lauantai 14. toukokuuta 2016

Braised beef short ribs - haudutettua naudankylkeä


Laitan tässä väliin ruokapostauksen, ettei mene ihan pelkäksi Nicon esittelyksi (vaikka kuvia on paljon, ja lisää tulee!). 

Jääkaapissa on ollut ruokatarpeita koko viikoksi, ettei ole tarvinnut jättää pentua yksin kotiin ja mennä ruokakauppaan.  Nyt varastot alkavat olla hiipumassa. Huomenaamulla mies saa vahtia Nicoa, ja teen taas ison kauppureissun. Eilen varastoista oli jäljellä paketti naudan luita. Mitä nämä nyt suomeksi ovat ihan tarkalleen? Beef short ribs, eli naudan lyhyitä kylkiluita. Onko sille taas joku virallinen nimi?



Pakkauksessa oli noin kilo luita. Näistä tuli reilut annokset kahdelle, ja ainakin yksi reilu annos tähteeksi. 

Ostin siis vakuumipakatun pakkauksen näitä viime viikolla, ja eilen sitten tein niitä illallisen.  Huuhtelin luut ja leikkasin ne kappaleiksi. Osassa luu oli paksu mötikkä,  osassa sitten pienempi. Kypsymisaikana tämä ei vaikuttanut, koska nämä hautuvat uunissa tuntikausia ja ovat lopuksi ihan haarukalla leikattavia.




Laitoin reilusti suolaa ja pippuria leikattujen palojen kummallekin puolelle.


Sitten kierittelin palat vehnäjauhoissa.


Ruskistin palat voissa, pari minuuttia per puoli, kovalla lämmöllä, uuninkestävässä kattilassa.


Palat olivat sen verran suuria, että ruskistin ne useassa erässä, pari kolme palaa kerrallaan.  Ruskistamisen jälkeen laitoin palat sivuun odottamaan.


En puhdistanut pannua, siihen jäänyt vehnäjauho ja rasva maustavat muhennosta. Lisäsin pannuun voita, ja ruskistin voissa ison silputun sipulin, tällä kertaa punasipulin, kun niitä oli kotona paljon.


Sitten lisäsin pannuun lihalientä ja punaviiniä.  Yleensä lisään vettä ja lihaliemijauhetta, mutta kotona oli Kimille tarkoitettua suolatonta lihalientä. Punaviiniksi oli pieni pullo ruuanlaittoon tarkoitettua punaviiniä. Siinä on mukana ainakin jonkin verran suolaa, ehkä muitakin mausteita. Pidän kotona yleensä yhtä pulloa ruokapunaviiniä ja -sherryä. Harvoin käytän niitä, mutta joskus tulee tällaisia reseptejä. Ja sienistä tulee ihania, kun pannuun lisää tilkan sherryä.




Koska lihaliemi oli suolatonta, lisäsin pannuun aika reippaasti suolaa.  Suolan ja pippurin määrä kannattaa maistaa ennenkuin lisää lihat kattilaan.



Kuumensin seoksen kiehuvaksi, ja sitten lisäsin ruskistetut liha/luupalat mukaan. 

Lämpötila taas kiehuvaksi, ja lisäsin vielä pari oksaa rosmariinia. Sitten kansi päälle ja  pata uuniin.


Uunissa se hautui 315 F eli reilussa 150 C-asteessa kolme ja puoli tuntia.  Viimeiseksi tunniksi nostin lämpötilan 325 F, eli reiluun 160 C-asteeseen, jotta liha oli varmasti mureaa ja irtosi luista.

Padan otin uunista noin puoli tuntia ennen ruokailua, ja annoin sen tasaantua kansi tiukasti kiinni.

Kaveriksi tein pellillä paahdettuja perunoita. Liha irtosi luista, eli lautaselle ei tarvinnut laittaa luisia paloja. Kastiketta en tehnyt, vaan lusikoin mukaan jonkun verran sipulin palasia.

Olipa namia. Mies tykkäsi tastä  kovasti Malbec-punaviinin kanssa. 

4 kommenttia:

  1. Nam,nam kyllä maistuis:)

    VastaaPoista
  2. Naudan kylki , tällä nimellä löytyy täältä suomesta. Joskus olen ostanut marketista kypsänä lihatiskiltä.

    VastaaPoista