perjantai 25. joulukuuta 2015

Aaton jouluruokia tänä vuonna



Jouluksi ostan aina kinkun, mutta se milloin syömme kinkkua vaihtelee. Viime vuonna laitoin sen aatoksi. Täällä aatto on kuitenkin aika lailla melkein normaali päivä: posti kulkee, kaupat ovat auki ainakin iltakahdeksaan, eikä joulupukki tule koteihin. Lahjat aukaistaan aikaisin joulupäivän aamuna, ja joulupäivänä myös syödään se kunnon jouluateria. Kinkku ja kalkkuna ovat ne tavallisimmat jouluruuat. Kinkkuja en ole nähnyt suolattuina mutta raakoina, eli sitä ei kotona paisteta. Kalkkunaa en itse jaksa laittaa ajouluksi, kun sen kanssa menee koko päivä, ja vastahan sitä tuli laitettua Kiitospäiväksi.

Niinpä olen laittanut kunnon juhlaruuat sekä aattona että joulupäivänä. Tänä vuonna kinkku sai odottaa joulupäivään. Aatoksi laitoin kuitenkin kunnon juhla-aterian. Ostin reilun neljän paunan paistin, eli hiukan alle kahden kilon paistin. Sen ensin ruskistin uunissa kovalla lämmöllä, ja sitten se hautui miedolla lämmöllä pari tuntia tuonna medium rare -  medium -linjalle, eli sisältä kunnon pinkki ja mehevä.

Unohdin taas ottaa kuvan paistista raakana, ja uunista tulleena. Lopussa on sentään kuva paistista joulupäivän aamuna, kun tein siitä leikkeitä lounaaksi leivän päälle. Illallisella sille kaverina oli useita eri side dishejä: ruskistin pannulla jättikokoisia herkkusieniä paloiteltuina. Paahdoin uunissa pieniä keltaisia ja punaisia 'creamer potato' -perunoita puolitettuina. Paahdoin myös parsaa ja ensi kertaa ikinä valmistin kukkakaalipureeta. Siitä tuli vähän suolaista, mutta ihan hyvää!

Joulupäivän ruoka sitten koostuu kinkusta ja lisukkeista. Mutta postaan niistä erikseen! Ehdin tässä postata tämän joulupäivänä ennen iltaruokaa, kun porkkanalaatikko on uunissa, ja mies puhelimessa anoppini kanssa!

Ihanaa joulun jatkoa kaikille!

Pieniä Creamer Potato -perunoita, keltaisia ja punaisia


Valkoiset Costcon herkkusienet olivat suuria: leikkasin ne kappaleiksi ja paistoin pannulla voin ja sherrytilkan kanssa.

Parsaa, kotoisin Perusta. Tässä raakana. Tarjosin uunissa paahdettuna, voin kanssa.

Ja annos valmiina: paistia, kastiketta, sieniä, parsaa, perunoita, kukkakaalipureeta.


Paistista jäi yli yli puolet. Se kävi leikkeeksi seuraavana aamuna.


Namia paistia. Sivussa vähän rasvaa, joka piti poistaa.

4 kommenttia:

  1. On maukkaan näköinen jouluruoka annos. Nam ja paisti herkullisen mureaa.

    Hyvää joulunjatkoa:)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa ja näyttää todella herkulliselta aterialta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Oli maittavaa, laihdutuskuuri alkaa uudelta vuodelta! :)

      Poista