keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Possupataa


Pari viikkoa sitten valmistin pitkään uunissa muhivaa possunpataa. Valitettavasti tämä sattui samalle päivälle, kun piti juosta Kimin vampyyrisilmän kanssa eläinlääkäriin. Pata jäi uuniin (lämpö sentään pois ettei talo palanut), onneksi se oli vielä tulikuumaa kun palasimme. Unohdin kuitenkin otaa kuvia valmiista padasta lautaselle kauhottuna, koska päivällinen oli aika myöhässä. Maistuvaista tästä tuli joka tapauksessa.  Yli jääneet lihapalat pakastin, ja liemestä tein itselleni parit lounaskeitot.

Pata oli taas suosikkityyliäni: nakkele mukaan melkein kaikkea, mitä talosta löytyy.  Kuvassa näkyviä sieniä pataan en lopulta pataan laittanut, koska suuri kattila oli jo piripintaan täynnä.

Mutta seuraavat ainekset päätyivät pataan:  sipulia, valkosipulia, selleriä, jalapeno-chilejä, purkki tomaatteja murskana, purkki tomaatteja palasina, tölkki kanalientä, porkkanoita, papuja.


Mukaan laitoin siis pari, kolme desiä Great Northern -papuja, jotka olin liottanut yön yli. Selleriä pilkoin kolmen - neljän sentin pituisiksi pätkiksi. Padan alkaessa kiehua keittiön valtasi niin voimakas sellerin haju, että ongin puolet palasista pois liemestä. Eli sitä ei tarvitse laittaa kovin paljon. Kokkaan sellerin kanssa hyvin harvoin, ja olin unohtanut, kuinka voimakas sen tuoksu on. Paketin loppusellerit varastoida viileään autotalliin, muuten jääkaapissa tai keittiössä ei olisi voinut oleskella!


Sipulit puolitin, valkosipulin kynnet menivät pataan  kokonaisina.


Pavut huuhtaisin ja poistin huonot. Eka kerta, kun käytin Great Northern -papuja. Pitkä haudutus mausteisessa tomaattiliemessä teki niistä tosi makoisia


Porkkanoita ostan yleensä pusseissa, näitä pieniä, valmiiksi kuorittuja 'Baby Cut Carrots' -porkkanoita. Osaksi koska ne ovat helppokäyttöisiä, osaksi koska olen allerginen tuoreille porkkanoille, ja niiden kuoriminen kumihanskat kädessä on aika hidasta.




Possu oli luullista Pork Shoulderia eli Boston Butt'ia. Pilkoin sen aika isoiksi kimpaleiksi.





Kaikki ainekset paitsi possu menivät ensin pataan, ja nostin lämpötilan kiehuvaksi. Lisäsin kokonaisia mustapippureita ja pinon kuivattuja laakerinlehtiä.  Sen jälkeen maistoin liemen suolan määrän, ja lisäsin sitä jonkun verran (kanaliemi oli suolatonta).  Sitten possupalat sekaan, ja annoin padan kiehua ensin liedellä tunnin verran. 





Tunnin päästä maistoin uudelleen, liemi oli sopivan suolaista ja kivan tulista, kiitos chilien. Sitten laitoin sen 125-asteiseen uuniin pariksi, kolmeksi tunniksi.

Valmis possu oli nyhtöpossun vertaista, mausteista ja sen pystyy repimään kappaleiksi ihan lusikalla.  Alkuperäinen aikomus oli tarjota se perunamuusin ja padan vihannesten kanssa. Aikapulan takia suunnitelma vähän muuttui, ja nakkelin pakastimesta ranskanperunoita uuniin, ja tarjosin pelkän possun ranskalaisten ja barbequekastikkeen kanssa. Vihanneksista, pavuista ja yli jääneestä liemestä tuli oikein maistuvaa keittoa  parin seuraavan päivän lounaaksi.

Valittelen, että ei ole kuvia valmiista possusta. Tämä oli kuitenkin ihanan mausteinen pata, ja helppotekoinen. Senkun nakkelet ainekset pataan ja annat muhia.



4 kommenttia:

  1. Hyvää tuo possupata.

    Tuli mieleen kysäistä sinulta että minkä hintaisia luomu hedelmät maksaa siellä?

    Täällä meidän kaupassa luomu banaani 2€ kg ja luomu omena 3€kg

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä täällä luomu ei ole mielestäni kovin edullista, eikä tarjontaa ole kovin paljon, ei ainakaan Walmartissa. Luomua myydään täällä organic-nimikkeen alla. Jos menet esim. Whole, Foodsiin, sieltä kyllä saa organic-tuotteita, mutta hinnat ovat kovat.

      Ongelma on juuri se, että vähävaraisimmilla ei ole oikein varaa syödä terveellisesti. Orhanic-tuotteet ovat kalliimpia. Hampurilainen on paljon halvempi kuin salaatti tai täytetty voileipä, jossa on vihanneksia. :(

      Organic banaanit maksoivat Walmartissa 68 senttiä per pauna. Siitä taitaa tulla kilohinnaksi 1.51 dollaria, eli noin 1.3 euroa per kilo. On siis näköjään kuitenkin halvempaa kuin Suomessa.

      Walmartissa ei ollut organic-omenia kuin pussitettuna. Katson Meijeristä ensi kerralla, siellä niitä myydään irrallaan. Walmartin hinta oli $4.46 kahden paunan pussille. Siis 2.23 per pauna.. Nepäs ovat kalliita! Tuostahan tulee 5 dollaria per kilo, eli 4,4 euroa per kilo.

      Kiva kun kysyit, nyt pitää itsekin alkaa katsella noita organic-tuotteiden hintoja!

      Poista
  2. Ajattelin että siellä kun on niin paljon tarjontaa niin luulin että luomuruoka halpaa.


    Meidän Lidlissä näkyi olevan myös luomu omenia ja banaaneja, ovat halvempia kuin muissa kaupoissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aion tosiaan katsoa hintoja muualla. Voi olla, että organic ei myy hyvin Walmartissa, ja siksi pieni valikoima ja korkeat hinnat.

      Meijer myy omia Meijer Naturals -tuotteita, ne ovat kai luomuja, tai ainakin sinne päin. Ja ovat edullisempia kuin tavalliset (esim. tomaattimurska, pasta). Tsekkaan kuitenkin siellä, ja Giant Eaglessa ihan tuon hedelmä- ja vihannespuolen ensi reissulla. Ja voi olla, että organic-omenat eivät säily yhtä hyvin kuin tavalliset, ja nyt on off-sesonki, siksi kallista.

      Poista