torstai 4. kesäkuuta 2015

Ostoksilla: Trader Joe's



Trader Joe' s on ruokakauppaketju, joka myy paljon 'Fair Trade' -tuotteita, eli reilun kaupan tuotteita. Valikoimaan kuuluu mm gourmetruokia, orgaanisia tuotteita, vegetariaanista valikoimaa ja myos hygieniatuotteita, lemmikkien ruokia, vitamiineja, kukkia ja viinejä.

Useat tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, ja TJ:n oman merkin tuotteet eivat sisällä esim. keinotekoisia väri- tai makeutusaineita.  Valikoima ei ole yhta suuri kuin tavallisissa ruokakaupoissa. Valikoimaan kuuluu noin 4000 tuotetta, ja niista 80 % on kaupan oman merkin tuotteita. Hinnat ovat yleensä myös hyvin edullisia.

Käyn täällä vain pari kertaa kuukaudessa, lähinnä valikoiman suppeuden takia. Lisäksi aina, kun menen Trader Joeen,  päädyn ostamaan tavaraa noin kolme kertaa enemmän kuin aioin!

Pieni parkkipaikka on varattu vain Trader Joe'n ja sen viereisen myymälän asiakkaille.

Ostoskärryt ovat pienempia kuin muualla, ihan suomalaisten kärryjen kokoa.
Kaupan edessa oli myynnissa basilikaa ruukussa. Pitihän tuota ostaa.

Sisääntulon jälkeen oli myynnissa ruukkukasveja ja kukkia.


TJ:n tuotteet tarjoavat helpotusta ruuanlaittoon. Ostan silloin tälloin tuoretta täytettyä pastaa, joka vaatii vain keittämisen. Olen kokeillut seka hummeri - etta metsäsieniraviolia, ja kummatkin olivat nameja. Toinen suosikkini on valmis pizzataikina. Yrttiversiossa on kunnolla valkosipulia mukana. Siita voi tehda myös nopeat leipätikut. Lisäksi on pakattuja valmissalaatteja ja sushia. Pakasteitten osastolla on myos paljon kiinnostavia valmisruokia.

Hedelmät ovat keskellä, hyllyilla takana mm. salaatteja,vihanneksia ja sieniä.






Sienia: cremini, portabella (isot lakit), shiitake.

Lihaa en taalta yleensä osta, kana ei ole taalla halvinta. TJ:n kanaa on myynnissa mm. erilaisissa marinadeissa. Lisäksi on nautaa, possua ja joskus lammasta.

Toivon, etta kyseessä oli yksittäinen tapaus, mutta ostin täältä kerran pihvit grillattavaksi, ja niissä oli kamala kalan maku! Ne piti heittää pois. Olisi pitänyt käydä seuraavana päivänä kaupassa kysymassä, etta mitä! Mutta en mennyt, ja sen jälkeen en ole TJ:n naudanlihatuotteisiin koskenut.

Tuoretta kanaa.

Usein käydessäni ostan pullon tai purkin jotain marinadia tai vastaavaa kotiin kokeiltavaksi. Parhaita löytöjäni ovat olleet mm. ananassalsa, paprikapitoinen bruschetta ja artisokka -antipasto, jota voisin syödä lusikalla suoraan purkista koko purkin.
Sekalaista: vaahterasiirappia, barbequekastiketta, soyaki-kastiketta, hunajaa ja dijonsinappia.


TJ myy myös oman merkin vitamiineja, käsivoiteita, shampoita, kosteusvoidetta jne.

Erilaisia voiteita, shampoota, oikealla lemmikkiruokahyllyä.

Vitamiineja, hivenaineita, luontaistuotteita.

Keskellä palasaippuoita.


Tarjolla on myos hammastahnaa ja paperisia lautaslinoja.

'Kuivat tuotteet' eli riisit ja pastat ovat edullisia, samoin quinoa.

Quinoaa ylähyllyllä, alempana jasmiiniriisia.

Erilaisia riisejä ja riisisekoituksia.

Ylimpänä pastakastikkeita, keskellä suosikkibruschettaani.

Salaatinkastikkeita ja krutonkeja.

Ostan TJ:sta usein myos kuivatuja hedelmiä. Viimeisin ihastukseni on kuivatut mandariininpalat. Tykkään myös kuivatusta mangosta. Erilaisia pähkinöita on myös paljon - harmi, etta olen allerginen useille laaduille. Ennen rakastin manteleita, mutta niistä tulee nykyään oireita. Pekaanipähkinät ovat OK, ainakin toistaiseksi!


Kuivattuja hedelmiä ja marjoja. Karpalot ovat suosittuja.




Viiniosasto on monipuolinen, viinit on järjestetty alkuperämaan mukaan.  Tarjolla on myos sherryä, kuohuviinia ja paljon eri olutmerkkeja. Suosikkiviineja TJ:ssa ovat Charles Shaw -merkin viinit.Ne tunnetaan lempinimellä 'two-buck chuck' (kahden taalan viini), koska Kaliforniassa niita myydään hintaan $1.99/pullo. Ohiossa ne hinta on korkeampi  täkäläisen verotuksen mukaan. Viimeksi kun juttelin TJ:n kassan kanssa tästä, han kertoi, etta Ohion alkoholivero on edelleen korkeampi, koska alkujaan USA:n kieltolaki oli lähtöisin Westervillesta! Westerville on osa Columbusta, vähän pohjoiseen sieltä, missä asun!

Two Buck Chuck, useita eri  vaihtoehtoja. Hinta on halpa, vaikka ei olekaan ihan kahta taalaa.

Kuohuviineja viiniosaston etuosassa.

Pakasteosastolla on sekä valmisruokia etta raaka-aineita. Ja pakastealtaiden yläpuolisilla hyllyillä on sitten karkkiosasto! Karkkien lisaksi noilla hyllyillä on kekseja, ja joskus sekalaisia houkutuksia. Joulun aikaan ostan täältä suklaakonvehteja,  English Toffee  -suklaakaramellipotkyjä, marmeladia ja suklaakuorrutettuja marjoja (nam, kuivattuja mansikoita, kirsikoita, mustikoita, myos aprikooseja, suklaalla kuorrutettuna). Joulun aikaan täällä on myos aidon makuisia piparkakkuja myynnissä.

Pakastekalavalikoima on hyvä. Ostan aina silloin tällöin  pakasteena esim. täytettyä kampelafileeta, tonnikalapihveja tai sekoitusta, jossa on simpukoita, mustekalaa ja katkarapuja. 

Herkullista on ollut myos tryffelileipä (siis sienitryffelit) ja muutama muu alkupala, joiden nimiä en nyt muista.

Pakasteessa jäätelöitä, hyllyillä suklaasiirappia ja juoksevaa karamelikastiketta.

Ylähyllyllä erilaisia keksejä - keskella purkkeja 'thai vihrea curry' -kastiketta.


Pakastevihanneksia, keskella edamame-papuja. Hyllyllä kirkastettua voita ja granaattiomenaetikkaa.


Lihattomia:hampurilaispihveja, makkaroita ja  lihapullia

Ylimmän hyllyn suklaakarkit kutsuvat!

Pakastepizzoja, osa vähän erikoisempia.


Ylin hylly on täynnä makeaa.

Aasialaistyylisia pakasteruokia altaassa.

Manteli- ja soijamaitoa.

Maitotuotteita ja munia.

Myynnissä on myos proteiinijauheita.
Juustohylly.

Oikealla ensin muroja, niitten takana leipäosasto. Toisessa päässä juustoja ja leikkeleitä.


Täytettyjä pastaruokia etulalalla, vasemmalla valmissalaatteja.


Mansikoita, mustikoita, karhunvatukoita ja vadelmia salaattien yläpuolella.


Leipäosastoa.

Kassalla ei yleensa tarvitse jonottaa kauan. Jos jonoa alkaa kertoa, joku kassoista kilauttaa kelloa, ja joku kiirehtii avaamaan uuden kassan. Ostoksesi pakataan ruskeisiin paperikasseihin, jotka ovat kotona käteviä esim. kierrätyksessä.

Päivän ostokset mahtuivat kahteen paperikassiin. Kärryssa myos ostamani ruukkubasilika.

11 kommenttia:

  1. Onko nuo cashew pähkinät $6.99 kilo?

    Täällä melkein 20€ kilo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinta taitaa olla $6.99 per pauna, joka on 454 grammaa. Jos nyt pikainen matikkani pitaa paikkansa, hinnaksi tulee noin 14 euroa/kilo. Eli ei ihan niin hirvean suuri ero, mutta pikkaisen halvempaa.
      VastaaPoista

      Poista
  2. Minkälainen palkka on myyjillä jotka työskentelevät noissa marketeissa?

    Onko tunti- vai kuukausipalkka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensa kaikki, jotka ovat vahittaiskaupan palveluksessa - ainakin jos eivat ole johtoasemassa, saavat tuntipalkkaa. Minimipalkka on nykyaan $8.10/tunti, eli tuo alkupalkkana alimmalla tasolla,(ei teamleaderina). Sitten joka vuosi on palkankorotus, mutta se saattaa olla vain 25 senttia. Retail- eli vahittaiskaupassa toissa oleva ei tienaa paljon.

      Ja jos tuntipalkkalainen on sairas, saa ilmoittautua sairaaksi.. eli ei tarvi tulla toihin, mutta ei tule palkkaakaan. Kuitenkin loma-aikaa kertyy toita tehdessa, mutta ehka 2 viikkoa vuodessa aluksi.

      Poista
    2. Trader Joe's on yksi sielta parhaista kuitenkin talla alalla, toinen on Costco. MIOlemmilla hyvat palkat, ja tyonantajan kautta saa vakuutuksen. Huonoja on esim. Walmart.

      Poista
    3. Minkä verran pitää kuukausipalkasta maksaa veroja?

      Poista
    4. Verotuksesta postasin jonkun verran: http://tavisohiossa.blogspot.com/2015/04/verotuksesta-amerikan-malliin.html .. kun nyt juuri en ole toissa, en osaa sanoa enampaa kuin mita tuossa postauksessa on. Verotus kuitenkin huomattavasti kevyempaa kuin Suomessa (mutta vahainen sosiaaliturva jne.)

      Poista
  3. Saako siellä asumistukea tai toimeentulotukea jos palkka ei riitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tukia kai on, jos elaa/tienaa koyhyysrajan alapuolella. Taas en tarkemmin tieda. Food stamps, eli ruokakuponkeja vahatuloisilla on, olen nahnyt niita kassajonossa ihmisten kayttavan, eli osa saa tukea perusruokatarpeisiin. En tieda, mitka ovat vaatimukset.

      On vuokrataloja/asuntoja myos vahatuloisille, edullisempi vuokra, section 8 housing, jossa valtio maksaa osan vuokrasta. Pitaa olla USA:n kansalainen, perheen koko ja tulot vaikuttaa (http://portal.hud.gov/hudportal/HUD?src=/topics/housing_choice_voucher_program_section_8)

      En ole juuri ottanut noista asioista selvaa, kun kuitenkin nayttaa etta maassa on niin paljon vahatuloisia, joiden elama on rankkaa. Tukea ei varmasti kaikki joko saa, ei hae, tai ei tayta ehtoja. Esim. laittomat siirtolaiset ovat huonossa asemassa.

      Poista
  4. Yllätyin että Amerikassa saa samoja kukkia kuin Suomestakin. Siellä yleistä varmaan että kaikkea saa kaupoista ja että paljon kauppoja yölläkin auki. Onhan se meno muutenkin siellä erilaista ja hulluakin varmaan :D mutta only in Usa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämmästyin kovasti eka reissullani Jenkkeihin, kun kaverit veivät minut ruokakauppaan yhdeksän jälkeen illalla. Nyt varmaan olisin hyvin ärsyyntynyt, jos en pääsisi kauppaan mihin vuorokauden aikaan tahansa (en tosin yleensä mene ainakaan ennen aamukuutta)

      Poista