tiistai 29. joulukuuta 2015

Sweet Potato Pie - Makea bataattipiirakka

Sweet potato eli bataatti on täällä yleinen, ja luulisin Suomessakin olevan nyt kaupoissa myynnissä.  Itse aikoinaan en ollut tänne muuttaessani  tutustunut kyseiseen tuotteeseen, ja vähän piti ihmetellä mitä siitä voisi tehdä.

Useat ohjeet ovat makeille ruokalajeille, ja vieläkään en ole maistanut esimerkiksi sweet potato fries'ejä, eli siitä tehtyjä ranskalaisia. 'Perunalastuina' olen niitä kuitenkin syönyt, ja ovat ihan hyviä, nimensä mukaan hieman makeita.

Kiitospäivän reseptejä ovat sitten erilaiset bataatista tehdyt laatikot ja muhennokset. Useissa ohjeissa ne ovat hyvinkin makeita, päälle usein suositellaan vaahtokarkkeja. Joskus olen tehnyt niistä muusia, ilman hirveän suuria fariinisokerimääriä. Maku muistuttaa pikkuisen lanttulaatikkoa, mausteena kaneli on sopiva. Sopii myös paloina omena kanssa uunivuoassa, mukaan vaahterasiirappia, timjamia, suolaa, pippuria..

Useimmiten kuitenkin itse teen niistä makeaa jälkiruokapiirakkaa kurpitsapiirakan asemesta.  Ohje on helppo, varsinkin kun käytän kaupasta ostettua valmista pohjaa. Sen voisi kyllä tehdä itsekin grahamkeksimuruista, sokerista ja sulatetusta voista.

Täta ohjetta varten ostin halkaisijaltaan 10 tuuman (25 sentin) grahamkeksipohjan.  Täytteeseen tarvitsin sitten ensiksi 3 bataattia. Ei niitä suurimpia, nämä olivat suunnilleen suuren nyrkin kokoisia. Suurempia kuin oma nyrkkini, siis varmaan miehen nyrkin kokoisia! :)


Kypsennä bataatit. Itse laitoin ne mikrouuniin, haarukalla pisteltyinä. Lasivuokaan, ja talouspaperia ympäri. Kypsensin 5 minuuttia kerrallaan, kunnes ne olivat kokonaan pehmeitä. Tällä kertaa tarvittiin 15  minuuttia. Ne voi myös keittää kypsiksi, tai laittaa uuniin. Pääasia, että ne pehmenevät kokonaan.


Annoin niiden jäähtyä puolitettuina vähän aikaa. Sitten poistin kuoret ja muussasin ne.



Muhennokseen sekoitetaan  yksi pehmennyt voipatukka (puoli amerikankuppia, noin 110 grammaa).


Tämän jälkeen lisätään puoli amerikankuppia (n. 1,25 dl) maitoa, noin 2 desiä hienoa sokeria, n. 1 tl kanelia, teelusikka vaniljasokeria. Nuo mitat ovat ihan oman maun mukaisia. Itse lisäsin kanelia varmaan reilut pari teelusikkaa. Sokerin määrä vaihtelee myös oman maun mukaan. Maistele seosta, kunnes se on itsellesi sopivan makeaa ja kanelinmakuista. Mukaan voi laittaa myös pikkuisen muskottipähkinää. Itse en sitä löytänyt, ja jätin pois.

Sekoita kaikki hyvin vatkaimella, kunnes seon on suhteellisen sileää. Vatkaa lopuksi mukaan kaksi munaa. Itse laitoin munat vasta lopussa, kun halusin maistaa seosta ensin. Joskus ostan pastöroituja munia, joiden kanssa maistaminenkin on turvallista. Mutta en tällä kertaa. Niin että varmista, että seos on maistuvaa ennen kuin lisäät munat! Vatkaa hyvin sekaisin.



Sitten seos kaadetaan taikinapohjalle, uuniin  175 C (350 F) noin tunniksi. Oma piirakkani oli tällä kertaa valmis jo 55 minuutissa. Joskus sen kanssa on mennyt tunti ja vartti. Kun keskelle painettuun hammastikkuun ei tartu raakaa täytettä, piirakka on valmis!


Valmis piirakka ei alakuvassa näytä juuri kummoisemmalta kuin uuniin menossa olevakaan. Höh. Ja vasta paistamisen jälkeen huomasin, että pakastimessa ei ollut enää yhtään Cool Whippiä. Kävin ostamassa sitä tänään, mies saa herkutella illalla! Piirakka maistuu myös vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. 



6 kommenttia:

  1. Hei! Lidlissä oli myytävänä bataattia. Ostin pari ja tein muusia.

    Pitää tehdä joku päivä tuota bataatti piirakkaa.

    Hyvää uuttavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti on joskus tosi kiva, ja tykkään kun voit tehdä joko ihan jälkiruuan, tai sitten suolaisen lisukkeen! Ja väri on tosi nätti :)

      Kiva sider dish on ihan uunissa bataatinlohkoja ja omenenlohkoja, fariinisokeria tai vaahterasiirappia, sitruunamehua, suolaa, pippuria, timjamia! Kerran laitoin kalkkunalle kaveriksi.

      http://www.myrecipes.com/recipe/roasted-sweet-potatoes-apples

      Ja kiitos samoin, hyvää uuttavuotta! :)

      Poista
  2. Bataattia saa nykyään täältä ihan marketeista ja pienemmistäkin ruokakaupoista. Teimme joskus bataatista ranskalaisia ja niistä tuli todella hyviä. Keitto on myös ihanaa. Piirakkaa en ole koskaan tehnyt. Kurpitsapiirakkaa teen usein. Tuomme niitä kurpitsasose purkkeja sieltä, niin paljon nopeempia kuin alkaa tuoreesta kurpitsasta lohkomaan... Täytyy nyt kokeilla ohjeellasi tuota bataattipiirakkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, toivottavasti maistuu! Keiton olin ihan unohtanut! Pitääpä etsiä jokunen ohje, ja laittaa. Nykyään ostan bataatteja aina kotiin siltä varalta, että tekee mieli laittaa niistä jotain.

      Kerran tein kurpoitsapiirakkaa tuoreesta kurpitsasta asti. Oli paljon homaa, ei ollut vaivan arvoista. Mutta tosiann tykkään tästä bataattipiirakasta itse paremmin kuin kurpitsapiirakasta! Toivottavasti maistuu teillekin! :)

      Poista
  3. Bataatista saa aivan uskomattoman herkullisia fiesejä. Ne kun sitten maustetaan merisuolalla ja ripauksella muskattia ei parempaa voiajatellakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytynee alkaa tehdä niistä muutakin kuin piirakkaa! Onneksi ovat halpoja ja aina saatavilla. Rupeanpa etsimmän reseptejä! :)

      Poista