tiistai 31. toukokuuta 2016

Mieliyrttini: rosmariini


Rosmariini, varsinkin tuore, on yksi suosikkiyrteistäni. Käytän sitä joskus myös kuivattuna, mutta ihanampi maku ja tuoksi tietenkin tulee ihan tuoresta kasvista poimituista lehdistä. 

Ensimmäinen aivan ihana kokemus rosmariinista oli Macaroni Grill -nimisessä ravintolassa. Siellä pöytään tuotiin alkupalaksi ihana tuore focaccia-leipä, jossa oli rosmariinia.  Palasia sitten dipattiin oliiviöljyyn, ja kyllä oli namia. Löysin verkosta copycat-version, ja olen aina joskus leiponut tuota herkkua.

Lampaankaretta tehdessäni olen hieronut murskattua rosmariinia valkosipulin kanssa ensin lampaaseen, ja rosmariinia laitan myös kastikkeseen. Viimeksi kun tein lihapataa, nakkasin sinne pari oksaa rosmariinia, ja tosi hyvää siitä tuli. 

Ja B Spot -ravintolassa on ihania ranskanperunoita, jotka on maustettu kevyesti rosmariinilla. Pitää kokeilla itsekin laittaa sitä vaikka paahdettuihin perunalohkoihin.


Rosmariinin tuoreita oksia myydään ruokakaupoissa ympäri vuoden, mutta kesällä ostan aina taimia, joita yritän sitten kasvattaa kestämään pidempäänkin. Valitettavasti nämä pitää pitää sisätiloissa, sillä takapihalla on niin paljon lintuja ja oravia, että en uskalla laittaa sinne mitään ihmisravinnoksi tarkoitettua.

Purkeissa on nyt muutama taimi odottamassa. Ostin aamulla multaa, ja laitan yrtit kasvamaan tähän niitten alla näkyvään  ruukkuun. Se on kivasti osiomainen, ja kerroksia voi pinota päällekkäin. Jos rosmariini alkaa menestyä, laitan toiseen kerrokseen ruohosipulia, ja kolmanteen ehkä basilikaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti