sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Kastematoja!


Mieli on ollut jouluinen, samoin koristellut pihat. Sää on kuitenkin ollut aika surkea eikä jouluinen, niin kuulemma myös Suomessa. Aaton vastaisena yönä täällä oli kova ukkosmyrsky. Onneksi se oli vain meluisa, mutta ei kaatanut puita tai katkaissut sähköjä, kuten joinakin vuosina

Nyt sitten eilen ja tänään on taas satanut koko päivän ja yön, ja rajusti. Muutenkin koko joulukuu on ollut poikkeuksellisen lämmin. Lämpötilat usein kahdenkymmenen asteen paikkeilla, ja olen jo maininnut, että ihmiset ovat lenkillä shortseissa ja pikku topeissa, tai miehet ovat hölkänneet ihan paidattomina. Silmäniloa, mutta ei kovin tavallista!

Luonto on siis vähän sekaisin. Toivon, että ennuste pitää paikkansa, ja ensi viikolla kylmenee. Lähinnä haluan kastemadot pois ja maan alle! Jos sataa, niitä on jalkakäytävillä valtavasti. Ilman sadettakin niitä nousee paljonnurmikosta asfaltille pimeän tultua. Ja joka paikka haisee kastemadoilta! On haissut melkein koko joulukuun. Alkaa jo etoa!

Mies ihmetteli eilen, että miksi autotalli haisee kalaiselta. Itse kun olen aina ollut kova mato-onkija, ja kaivanut lieroja kivien ja lehtipuskien alta, tunnen kyllä se hajun! Ei se ole kalan hajua, vaan hemmetin kastematojen! 

Muutaman kerran niillä on ollut päällä joku onneksi epäonnistunut rynnäkköhyökkäys autotalliin. Niitä on ollut ulkona autotallin oven takana suuri kasa. Jos olisin punninnut ko. läjän, siinä olisi ollut varmaan pari kiloa matoja. Harmi, etten silloin ottanut kuvaa! Piti käydä hakemassa lapio ja yrittää nostella ne nurmikolle ilman, että ne menevät littiin. Autoa en halunnut peruuttaa ulos tallista semmoisen kasan läpi.

Tässä selvästi kaksi tiedustelijaa matkalla autotalliin.
Nyt onneksi autotallin ympäristä on suhteellisen lierovapaa, mutta kyllä niitä sinne pyrkii, ja autotalli haisee. Nyt joulun jälkeen niiden määrä on vain lisääntynyt! Jalkakaytävillä on inhottava kävellä, kun pimeässä tuntee, kuinka jokunen litistyy kengän alle. Ei auta vaikka kuinka yrität tiirailla pitkin pimeähköä ja märkää jalkakäytävää ja välttää niitä. Niitä on kymmeniä yhdellä neliömetrillä, ja pisimmät ovat reilut parikymmentä senttiä ja paksuja. Kuvia en ottanut tiheimmistä lieroalueista, kun ne olivat onneksi kauampana, ja meidän ramppi oli suhteellisen madoton. Mutta se haju, se haju.. Tulisi jo kunnon talvi!

Ulkona satoi sen verran, että en lähtenyt kauemmaksi kuvaamaan. Meidän rampilla oli vain muutama liero.

2 kommenttia:

  1. Kunnon talvea ja lunta kaivataan myös tänne! Epätavallisen lämmin joulukuu on ollut täälläkin. Nyt onneksi saatiin pakkasta, kun tulisi lunta vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä sataa vieläkin nyt aamulla, ja lämpöä on vain pari astetta.. Toivottavasti ei painu pakkasen puolelle, en halua ajella jään keskellä!

      Poista