perjantai 20. toukokuuta 2016

Tuoretta maissia


Kaupoissa on myynnissä tuoretta maissia jo pitemmän ajan. Kevättalven maissi on varmaan Meksikosta. Viimeksi ostamani maissintähkät olivat vähän pienempiä ja hennompia, enkä muistanut katsoa mistä ne ovat kotoisin.  Viime ruokaostosreissullani lähinnä juoksin kaupan läpi ja poimin matkaan mitä muistin. Oli kiire takaisin kotiin, piti varmistaa, että koiranpentu ei ollut pahoinpidellyt tai syönyt miestäni.

Halvimmillaan maissia taitaa saada noin 20 sentillä per tähkä. Näistä taisin maksaa huikeat 50 senttiä per tähkä. Koska nämä olivat pienempiä, ostin kaiken varalta kuusi, eli kolme kummallekin. Yleensä täyteen tulen yhdestä, korkeintaan kahdesta tähkästä.

Maissintähkään kannattaa  sivellä voita (tai margariinia). Yleensä sen kanssa tulee kamala sotku, mutta ostin tällaiset pienet 'voitelineet'. Täällä  voi ja margariini myydään 'tikun' mallisina pötköinä. Tähän mahtuu juuri sopivasti pötköstä leikattu viipale. Ja pohjassa on imukuppi, joka varmistaa sen, että teline ja voi eivät seilaa pitkin lautasta.

Maissin pidikkeiksi on kivat värikkäät vempaimet, jotka saa kiinni toisiinsa varastoinnin ajaksi. Aikaisemmin jahtasin aina parittomia maissinpidikkeitä pitkin keittiön laatikostoja.



Maissin kaveriksi laitoin porsaankyljyksiä. Namia oli. Maissi oli kaksiväristä, eli ei sitä kaikkein parasta tai makeinta. Keitinveteen kannattaa lisätä pari ruokalusikallista sokeria. Ei koskaan suolaa, sillä se vain kovettaa maissin. Itse nykyisin lisään tähkät kiehuvaan veteen ja  nostan lämpötilan taas kiehuvaksi. Sitten  kattila pois lämmöltä (tai liekki pois päältä, tykkään kaasuliedestä!), kansi päälle ja annat hautua 10 minuuttia. 

Maissin voisi kuulemma valmistaa nopeasti myös mikrouunissa, mutta en ole kokeillut. Mutta tähkät laitetaan sinne kuorimatta, siis suojalehtineen, ajaksi n. 3 minuuttia 1-2 tähkälle,  neljälle n. 4 - 5 minuuttia.

Joskus olemme myös kypsentäneet maissia grillissä. Siinä kokeilimme paljon eri vaihtoehtoja: folioon käärittynä, maustevoilla tai ilman, kuorimattomina.. Vähän turhan iso homma kuitenkin. Pidän edelleen parhaiten ihan keitetystä.  Voin, suolan ja mustapippurin kanssa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti