torstai 2. heinäkuuta 2015

Videoita: Ukkosmyrsky tiistaina

Teksti on kirjoitettu tiistaina iltapäivällä, jolloin myräkkä on pahimmillaan. Postaan tämän
vasta torstaina  Tiistain jälkeen onkin ollut kaunista.

Myrskyt täällä voivat olla joskus kovinkin rajuja. Tiistain ukkonen paistoi ainakin roskapönttöjä pitkin katuja - kumma kun myrskyt sattuvat usein aina silloin, kun on roskienkeräyspäivä, ja roskalaatikot ovat katujen varrella. Niitä sitten kaatuilee ja tuuli usein heittää ne keskelle tietä.

Täällä oli päällä 'Severe Thunderstorm Watch', eli varoitellaan rajuita ukkosista iltaan asti.  Parempi tämä kuitenkin kuin tornadovaroitus. Ensimmäisen puuskan sattuessa menin etukuistille ottamaan videota. Salamat eivät näy hyvin, kun on päivä, mutta jyrinä on ajoittain hyvin voimakasta.

Koirat olivat vähän hysteerisiä. Vanhempi koira alkoi pelätä ukkosia ollessaan puolen vuoden ikäinen. Silloin salama iski takapihan vieressä olevaan puuhun. Kuului valtava pamaus, kuin pommi olisi pudonnut takapihalle. Sähköt menivät poikki, valot sammuivat. Tietokoneet oli kytketty  backup-paristoon, ne pysyivät päällä, mutta paristo alkoi pitää kovaa piippausta.  Seuraavana päivänä huomasimme, että kellarin vedenlämmittimen kaasulla toimiva 'pilot light', pilottiliekki, oli sammunut, eikä meillä ollut kuumaa vettä. 

Tuon salamaniskun jälkeen koira on aina alkanut kitistä, kun ukkostaa. Samoin jos sähköt menevät poikki ja backup piippaa,  heti alkaa vingunta. Nykyisin annan ukkosen sattuessa maapähkinävoilla täyttämäni luut heti jyrinän alkaessa. Se rauhoittaa, kuin on namia ja tekemistä. Nuorempi koira ei varsinaisesti pelkää ukkosen jyrinää, mutta on oppinut vanhemmalta koiralta, että ukkonen on pelottava, tai ainakin, että pitää haukkua aina kun ukkonen jyrähtää.

Videoin myrskyä etukuistilta. Piti pysyä vähän kauempana takana, kun vesisade ylsi kuistin takaosaan asti, ja alkoi kastella minua ja kameraa. Videoihin sain muutaman kaatuvan roskapönton, ja kunnon sadetta.

Illaksi luvataan lisää ukkosta. Olkoon ukkosta, kunhan ei rakeita tai tornadoja....

Videot ovat aikajärjestyksessä, tuuli on kovin toisessa videossa:


Tuuli on yltynyt myrskyksi:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti