjan. Siinä on extra suuri kansi, joka on tarpeeksi iso paistinpannulleni.

Suurin lerppu on tarpeeksi iso paistinpannulle.
Valmis keitto on aika paksua, ja väri vaaleni oranssisesta keltaiseksi. Kypsän keiton soseutin sauvasekoittimella tasaiseksi. Ohensin sitä pikkuisen kahvikermalla.


Suolaa voi lisätä, jos sitä tarvitsee. Ohjeeni neuvoi maustamaan jauhetulla muskottipähkinällä ja kanelilla. Laitoin ihan ripauksen muskottipähkinää enkä kanelia. Ihan kivan makuista taas. Nyt vaihteeksi ulkona on kylmää, ja lumisade palasi, niin että keittoja on ollut kiva syödä.  Uusia  vaihtoehtoja ei nyt ole tulossa, niin että keittopostausten sarja on lopussa, ainakin vähäksi aikaa.



6 kommenttia:

  1. Asiasta kolmanteen,nyt en pääse edes kännykällä. Joku siis oikeasti kävi mun sivustoilla ,eikä pelkästään seiskassa vaan bloggerissa. Jännä että mikään muu ei ole kaadettu, ehkä johtuu siirtämistä kaikki on Jessen tililla.Mikä on omassa ei ole kuin ok.Ihme juttu,eikö niin?Hyökkäys on ulkopuolelta

    VastaaPoista
  2. Eli en pääse seiskan ollenkaan,enkä edes yrittää. En ole niin hölmö.

    VastaaPoista
  3. Eipä ole koskaan tullut kokeiltua kurpitsakeittoa. Voipa jopa olla, etten ole edes koskaan maistanut. Voisi kyllä kokeilla. Ja olisin muuten varmaan itsekin vaihtanut kanelin muskottipähkinään, josta pidän. Kaneli taas on, hmm, minun makupaletissani enemmän leivonnaisten puolella.

    Mutta sitten kehujesi kannustamana vielä yksi keittiöväline-vinkki!
    Eli minulla jatkuvassa käytössä oleva roiskesuoja. Minua kun ketuttaa paistaessa ympäriinsä (riippuen tietysti mitä paistaa) räiskyvä rasva jota sitten saa pyyhkiä indukstiotasolta ja vähän ymäriltäkin.

    Siihen tuo helpostusta tämä:

    https://www.sokos.fi/fi/sokos/mastrad-roiskesuoja-29-cm

    Itsellä käytössä juurikin tuo Masterad. Räiskymisen estämisen lisäksi siitä on muitakin etuja. Esim. kun teen munakkaan, paistan sen melko matalalla ns. medium heat lämmöllä tuon roiskesuojan alla, jolloin se hyytyy pysyen mehevänä ja pohjasta on sopivasti ruskistunut.

    Roiskesuoja siis päästää höyryt läpi, mutta nopeuttaa kypsymistä, koska lämpötila pannulla on suojan ansiosta korkeampi. Äh, en mä tätä osaa kunnolla selittää. No, se vaan toimii.

    Samoin sen alla ruoka pysyy mukavasti pitempään lämpinnä ilman, että pitää pitää paistinpannun lämpöjä päällä jolloin ruoka tuppaa kuivumaan jne.
    T. Strippis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas vinkistä! Noita näyttää olevan Amazonissa myynnissä, ja lisäsin sen kitchen wish listalle :)

      Minulla on parikin metalliverkkoista roiskesuojaa, mutta useimmiten en käytä niitä, kun niitä ei meinaa saada millään puhtaaksi. Silikonisen kanssa on varmaan helpomaa. Ne kansilerpakkeet ovat olleet ihanan nopeita ja helppoja putsata!

      Poista
    2. Jep, tuo silikoni-roiskeläppä on helppo puhdistaa. Tai oikestaan en ole sitä koskaan oikein likaiseksi saanutkaan :)
      Se on myös konepestävä.
      T. Strippis

      Poista
    3. OK, Kiitos. Hyvältä kuulostaa! :)

      Poista