lauantai 26. joulukuuta 2015

Joulupäivän ateria



Joulupäivä on täällä siis se varsinainen joulu, ja kaupatkin ovat kiinni. Meillä kun ei ole lapsia, emme noudata perinteitä. Eli lahjat jaoimme jo ennen joulua, kun kerran mies oli lomalla joulunalusviikon. Sukkia emme myöskään ripusta takan reunalle.  Lähinnä siksi, että en osaisi ostaa muita 'stocking stuffereita' kun suklaata ja karkkia. Ja niiden määrä romauttaisi sukat alas hyvin nopsasti. 

Koska aattona oli ei-suomalainen juhla-ateria, joulupäivän menu oli sitten suomalaisempi. Kinkun ostin Costcosta. Täällä kinkut ovat usein 'spiral cut', eli liha on valmiiksi viipaloitu spiraalin muotoisiksi kerroksiksi luun ympäri. Ostin ihan tavallisen savustetun kinkun. Mikä on pieni aitoon suomalaiseen kinkkuun tai edes kinkun puolikkaaseen verrattuna. Mutta tuleepahan syötyä suhteellisen pian, vaikka ei ole yhtä maukasta kuin kotona paistettu.

Joskus olen miehen pyynnostä ostanut Honeybaked Ham -liikkeen sokerikuorrutetun kinkun. Ne olivat ainakin joku vuosi sitten todella suosittuja. Itsekin jonotin liikkeen ulkopuolella kylmässä viimassa melkein tunnin, ennenkuin pääsin sisälle jonottamaan ja sain kinkkuni ostettua. Nykyisen ainakin meidän lähellä ollut Honeybaked Store lopetti. Näitä kinkkuja on saanut kuitenkin ostettua ainakin Kroger-ruokakaupan kautta. Honeybaked parkkeeraa sinne yleensä oman pikku kinkkipisteensä.

Mutta en tykännyt sokerikuorrutetusta kinkusta. Kuorrutus oli fariinisokeria, ja kun sitä varisi kinkun päältä foliopaketin pohjalle, se muuttui sokeriliemeksi. Ja se liemi taas puolestaan maustoi kinkun pohjan makeaksi. Ei kiitos! Kuitenkin ihan tavallisetkin pakatut kinkkupalat  ja siivut voivat olla Brown Sugar Ham -tyyliä. Joskus olen vahingossa ostanut sokerikinkkua, ja syömättä se jäi. 

Kinkulle tein kaveriksi pienen riisittömän porkkanalaatikon. Joskus tein lanttulaatikkoa, mutta koska mies ei sitä söisi (eikä halunnut porkkanalaatikkoakaan), en viitsinyt tehdä molempia. Rosollia tekee joskus mieli, ihan aidon sillin kanssa. Suolasilliä ei täältä kyllä löydy, enkä tykkää purkkisillistä. Eli koska olen näin nirso, rosolli jää tekemättä. Tänä vuonna kuitenkin päätin laittaa omatekoista punajuurisalaattia.  Kylläpä kypsäksi itse keitetty punajuuri on namia, parempaa kuin etikkasäilötty purkkikama!

Porkkanalaatikko valmiina uuniin


Jouluateriani perustuu aika lailla siihen, mitä omassa lapsuudessa oli tarjolla. Kinkun ja laatikon/laatikoiden kanssa pitää olla herneitä. Perunat laitoin muusiksi, sillä mies ei varmaan söisi ihan vain keitettyjä perunoita. En ole koskaan täällä nähnyt perunoita muodossa 'keitetyt perunat'. Ehkä niitä tarjotaan salassa, mutta muulloin ne ovat aina muusina, ranskalaisina, paahdettuina, paistettuina jne.

Lapsuuden joulupöydässä oli aina graavilohta. Itse en alkanut graavata, niin että ostin pienen pakkauksen kylmäsavulohta. Se kyllä jäi eilen kokonaan maistamatta, kun ateria oli niin tuhti! Saanpahan siitä lounaan tänään.

Sitten vielä sinappia ja viinimarjahyytelöä.  Kotona meillä oli myös kurpitsasalaattia. Haaparannasta Ruotsin puolelta ostettua. Taisi olla etikkasäilöttyjä  kurpitsakuutioita. Koskaan muualla en ole sitä myynnissä nähnyt.

Tänä vuonna lautanen oli harvinaisen suomalaisen näköinen. Minun lautaseni. Mies söi vain kinkkua ja perunamuusia..

Aterian jälkeen oli turhan täysi olo. Siinäpä sitten rötkötettiin sohvalla loppuilta ja katsottiin Godzillaa. Tänään täytyy laittaa ruuaksi jotain kevyttä!

Hyvää Tapaninpäivän jatkoa Suomeen! Täällä Tapaninpäivää, ei tunneta, eikä edes mainita Boxing Daytä. Ihan normaali työpäivä, paitsi että nyt on lauantai. Toimistotyöntekijät ovat viikonloppuvapaalla, mutta kaupat ovat auki ihan normaalisti, tai aukeavat joulun jälkeen aamuseitsemältä.

 En tosin mene lähellekään kauppoja, sillä tänään on se päivä, kun kaikki menevät palauttamaan tai vaihtamaan lahjansa. Ja ostamaan alennukseen menneitä joulukoristeita ja muuta joulutavaraa. Ehkäpä uskaltaudun kauppaan maanantaina. Siihen mennessä jouluaterioiden ähkykin saattaa olla mennyt ohi..

4 kommenttia:

  1. Herkulliselta kuulostaa tämäkin ateria! Hyvää tapaninpäivän jatkoa sinnekin!
    Onko sinulla instagram tiliä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,ja kiitos samoin.

      Instagrammia en ole koskaan käyttänyt. Pidän kuvia ihan koneella, ja lataan sitten tänne vain mitä haluan postata. Voisihan sitä joskus ehkä kokeilla. :)

      Poista
  2. Maistuis myös minullekin tuo herkullinen ateria. Hyvää tapaninpäivän jatkoa sinne rapakon taakse:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Hyvää tapaninpäivän loppua ja viikonlopun jatkoa! :)

      Poista