perjantai 17. heinäkuuta 2015

Suurin tapaamani kovakuoriainen: Stag Beetle


Olin palaamassa kotiin koiran kanssa, kun huomasin, että jalkakäytävällä oli iso koppakuoriainen, selkä maata kohti. Luulin jo, että se oli kuollut, mutta jalat sentään heiluivat pikkuisen.  Ja tämä ei ollut mikään ihan tavallinen kesäkoppis!

Nimen löysin verkosta helposti. Kyseessä on jonkun sortin Stag Beetle, eli  kampasarviaisiin kuuluva otus. Luultavasti Reddish-brown Stag Beetle, joka tunnetaan myös nimellä Pinching Beetle, eli nipistävä kovakuoriainen. Kerran se pääsikin nipistämään noilla pihdeillään. Ihan napakasti se sattui, mutta ei mitään pahempaa.

Olen todennäköisesti vähän poikkeustapaus, kun tykkään ötököistä. Melkein kaikista, hämähäkkejä, ampiaisia ja juoksujalkaisia kammoksun. Ja varmaan eteen tulee aina silloin tällöin joku uusi laji, joka saisi minut juoksemaan karkuun. Mutta kovakuoriaisista tykkään. Kaikista paitsi niistä, jotka ruiskuttavat pahalta haisevaa mönjää (esimerkiksi metsäluteet).

Tämän kaverin toin sisälle, että saisin kuvia. Päästän sen pihalle vapaaksi kunhan ensin näytän sen miehelleni. Upea otus, iso kuin mikä!









4 kommenttia:

  1. Onpa iso koppakuoriainen. Eikö se pure?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerran se nipisti noilla pihdeillään, mutta ei varsinaisesti purrut. Suu taitaa olla erikseen, en tiedä millaiset leuat siinä on.

      Nämä eivät kuulemma ole kovin aggressiivisia. Ne pihdit ovat lähinnä kosioajan taisteluihin. Ja tämä on vähän veltto, luulen, että joku lintu nappasi sen suuhusa, yritti syödä ja sitten pudotti. Toivottavasti herra toipuu.

      Juuri nyt se istuu lasipurkissa lehtien päällä ja odottaa vapaaksi paasyä. Otan vielä vähän lisäkuvia ja siten päästän sen pihalle :)

      Poista
  2. Olen juuri kuin minä, et tapa luonnon ötököitä. Päästän aina kaikki pikku hämikset ja muut ötökät ulos jos niitä kohtaan sisätiloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hömöhökeille käy yleensä huonosti jos niitä on talossa, samoin juoksujalkaisille.. Muut yritan köörätä ulos jos vain mahdollista. Tämä kaveri pääsi vapaaksi takapihalle, en ole sittemmin nähnyt :)

      Poista